Mazačka EPROM

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomik986

Mazačka EPROM

#1 Příspěvek od tomik986 »

Ahoj, měl bych dotaz. Dostala se ke mě mazačka EPROM EREPROM-01 (nikoliv A) od firmy elnec z roku 92. A mám s ní problém že ničí UV zářivky.
Je tam zářivka Philips 4w T4G5. Nová má vlákna bíle a i po jednom použití černají. Už jsem jednu měnil a ta co tam byla předním už nebila shopná smazat jediný bit a trubka byla kolem vláken značně černá. Napětí se mi změřit nedaří. Multimetr metex na mě při měření řve (asi moc velké napětí) ale když jsem něco změřil bylo to víc než 29V (stabilních). A zářivka má mít napětí 29. Je možné že je tam vyšší a proto se zářivky ničí. Na nové už jsou taky lehké známky "lehkého očouzení" zevnitř. Nebo způsob jak pro ni zbastlit zdroj (časovač nepotřebuju)? Díky
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

A jak je tam dělanej zdroj pro ty zářivky, standardně přes tlumivku ze sítě? Pokud ano, tlumivka může mít mezizáviťák a tím mít značně menší impedanci, než má mít.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Cakal by som nejaky menic.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Na 4 W možná i jo, nacpal bych tam třeba měnič za starýho scanneru. Měl jsem jich tu dost. Anebo to prostě opravit, měření multimetrem bych ale moc nevěřil, průběh moc sinusovej nebude a kmitočet už bude asi taky větší.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Cakal by som nejaky menic.

Já bych zase čekal místo zářivky dvouelektrodovou výbojku. Měl jsem tady pár mazaček se šuplíkam pro cca 3 ks DIL40 a vždy v nich byl měnič a výbojka. Občas bouchlej zdroj, měnič nebo časovač.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Mikras »

Já jsem kdysi vykuchal nějakou přenosnou svítilnu na 12V se 4W zářivkou, dal jsem tam UV trubici a s tím jsem paměti úspěšně mazal.
tomik986

#7 Příspěvek od tomik986 »

Celeron píše:
rnbw píše:Cakal by som nejaky menic.

Já bych zase čekal místo zářivky dvouelektrodovou výbojku. Měl jsem tady pár mazaček se šuplíkam pro cca 3 ks DIL40 a vždy v nich byl měnič a výbojka. Občas bouchlej zdroj, měnič nebo časovač.

Na toto odborník nejsem, ale opravdu to vypadá jako malá zářivka( je tam toto https://www.emas.cz/zar-trubice-tu-v-4w ... 08QAvD_BwE )
tomik986

#8 Příspěvek od tomik986 »

forbidden píše:A jak je tam dělanej zdroj pro ty zářivky, standardně přes tlumivku ze sítě? Pokud ano, tlumivka může mít mezizáviťák a tím mít značně menší impedanci, než má mít.

Byl k tomu zdroj 12v ss ze sítě. Je tam zdřejmě měnič se starým tranzistorem s jednou cívkou a jedním trafem ( nebo dvě cívky na jednom jádru) a 555 pro automatické vypnutí. Vnitřnosti viz foto. V "datasheetu" k zářivce philips uvádí životnost tisíce hodin ale já po deseti hodinách (možná méně) nesmázl jediný bit. Ale na pohled to stále svítilo stejně (pohled = do 2 vteřin)
Přílohy
mazac_zevnitr.jpg
mazac_zevnitr.jpg
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Skus vybrat plosak a odfotit spoje zospodu.

V najhorsom pripade vyhodis suciastky menica (nechas len casovac) a vlozis tam cely novy (miesta je dost).
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Má ta zářivka na obou stranách zapojený oba kolíčky? Tyhle malý zářivky jdou při provozu na měnič nastartovat i bez žhavení.
Jirka

tomik986

#11 Příspěvek od tomik986 »

Celeron píše:Má ta zářivka na obou stranách zapojený oba kolíčky? Tyhle malý zářivky jdou při provozu na měnič nastartovat i bez žhavení.

Ano, má i měla. Myslíte vyzkoušet zapojit na každé straně jen jeden a jestli bude svítit?
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Jen mě tak napadlo, možná že to černání vlákna je velkým žhavícím napětím. Zatím jsi nedal info, jestli je žhavení vidět. Zkusit to odpojit můžeš, zkazit se na tom odpojením žhavení nic nemůže.
Asi by bylo ideál to rozebrat a vykreslit zapojení zářivky a propojení s měničem.
Jirka

PotPalo

#13 Příspěvek od PotPalo »

Čiže je to na 12V? A čím to živíš? Nestabilizovaný zdroj môže pri súčasných 242V sieti dávať viac ako má. Väčšie vstupné napätie by eventuelne mohlo znamenať aj väčšie napätie pre žiarivku. Dal by som tomu 12V spínaný zdroj, teda pokiaľ je to na 12V a nie na 9.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-maza ... OM-01.aspx
Nezabúdajte na to, že zariadenie je z roku 1993, teda už má naozaj nárok na výmenu elektrolytov. Ostatná elektronika v nej funguje bez najmenších problémov. Pri tejto príležitosti je dobré pripomenúť že napájanie beží z jednosmerných 12V/500mA nestabilizovaných. Prečo nestabilizovaných ? Nuž preto lebo inak sa nezapáli oblúk v trubici. Proste pri štarte je tam skoro 18V, po zapálení oblúku napätie krásne klesne na potrebných 12V. Takže neskúšajte to napájať 12V stabilizovaných - určite to nenabehne.
PotPalo

#15 Příspěvek od PotPalo »

Ale no toto... súdruhovia nedoriešili štartovanie. A pokiaľ niekto pripojí nie 500 mA zdroj ale napríklad 1A, ten už tak ochotne neklesne na 12V. Bolo by dobré odmerať zdroj pri prevádzke, či je tam naozaj 12V.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“