Diagnostika násobiče napětí
Moderátor: Moderátoři
Diagnostika násobiče napětí
Primár transformátoru (obrácené síťové tráfko 230/9V 0,35VA) je buzen z 20V frekvencí 314 Hz střída 10:1 (sep/roz). Na sekundáru jsou pulsy necelých 500V do násobiče napětí (10x). Z něj se přes dva resistory 47k nabíjí kapacita 4x 4n7/4kV. Ta se má vybít přes jiskřiště EPCOS 3000 do startovacího vzduchového transformátoru 3z/36z. Na živém konci jeho sekundáru je jeden konec výbojky.
Diody i kondy se jeví při měření multimetrem v obvodu za studena OK, bez svodu.
Na výstupní kapacitě zatížené 10Mohmy (rezistor a uA metr) jsem naměřil asi 350V, mají tam být až 3kV. Při měření šlo natáhnout asi 0,5 - 1 mm oblouk z kondu na hrot.
Na jednotlivých kondech násobiče naměřeno 160 až 250 V (mezi vývody C).
Z trafa teče do násobiče proud AC 2,7 mA.
Paralelně k EPCOS jiskřišti jsem dal vlastní jiskřiště tvořené dvěma hroty z drátu vzdálenými 1 mm. Zatím nic.
Zvažuju sundat součástky (SMD) násobiče, vyčistit to pod nimi, případně je vyměnit. Nebo postavit vlastní násobič.
Jak to dále diagnostikovat? Postavit provizorní zdroj VN a oměřit svody? Je rozdílné napětí na kondech příznak svodu?
- patrikvarga
Tímto měřákem můžeš měřit napětí na jednotlivých kondenzátorech 1n. Tam je napětí podstatně menší, takže chyba nebude tak brutální. A odlišné napětí na některém kondenzátoru by mělo signalizovat problém.
Mám podobný měnič s násobičem a už zatížení ručkovým měřidlem 100uA byl zásadní problém. Ty ho chceš zatěžovat 300uA.
Edit: Opravuji. Vidím, že nemáš digitál. Tak zkus předřadník 10M zvětšit třeba 4x. Výchylka by měla klesnout právě 4x. Pokud klesne míň , je to měkkostí měniče.