Napájecí konektor Crown

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Napájecí konektor Crown

#1 Příspěvek od dvorak »

Radia Crown používala na síťové šňůře specifický konektor, existuje to ještě někde ? Děkuji.
Přílohy
Konektor Crown.jpg
Konektor Crown.jpg
dobrman

#2 Příspěvek od dobrman »

jakou to má rozteč?
tohle nepasuje?
Přílohy
Screenshot_64.jpg
Screenshot_64.jpg
dvorak

#3 Příspěvek od dvorak »

Klasický konektor má sice stejnou rozteč, ale je o něco širší a má výřez z obou stra, crown má výřaz pouze z jedné strany a druhou rpovnou stranou odpojuje baterie. Musí se zbrousit.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Ja vsechny pristroje kde idioti museli za kazdou cenu osadit sve atypicke zasuvky vyhazel do srotu. Jsou to bezcenne kramy a to ze skonci v zapomneni je trest pro priblble firmy ktere toto delaly. Nezbude po nich vubec nic.
sinclair

#5 Příspěvek od sinclair »

Ten druhý zub na "osmičce" při zastrčení do přístrojovky Crown, přece nemůže vadit! V přístrojovce Crown je přeci z jedné strany rovná plocha, takže druhý zub klasické osmičky tam nepřekáží.
Možná bude potřeba přibrousit do roviny vrcholky osmičky, aby šířka plastu odpovídala původní šířce plastu přívodky Crown.

Rozteč je podle mé paměti naprosto stejná, půl cólu - 1/2". Jsou to všecko původní americké, poté Japonci převzaté, osvědčené vzory. Japonci se učili spotřební elektroniku od Američanů.
Tyhle typy přívodek byly na přenosných amerických rádiích už v době, kdy Japonci teprv zkoumali tranzistory RCA/Texas/GE, přičemž se Toshiba+Hitachi+Sony spojeným úsilím pokoušeli vyrobit slušné, použitelné kopie. Dopadlo to dobře, Japonci jsou kluci pracovitý a šikovný, šikmooký :D
Hrstku bambusových 2SA-2SB-2SC-2SD, ve festovním 0,6mm plechu, ještě mám schovanou :D
Všecky do jednoho jsou funkční a mají ještě dneska lepší parametry, než naše nejlepší NU/GC. Dřív jsem z nich vybíral mnohem méně šumící pnp typy, než se daly vybrat z našich 0C70 a 0C75.

Co jediné mělo menší rozteč, už v milimetrech /10mm/ a tenčí kolíky, byly menší eliptické koncovky k evropským holicím strojkům Braun atp.
Od Braunu ten vzor pak přebíraly i další firmy /nevím už, kdo např. vyráběl BeboSher a další sekačky/. Bylo to s ohledem na směšný příkon, manipulačně i konstrukčně velice šikovné a nebylo tam zapotřebí třeba rozpojovacích vaček s kontakty na odpojování baterií, jako to mají mnohé "osmičkové" přístrojovky.

Mám v mechanické dílně tři velký háky a na nich stovky všelijakých "flexovek", často i neběžných druhů /jako je běžné PC euro, ale bez středního kolíku/ a podobné další.
Můžu se podívat, jestli tam tahle stará potvora, od nějakého staršího, neopravitelného-vrakovitého přístroje nevisí.
Ale neslibuju nic, než malou naději - spotřební Crown jsem měl v ruce málokdy a jediný Crowny, co mi pravidelně procházely rukama, byly PA zesilovače od 2x500W výš, což asi není "ten správný" Crown :D
Naposledy upravil(a) sinclair dne 11 zář 2020, 15:13, celkem upraveno 1 x.
ZVUK2000

#6 Příspěvek od ZVUK2000 »

termit256 píše:Ja vsechny pristroje kde idioti museli za kazdou cenu osadit sve atypicke zasuvky vyhazel do srotu. Jsou to bezcenne kramy

Crown, bezcenný krám?
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

termit256 píše:a to ze skonci v zapomneni je trest pro priblble firmy ktere toto delaly. Nezbude po nich vubec nic.

:lol: Hlavně majiteli, který to zaplatil, nic nezbyde.
Jestli něco končí v zapomnění, tak umění výrobců vyrábět kvalitu za reálné ceny a v nezkrácené životnosti. A hlavně ochota zákazníka reálnou cenu platit.
kaja4

#8 Příspěvek od kaja4 »

Ty konektory svého času jsem koupil v EZK v Rožnově.V současné době má jen zásuvky na kabel, vidlice na panel před 3 měsíci jsem bral poslední 3ks.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“