P: Transformátor PIKO ME 005

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
barnodaj

#61 Příspěvek od barnodaj »

Nepoužívalo se taky jako napájecí pro zesilovač Texan? Samozřejmě bez regulace.
sinclair

#62 Příspěvek od sinclair »

Určitě ne. Jestli pro něco, tak pro nějaký hračky s MBA810.
Kremik

#63 Příspěvek od Kremik »

xsc píše:Pro ně pak tohle trafo není. Když si postavíš takový model, tak budeš chtít ovládat vláčky aspoň v jednotlivých úsecích, ne jedno regulované napětí pro všechny.

Tak to je dobrý :lol:
Pro někoho, kdo si natáhne pár kolejí na zemi určitě není, protože pak by tam byla zbytečná sekce 16V AC. Pochybuju, že se někdo bude na zemi zapojovat aspoň s výhybkama, protože by v té změti drátů potřeboval ještě nějaké tlačítka či přepínače a ani ty výhybky si nejsem jistej, jestli jsou dělaný na časté zapojování.
A pro někoho, kdo už má panel a 16V by využil, tak už to trafo zase není, protože chce ovládat více sekcí!
Tak pro koho teda je? 8O :D
rnbw

#64 Příspěvek od rnbw »

Vyhybky som mal iba mechanicke, ale zavory s elektrickym ovladanim som skusal. Vypinac som nemal, tak som ich musel vzdy pripojit na trafo.
pepik9

#65 Příspěvek od pepik9 »

Těch 16V střídavejch velmi dobře pohání historické pájecí pero, na kterém je napsáno TYP 300 24V 18W (ESČ) FAX. Napájecí konektor má tříkolík DIN a na něm je taky napso FAX.
xsc

#66 Příspěvek od xsc »

Kremik píše:Tak pro koho teda je? 8O :D
Pro toho, kdo tam měl výhybky, aby tam mohl poslat 2 vláčky... Vždyť ani výkon toho trafa není takový, aby utáhlo rozsáhlejší kolejiště.
PavelFF

#67 Příspěvek od PavelFF »

Kremik píše:....Pro někoho, kdo si natáhne pár kolejí na zemi určitě není, protože pak by tam byla zbytečná sekce 16V AC. Pochybuju, že se někdo bude na zemi zapojovat aspoň s výhybkama, protože by v té změti drátů potřeboval ještě nějaké tlačítka či přepínače a ani ty výhybky si nejsem jistej, jestli jsou dělaný na časté zapojování.
8O :D
Nevrtej nám do vláčků, šťouro.:) Je v nich naše dětství. Mám všechny ty vláčky a trafa v krabicích dodnes.
Tak si blbě koupil, no. Už to přijmi.

Je to hračka určená pro napájení vláčků a příslušenství. A tento účel plnila vždy dobře. Ergonomii kudy vede šňůra jsme tehdy vůbec neřešili. Chudáci konstruktéři z NDR nemohli před 50 lety tušit, že si jednou koupíš jejich výrobek a budeš chtít z něj vyrobit supr regulovatelný zdroj do dílny. Na to sis měl pořídit třeba reg. trafo z VEB TPW THALHEIM, abychom zůstali v NDR.
Kremik

#68 Příspěvek od Kremik »

Společná výhybka a dva vláčky? To už jsou potřeba dva okruhy. Společným řízením rychlosti srážce nezabráníš :-)
EKKAR

#69 Příspěvek od EKKAR »

Trafo FZ1 bez problému "utáhne" 3 vlaky velikosti H0 nebo 4 vlaky TT. Problém je v tom, že všecky pojedou na stejný pro všecky najednou nastavený napájecí napětí - i proto se pro složitější kolejiště používá systém s pevně napájenýma "traťovýma úsekama" a od nich odizolovanýma úsekama s řízeným napájením, určenýma pro zastavení, rozjezd a případně posun souprav. Neznám žádnýho člověka, kterej by jezdil se 3-4 soupravama na kolejišti naráz pomocí jedinýho FZ1, aby plně využil jeho výkonovejch možností - už modelář vlastnící kolejiště umožňující provoz 2 souprav má buď 2 samostatný napáječe, nebo bastlenej kombinovanej zdroj vícero pevnejch i regulovanejch napětí. Pro samotnou jízdu 1 soupravy bohatě stačí menší placatější napáječ F2 bez vyvedenýho střídavýho napětí pro přestavníky a světla - ten umí tuším 800mA stupňovitě regulovanýho napětí pro trakci. Podle mne jediným důvodem doslova obrovskýho předimenzování konstrukce napáječe FZ1 je záměrná snaha konstruktéra a výrobce o bezpečnost za jakejchkoliv okolností používání - prostě "safety first" za každou cenu. Číňan by v dnešní době stejnej (a klidně i vyšší) výstupní výkon spáchal spínákem ve škatulce velikosti dvou krabiček od bonbónů "ENERGIT" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kremik

#70 Příspěvek od Kremik »

Pavel256 > Nevrtám, jenom šťourám :D
Ne, jenom jsem to zmínil jako zajímavost nebo podivnost, že z toho pokračuje další debata je na fóru normální. A nemysli si, pro mě je to nostalgie taky. Akorát s tím rozdílem, že někteří vláčky měli, já je jen chtěl. Tohle trafo měl i můj otec (do vláčků taky trošku dělal ale já z toho měl prd, protože podle něj jsem na ně byl "ještě malý"!!). Dělal s ním i různé psí kusy, např. s ním napájel A3 VKV a při přetáčení kazety mu "pěkně přidal". Opravdu to pak přetáčelo rychleji. Jak dlouho to ten kazeťák snášel netuším, ale dlouho jsme ho neměli. Pamatuju si jen, že byl pak rozebraný a pak už nebyl. Bylo mi 6, maximálně 7...
Ty vláčky mě tenkrát hodně braly. Jestli víc ty vláčky nebo ta technika kolem, to nevím. Asi vše dohromady. Vlastně i opravdové vlaky. Fascinovaly mě nárazníky a hlavně brzdy na vagonech. To, jak jsou ty špalky těsně u otáčejícího se kola. U modelů mě mrzelo, že ty naznačené špalky jsou od koleček "tak daleko" :-)
Vidíš, teď si vzpomínám, z dětství nezodpovězenou otázku - některé vagonky (TT) měly kombinované kolečka - plastové s kovovými. Většina byla plastová, ale občas bylo na jedné straně kovové (plastové kolečko, ale na povrchu byl žlutý kov), to bylo k čemu?
EKKAR

#71 Příspěvek od EKKAR »

Kola byly kovový všecky (teda pojezdový obruče), plastový by dlouho nevydržely, ale někdy na ně byly připojený sběrače proudu - u osobních vozů, kde bylo zařízený vnitřní osvětlení, PIKO do nich ale nedávalo žárovky - daly se ale jednoduše doplnit, byly to ty jejich modelový 16V/20mA bezzávitový. Dneska už by tam každej dal LEDky včetně vnitřního akumulátoru, aby vozy neblikaly při přejezdu výhybek a nezhasínaly po zastavení ve stanici ... Celokovový dvojkolí nešlo a nejde udělat, zkratovalo by se tím napájecí napětí v koleji. Vždycky musí bejt aspoň na jedný straně izolace mezi osou a obručí - už jsem viděl mašinku, která to měla udělaný tak, že neměla klasický pružný plíšky pro přenos proudu do motoru z kol, ale měla sběrače ve futrech na osičkách - jedno kolečko bylo spojený s osou, druhý izolovaný. Tyhle dvojkolí byly na každým podvozku vůči sobě otočený. Já na ní čistil pojezd a když jsem ji poskládal (podle svýho mínění dobře všecky dvojkolí stejně), mašinka nejezdila. Trvalo mi 3 dny bádání, než jsem zjistil proč - byla to nějaká zámořská výroba, dost možná i Japonsko, nic jsem k ní tenkrát nenašel ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tohle trafo jsme bez problému používali pro napájení poměrně velkého H0 kolejiště a pro účel jeho použití je podle mě zkonstruováno zcela dokonale. Potřeba dělit trať do oddílů se řeší izolovanými úseky a přepínači. Pokud je cílem jezdit současně s více vozidly a regulovat jejich rychlost samostatně, je žádoucí použít na regulaci něco menšího než FZ1. Nedělá se to tak, že by jezdilo současně více vozidel napájených z jednoho zdroje, aspoň ne u modelářů. Leda tak na dětském kolejišti.

Mmch. vývojem elektronického regulátoru jsem se zabýval a bylo docela náročné udělat něco, co by se jemností regulace tomuto trafu vyrovnalo. Klasické lineární nebo PWM regulátory měly problém s tím, že stojící motorek odebíral větší proud než běžící. Takže při rozjezdu vozidlo pořád stálo a najednou vystřelilo, kdežto s FZ1 se dá rozjet plynule. Nakonec se jako nejlepší řešení ukázal PWM regulátor s s frekvencí pár desítek Hz a co nejtvrdší silovou částí. Taky jsem viděl schéma lineárního regulátoru, kde se do výstupu přidávala složka 50 Hz. Ty napěťové špičky dokážou rozběh motorku zjemnit.
Kremik

#73 Příspěvek od Kremik »

Ekkare, píšu o vagonech, ne lokomotivách. Kolečka byly plastové, jen osička byla z kovu. Kovové kolečko bylo třeba jen jedno ze čtyř. Ale ta kovová část byla jen na obvodu kola, vnitřek byl opět plastovej. I kdybys dal dvě kovové kolca na jednu osku, nic by se nezkratovalo.
PavelFF

#74 Příspěvek od PavelFF »

Rychlíkové(například)osobní vagonky mívaly vevnitř možnost osvětlení. Kovový kroužek na kolečku sloužil k napájení osvětlení. Musely tam být nejméně dvě taková kolečka a každé na jiné straně.
Edit: Teď jsem se byl podívat na svůj TT vagónek a žádné sběrače nemá. Asi holátko bez výbavy :)
ZVUK2000

#75 Příspěvek od ZVUK2000 »

Měl jsem parní mašinku TT která měla žárovku a pomocí optických vláken svítila přední světla.
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“