Hrozná životnost doutnavek
Moderátor: Moderátoři
Pak musíš ocitovat aspoň část příspěvku na kterej reaguješ nebo na začátek napsat "Pro XY - reaguju takhle a takhle", případně jinak určit že reaguješ na dřívější post - jinak se bere, že reaguješ na předchozí příspěvek ... Protože já psal o doutnavkách - v paneláku.workhard píše:Nevšiml jsem si, že bych psal něco o nějakém paneláku
A kutilmile - nelituju tě
Můžeš také experimentovat s použitím různých barevných kombinací obou LEDek.
edit: masar byl rychlejší. Měl jsem zprávu déle rozepsanou.
Nejraději bych tam dal diody. No, toto antiparalelní zapojení by mě nenapadlo.
jen uvidím, jestli se mi bude chtít vzhledem k COVID situaci do GM. Doma mám jen signalizační, byla by lepší svítivá kolem 3000K.
Doutnavky doma mám, ale diody hlavně signalizační zelené a červené...
A diody, něco takového? https://www.gme.cz/led-5mm-warm-white-1 ... dk57e1a-kl
odpor 560/620k ? Počítal jsem s napětím 3V a proudem 300uA a napětím zdroje 230V
Je to tak v pořádku? Nebudu dělat tajnosti s tím, že si nejsem v tomto antiparalelním zapojení jistý...
227/0,3 nebo 230/0,3 vyjde prakticky nastejno.
Pořád ti zřejmě uniká podstata. Chceš přece, aby LED svítily zvoleným jasem při co nejmenším proudu (aby předřadný rezistor netopil). Z toho vyplývá, že musíš vybírat LED s co nejvyšší svítivostí. Pokud ovšem neupřednostníš jiné parametry, jako tvar a velikost pouzdra, barvu a jiné "hlouposti"...
Takže jsi při návrhu omezen pouze volbou ztrátového výkonu na rezistoru. Obvykle vyhoví ztráta do několika málo desetin W, kterou miniaturní rezistory dobře "snáší".