Hrozná životnost doutnavek
Moderátor: Moderátoři
lesana87 píše:Navíc pokud je tam místo, můžeš tam ty antiparalelní dvojice dát třeba tři v sérii
A nebo rovnou použít LEDku na síťové napětí s patřičně sníženým proudem, aby bylo dosaženo "bludičkových" lumenů. Sériové řazení prvků principiálně zhoršuje spolehlivost, provoz na zlomku jmenovitého výkonu ji zase natahuje.
Crifodo píše:A nebo rovnou použít LEDku na síťové napětí s patřičně sníženým proudem, aby bylo dosaženo "bludičkových" lumenů. Sériové řazení prvků principiálně zhoršuje spolehlivost, provoz na zlomku jmenovitého výkonu ji zase natahuje.
20mA LED provozovaná na 300uA má životnost nataženou až do alelujá. Ta síťová LED má uvnitř určitě víc než 3 čipy v sérii.
- Artaban001
- Artaban001
Kondenzátorová ledžárovka je jednoduchý obvod, kdy se řada ledek napájí přes předřadný kondenzátor a usměrňovač.
- Artaban001
Jinak to, že doutnavky odchází, je tím, že jejich elektrody mají povlak usnadňující zapálení výboje, neboli ionizaci. Ty na nejnižší napětí jsou dopovaný i nějakým slabým radioaktívním zářičem ( alfa, nebo beta).
PS. FM27 se dnes už používá velmi málo, taxislužby a kamióny leda, RC hračky apod., ostatní ve vysokém PMR pásmu
- Artaban001
Artaban001 píše:Ledka mi svítila na anténě tranzistoráku díky "plazivýmu proudu", co prosakuje skrz kapacitu vinutí každýho běžnýho pulsního, nebo transformátorového zdroje, co nemá stínící vinutí mezi primárem a sekundárem - nebo není na výstupu něčím uzemněný.
Ten kapacitní proud umí zvláštní věci. Že bývá lehce cítit je běžné, skouším ho vnější stranou prostředního článku prstu. Pokovená plastová fólie umí i slyšitelně vrčet, ale nedávno jsem něco podobného pozoroval i u papíru. Byla to lepenka s potiskem, měl jsem jí podložené trafo. Kapacitní proud byl velmi malý, na trafu jsem ho vůbec necítil. Ale když jsem se dotknul té lepenky, nejen že byl cítit naprosto zřetelně, ale vydávalo to i zvuk podobný holícími strojku, tak hlasitý, že byl slyšet po celé místnosti. Asi to někdy testnu s něčím, co "probíjí" víc. Pustit do toho nf ze 100V rozvodu, možná by to i hrálo
S doutnavkou jsem se zapojoval do série jako dítě. Přes ruce - jedna na plošku, druhá na ústředňák. Na druhé plošce byla samozřejmě fáze. Doutnavka svítila, trošku to brnělo, ale nepříjemné to nebylo. Samozřejmě nedoporučuju zkoušet!
edit: Tak to teď po sobě čtu a musím doplnit - byla to indikační doutnavka v bakelitu s vestavěným odporem! V textu jsem to opomněl zmínit, bez odporu by to byla pěkná šlupka
- Artaban001
Nakonec sem zvolil proud okolo 1.1mA.
Jsou tam v sérii dva 100k odpory a tepelná ztráta by měla dělat okolo 0.25W. Odpory jsem použil nějaké ruské, určitě jsou minimálně 0.6W
Ledky jsem použil anti paralelně dvě vysocesvítivé 3V.
Diody jsem trošku nasměroval proti sobě, svítí to tak lépe a vyrovná vzájemně kmitání...