Hrozná životnost doutnavek

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
workhard
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od workhard »

S životností těch svitkáčů je právě problém, jinak by to bylo jednoduché a netopící...
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Crifodo

#32 Příspěvek od Crifodo »

lesana87 píše:Navíc pokud je tam místo, můžeš tam ty antiparalelní dvojice dát třeba tři v sérii

A nebo rovnou použít LEDku na síťové napětí s patřičně sníženým proudem, aby bylo dosaženo "bludičkových" lumenů. Sériové řazení prvků principiálně zhoršuje spolehlivost, provoz na zlomku jmenovitého výkonu ji zase natahuje.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od workhard »

Tu by tam asi nenacpal, ale pár chipů z vadné LED žárovky by se asi použít dalo.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
lesana87

#34 Příspěvek od lesana87 »

Crifodo píše:A nebo rovnou použít LEDku na síťové napětí s patřičně sníženým proudem, aby bylo dosaženo "bludičkových" lumenů. Sériové řazení prvků principiálně zhoršuje spolehlivost, provoz na zlomku jmenovitého výkonu ji zase natahuje.

20mA LED provozovaná na 300uA má životnost nataženou až do alelujá. Ta síťová LED má uvnitř určitě víc než 3 čipy v sérii.
mi-ro

#35 Příspěvek od mi-ro »

Vysoce svítivé LED opravdu fungují na desetiny mA. Kdo nevěří, může vyzkoušet. V jedný ruce doutnavkovou fázovku na fázi, stát na linu-gumě a ve druhý ruce např modrou LED proti zemi. Lépe dvě antiparalelně, jak již bylo zmíněno výše. Sice při tak malém proudu nehrozí destruktivní průraz čipu LED zpětným proudem ale je to tak nějak kompletnější.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#36 Příspěvek od Artaban001 »

Modrá ledka svítí na 12V i přes odpor 270KΩ. Vytunil jsem takhle modrou kontrolku v PC reproduktorech, co málem vypalovala oči.
mi-ro

#37 Příspěvek od mi-ro »

Počítám-li správně, upravil jsi ji na proud 33uA. A svítila.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#38 Příspěvek od Artaban001 »

Ano. Další podobnou LEDku jsem rozsvítil, teda slabě i tak, že jsem držel v jedný ruce káblík od zdroje a v druhý ruce vývod svítivky. Zbývající vývody byly spojeny přímo. Nezřídka svítí taková modrá LEDka i tak, že ji držím na anténě rádia napájeného síťovým zdrojem. Ty modrý LEDky jsou hodně citlivý. A jinak - díky doutnavce ve vypínači mám "věčný světlo"ve sprcháči, protože proud doutnavkou stačí na slušný svit kondenzátorový ledžárovky.
Kondenzátorová ledžárovka je jednoduchý obvod, kdy se řada ledek napájí přes předřadný kondenzátor a usměrňovač.
konosuke

#39 Příspěvek od konosuke »

já se vzpomínám že na vojně (ZVS) se rst (tanková R123 příkladem) ladila přiložením obyč.doutnavky na závit E14
(z el.vařiče) k tyčové anténě, také signalizovala svitem vf emisi osciláku či funguje jak má
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Artaban001

#40 Příspěvek od Artaban001 »

Doutnavka svítí díky vysokýmu napětí nakmitanýmu na vysílací anténě -můžete si to zkusit s 4W ručkou na CB. Ledka mi svítila na anténě tranzistoráku díky "plazivýmu proudu", co prosakuje skrz kapacitu vinutí každýho běžnýho pulsního, nebo transformátorového zdroje, co nemá stínící vinutí mezi primárem a sekundárem - nebo není na výstupu něčím uzemněný.
Jinak to, že doutnavky odchází, je tím, že jejich elektrody mají povlak usnadňující zapálení výboje, neboli ionizaci. Ty na nejnižší napětí jsou dopovaný i nějakým slabým radioaktívním zářičem ( alfa, nebo beta).
konosuke

#41 Příspěvek od konosuke »

CB ručku mám enem anténářskou a jeřábnickou VKP 050 Pardubice 50mW (z bazaru) na šest tužek AA, to bude málo šťávy nicméně zkusíme, hovory operátorů a ostrahy místních železáren chytám doma na 5km daleko, zpětná relace ovšem možná není (ten výkon staničky)
PS. FM27 se dnes už používá velmi málo, taxislužby a kamióny leda, RC hračky apod., ostatní ve vysokém PMR pásmu
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Artaban001

#42 Příspěvek od Artaban001 »

Já to zkoušel. Rozsvítila i půlku zářivkové trubice, kde stačilo, že má v pořádku náplň. Vlákna mohla mít vadný. Trubice měla cca 20w
Kremik

#43 Příspěvek od Kremik »

Artaban001 píše:Ledka mi svítila na anténě tranzistoráku díky "plazivýmu proudu", co prosakuje skrz kapacitu vinutí každýho běžnýho pulsního, nebo transformátorového zdroje, co nemá stínící vinutí mezi primárem a sekundárem - nebo není na výstupu něčím uzemněný.

Ten kapacitní proud umí zvláštní věci. Že bývá lehce cítit je běžné, skouším ho vnější stranou prostředního článku prstu. Pokovená plastová fólie umí i slyšitelně vrčet, ale nedávno jsem něco podobného pozoroval i u papíru. Byla to lepenka s potiskem, měl jsem jí podložené trafo. Kapacitní proud byl velmi malý, na trafu jsem ho vůbec necítil. Ale když jsem se dotknul té lepenky, nejen že byl cítit naprosto zřetelně, ale vydávalo to i zvuk podobný holícími strojku, tak hlasitý, že byl slyšet po celé místnosti. Asi to někdy testnu s něčím, co "probíjí" víc. Pustit do toho nf ze 100V rozvodu, možná by to i hrálo :D
S doutnavkou jsem se zapojoval do série jako dítě. Přes ruce - jedna na plošku, druhá na ústředňák. Na druhé plošce byla samozřejmě fáze. Doutnavka svítila, trošku to brnělo, ale nepříjemné to nebylo. Samozřejmě nedoporučuju zkoušet!

edit: Tak to teď po sobě čtu a musím doplnit - byla to indikační doutnavka v bakelitu s vestavěným odporem! V textu jsem to opomněl zmínit, bez odporu by to byla pěkná šlupka :D
Naposledy upravil(a) Kremik dne 11 led 2021, 03:55, celkem upraveno 1 x.
Artaban001

#44 Příspěvek od Artaban001 »

To "vrčení"dělají Tvoje svaly. Nějaká firma na podobným principu chtěla dělat mechanickou odezvu na dotykovým displeji.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak vyřešeno, funguje.
Nakonec sem zvolil proud okolo 1.1mA.
Jsou tam v sérii dva 100k odpory a tepelná ztráta by měla dělat okolo 0.25W. Odpory jsem použil nějaké ruské, určitě jsou minimálně 0.6W
Ledky jsem použil anti paralelně dvě vysocesvítivé 3V.
Diody jsem trošku nasměroval proti sobě, svítí to tak lépe a vyrovná vzájemně kmitání...
Přílohy
20210111_001934.jpg
20210111_001934.jpg
20210110_235807.jpg
20210110_235807.jpg
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“