Elektroměr - vlastní odběr

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Habesan »

asi 5 kWh
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Achab

#32 Příspěvek od Achab »

MiraSt píše:...Opačně. Cívka v elektroměru (indukčním s otáčivým kolečkem) je aktívní ve VT.

Přesně tak, chyba opravena.
ronoda

#33 Příspěvek od ronoda »

Tak jsem byl po delší době na garáži a vše si řádně prohlédl.
Na vstupu je elektroměr (ten nový, zeleně blikající) z kterého se odečítá oficielní spotřeba. Za ním už jsou podružné elektroměry na měření jednotlivých "sekcí" garáží (některé po deseti, jiné po dvaceti ks)
A pak už jsou další podružné elektroměry v každé garáži. Přikládám obrázky.
Otočný vypínač je na světlo, pod tím je zásuvka, elektroměr a jistič, a u vchodu je vypínač který vše zapíná i vypíná - vypínač na světlo + zásuvka.
- zajímalo by mě, když to budu vypínat jističem, zda se odpojí i elektroměr, zda se dává jistič před elektroměr, nebo až za ním? Čistě teoreticky by mělo jít vše vypnout tím vypínačem u vrat (pro případnou opravu nebo výměnu třeba zásuvky) Elektroměr je zaplombovaný.
Dík za rady a informace.
Přílohy
garáž google.jpg
garáž google.jpg
elektroměr garáž 2.jpg
elektroměr garáž 2.jpg
elektroměr garáž 1.jpg
elektroměr garáž 1.jpg
hajeklubos

#34 Příspěvek od hajeklubos »

Jdeš na to ze špatného konce. Pravdu mají Zdeněk a Achab. Někdo krade. Dle fotek je to historie ale nevadí. Základem je začít nutit vedení garáží k výměně těch 10 elektroměrů.
Elektroměr na lištu stojí asi 400Kč, krabička,plomba. A hlavně rozhlásit, že to bude vyšetřovat policie, třeba se někdo poondí a vytáhne brzdu. Výměnou u sebe nic nevyřešíš. Někdo ty KWh natočené na elměru rozvoďáků zaplatit musí.
Luboš
Achab

#35 Příspěvek od Achab »

Jistič by měl být před elektroměrem, ale vzhledem k předřazenému vypínači to není jisté. Spolehlivě to jde zjistit nahlédnutím za desku.
Přesnou spotřebu daného elektroměru neznám, ale troufám si odhadnout tak ≤ 5 W. Je to vykopávka, typ a letopočet nečitelný (na štítku vpravo dole 19??). Plomba asi dodavatele nezajímá, ale v případě sporu prokazuje, že se zapojením nikdo nemanipuloval. Ovšem pokud jde deska odmontovat (chybí šroub pod krytem elektroměru, je plomba celkem nanic, nanejvýš psychologické šidítko.

@hajeklubos: v případě černého odběru, nebo ztráty svodem, by došlo k výraznému zvýšení rozdílu mezi stavem fakturačního elektroměru a součtem stavů na podružných. Pokud jsou elektroměry trvale pod napětím, rozdíl (vlastní spotřeba měření) musí být přibližně stálý.
tomasjedno

#36 Příspěvek od tomasjedno »

ronoda píše:Jakási informace o vyučtování existuje (obrázek) Kde je vidět nárust spotřeby (jen pro info co je údaj "řada1" - garáže jsou v řadách o různém počtu, tato kde jsem i já, je jen deset garáží, ostatní mají 20 a více garáží v řadě.)
--- Mám opravdu podezření, že si tam nabíjejí elektrokola a elektrokoloběžky, které se tady hodně rozšířili (je tady rovina) Dobíjení auta by jističe asi neudržely. Nebo jestli tam někdo v zimě přitápí zelenině nebo co.

hajeklubos píše:Někdo krade.
Ale kde že.
Jestli je naměřená spotřeba 10 garáží, každá se svým podružným elektroměrem, ročně 200 kWh, tak to požerou jenom ty elektroměry samotné. Vychází to 2,3 W trvalého odběru na jeden každý.
masar

#37 Příspěvek od masar »

tomasjedno píše:
hajeklubos píše:Někdo krade.
Ale kde že.
Jestli je naměřená spotřeba 10 garáží, každá se svým podružným elektroměrem, ročně 200 kWh, tak to požerou jenom ty elektroměry samotné. Vychází to 2,3 W trvalého odběru na jeden každý.
Ale to by podle tebe ten předchozí "tarifní" elektroměr tu spotřebu ostatních elektroměrů neměřil, což je nepravděpodobné. Příčina toho nárůstu spotřeby je buď v tom, že původní elektroměr byl vadný a měřil jen 30% spotřeby nebo je vadný ten nový a měří o 200% víc. Při deseti elektroměrech by byl příkon 23W a to by měl změřit i klasický elektroměr.
Spíše došlo kromě výměny elektroměru a odpovědné osoby ještě k další změně.
A kromě toho - vyměněný je jen jeden - společný - elektroměr, který měří cca 150 garáží. A k tomuto elektroměru se (snad) ten graf vztahuje, ne?
:wink:
p.s. A ještě - termín "Řada1" generuje samotný Excel a vůbec nemusí znamenat jednu z "řad" garáží.
ronoda

#38 Příspěvek od ronoda »

masar píše:p.s. A ještě - termín "Řada1" generuje samotný Excel a vůbec nemusí znamenat jednu z "řad" garáží.

Názvosloví je opravdu z Excelu, ale zárověň opravdu znamená těch prvních deset garáží, kde jsem i já
---Mě hlavně zajímá ten skokový nárůst za poslední dva roky.
---Nevím jestli je elektroměr původní, ale garáže byly postaveny v roce 1969.
masar

#39 Příspěvek od masar »

Ten graf tedy přísluší nikoliv tomu novému "tarifnímu" elektroměru, ale podružnému "sekčnímu"? Ten ale vyměněn nebyl nebo jak to teda je? :D
"...som z toho voľaaký zmetený"
ronoda

#40 Příspěvek od ronoda »

Ano, ten graf přísluší tomu podružnému pro těch 10 garáží.
Jaký tam je, a zda byl měněn nevím, protože rozvaděče jsou zamčené.
Další rozvaděč s tím hlavním má prosklená okýnka a ten se dá otevřít.
Je plný pavouků a pavučin, takže tam dlouho nikdo asi nebyl ale elektroměr si vesele bliká:-)
masar

#41 Příspěvek od masar »

Pokud nebyl měněn, tak je příčinou nárůstu zvýšený odběr, nikoliv příkon koncových elektroměrů.
A pokud měněn byl, ani pak nelze trojnásobný nárůst odůvodnit spotřebou koncových elektroměrů, ale pouze závadou původního nebo nového elektroměru nebo též zvýšeným odběrem, ať už černým či jiným.
A to ještě nevíme, zda jsou ty hodnoty v grafu odečtené ze sekčního a nebo "spravedlivě rozdělené" z tarifního elektroměru. Zdrojem pro data grafu je počáteční a koncový stav elektroměru, který "někdo někde" musí mít k dispozici.
ronoda

#42 Příspěvek od ronoda »

Hodnoty jsou ze "sekčníko" . Musím zjistit více informací, začíná to být informačně "na vodě" Garáž jsem zdědil po otci, jak to fungovalo dřív nevím.
A ani jsem se do teď o to moc nestaral, zaplatil rozumnou částku a hotovo.
Až teď, když došlo k tomu nárustu a požadavku platit o dost větší zálohy dopředu (dřív to bylo zpětně) tak zjišťuji informace. (proto ten prvotní dotaz zda elektroměr má vlastní odběr a jaký, a zda je hlavní jistič-vypínač před nebo za elektroměrem)
jak jsem již psal, prosvítím tam max. jednu hodinu ročně!!! proto se mi to nezdá, nelíbí)
tomasjedno

#43 Příspěvek od tomasjedno »

Nejjednodušší teorie, která vysvětluje všechna známá fakta, je ta, že byl vyměněn sekční elektroměr. Starý Křižík měl velké pásmo necitlivosti a možná i byl vadný, nový elektronický změří všechno. Naměřená spotřeba v současnosti odpovídá zjištěnému stavu instalace, tj. vlastní spotřebě garážových elektroměrů.

Výsledkem šťourání do věci může být také dopočítání spotřeby 200 kWh/rok i zpětně. Stačí, aby se toho domákl někdo z těch, kdo na vás léta dopláceli. :D
masar

#44 Příspěvek od masar »

Ano, to je docela možné.
ronoda

#45 Příspěvek od ronoda »

Tak je ten elektroměr před jističem, nebo za ním??? Je na to nějaká norma, nebo si to mohl každý zapojit jak chtěl?
-jinak těžko mohli doplácet něco, co nebylo změřeno.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“