Mazačka EPROM
Moderátor: Moderátoři
rnbw píše:http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-mazacka-Eprom-EREPROM-01.aspxNezabúdajte na to, že zariadenie je z roku 1993, teda už má naozaj nárok na výmenu elektrolytov. Ostatná elektronika v nej funguje bez najmenších problémov. Pri tejto príležitosti je dobré pripomenúť že napájanie beží z jednosmerných 12V/500mA nestabilizovaných. Prečo nestabilizovaných ? Nuž preto lebo inak sa nezapáli oblúk v trubici. Proste pri štarte je tam skoro 18V, po zapálení oblúku napätie krásne klesne na potrebných 12V. Takže neskúšajte to napájať 12V stabilizovaných - určite to nenabehne.
Mam zdroj 12v stabilizovaných a naběhne bez problému a tento článek jsem četl elektrolyty změřím až to vyndám.
zvaty píše:Z čeho ty EPROM jsou, to děláš údržby nějakého staršího zařízení?
Nene, jen jsem se dostal asi deseti 27c256 a osmi 27c512 co se u táty ve firmě před 25 lety dělaly řídící systémy. A hodí se mi na nahrazení složite kombinované logiky např. do počítače z logických členů na nepajivých poích inspirováno Ben Eater. A nové 28c256 stojí 200 až 250 kč a 512 snad ani nedělali 😀
tomik986 píše:A nové 28c256 stojí 200 až 250 kč a 512 snad ani nedělali
Máš v tom nějakej zmatek, 28C256 není EPROM ale EEPROM, na ní mazačku nepotřebuješ, maže se elektricky v programátoru. Za 200,- jich na Ebay seženeš 6-10 ks
EEPROM 28C512 se běžně vyráběly. Na Ebay ji za těch 200 kaček seženeš.
EPROMky začínaj 27Cxxx. 27C256 a 27C512 se dají běžně koupit ale v poslední době už jen bez okýnka v provedení OTP. Na Ebay keramický s okýnkem stále jsou.
Otázka ale je co ti rejžák ve skutečnosti pošle.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:tomik986 píše:A nové 28c256 stojí 200 až 250 kč a 512 snad ani nedělali
Máš v tom nějakej zmatek, 28C256 není EPROM ale EEPROM, na ní mazačku nepotřebuješ, maže se elektricky v programátoru. Za 200,- jich na Ebay seženeš 6-10 ks
EEPROM 28C512 se běžně vyráběly. Na Ebay ji za těch 200 kaček seženeš.
EPROMky začínaj 27Cxxx. 27C256 a 27C512 se dají běžně koupit ale v poslední době už jen bez okýnka v provedení OTP. Na Ebay keramický s okýnkem stále jsou.
Otázka ale je co ti rejžák ve skutečnosti pošle.
Ano, vím že 28cxxx je to EEprom a jaké jsou rozdíly,jen to nevyznělo z odpovědi. Spíš že čongové mnohdykrát prodávají používané a již nefunkčí. Použitá mi přiliš nevadí ale nefunkcní... no...
Spíš když už to mám chtěl jsem aby to fungovalo pořádně (mazačka)😀
PotPalo píše:Napríklad taká Winbond W27C512 sa maže už elektronicky, a dá sa objednať z číny za pár drobných.
Winbond je zrovna vyjímka. Když koukneš na jiný výrobce tak 27C jsou klasický Epromky z keramiky s okýnkem nebo plast OTP bez okýnka. Mluvím o řadě 2716 až 27C8000. Největší okýnkovku jsem viděl 27C2000.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Má ta zářivka na obou stranách zapojený oba kolíčky? Tyhle malý zářivky jdou při provozu na měnič nastartovat i bez žhavení.
Nastartuje jen když jsou na jedný straně oba a na druhý jeden, když je na každý jenom jeden tak nenastartuje, takže jsme se nikam nepohnuli, ale děkuju za radu, třeba jinde se mi někdy bude hodit.