P: Transformátor PIKO ME 005
Moderátor: Moderátoři
xsc píše:Pro ně pak tohle trafo není. Když si postavíš takový model, tak budeš chtít ovládat vláčky aspoň v jednotlivých úsecích, ne jedno regulované napětí pro všechny.
Tak to je dobrý
Pro někoho, kdo si natáhne pár kolejí na zemi určitě není, protože pak by tam byla zbytečná sekce 16V AC. Pochybuju, že se někdo bude na zemi zapojovat aspoň s výhybkama, protože by v té změti drátů potřeboval ještě nějaké tlačítka či přepínače a ani ty výhybky si nejsem jistej, jestli jsou dělaný na časté zapojování.
A pro někoho, kdo už má panel a 16V by využil, tak už to trafo zase není, protože chce ovládat více sekcí!
Tak pro koho teda je?
Nevrtej nám do vláčků, šťouro.Kremik píše:....Pro někoho, kdo si natáhne pár kolejí na zemi určitě není, protože pak by tam byla zbytečná sekce 16V AC. Pochybuju, že se někdo bude na zemi zapojovat aspoň s výhybkama, protože by v té změti drátů potřeboval ještě nějaké tlačítka či přepínače a ani ty výhybky si nejsem jistej, jestli jsou dělaný na časté zapojování.
![]()
Tak si blbě koupil, no. Už to přijmi.
Je to hračka určená pro napájení vláčků a příslušenství. A tento účel plnila vždy dobře. Ergonomii kudy vede šňůra jsme tehdy vůbec neřešili. Chudáci konstruktéři z NDR nemohli před 50 lety tušit, že si jednou koupíš jejich výrobek a budeš chtít z něj vyrobit supr regulovatelný zdroj do dílny. Na to sis měl pořídit třeba reg. trafo z VEB TPW THALHEIM, abychom zůstali v NDR.
A kutilmile - nelituju tě
Ne, jenom jsem to zmínil jako zajímavost nebo podivnost, že z toho pokračuje další debata je na fóru normální. A nemysli si, pro mě je to nostalgie taky. Akorát s tím rozdílem, že někteří vláčky měli, já je jen chtěl. Tohle trafo měl i můj otec (do vláčků taky trošku dělal ale já z toho měl prd, protože podle něj jsem na ně byl "ještě malý"!!). Dělal s ním i různé psí kusy, např. s ním napájel A3 VKV a při přetáčení kazety mu "pěkně přidal". Opravdu to pak přetáčelo rychleji. Jak dlouho to ten kazeťák snášel netuším, ale dlouho jsme ho neměli. Pamatuju si jen, že byl pak rozebraný a pak už nebyl. Bylo mi 6, maximálně 7...
Ty vláčky mě tenkrát hodně braly. Jestli víc ty vláčky nebo ta technika kolem, to nevím. Asi vše dohromady. Vlastně i opravdové vlaky. Fascinovaly mě nárazníky a hlavně brzdy na vagonech. To, jak jsou ty špalky těsně u otáčejícího se kola. U modelů mě mrzelo, že ty naznačené špalky jsou od koleček "tak daleko"
Vidíš, teď si vzpomínám, z dětství nezodpovězenou otázku - některé vagonky (TT) měly kombinované kolečka - plastové s kovovými. Většina byla plastová, ale občas bylo na jedné straně kovové (plastové kolečko, ale na povrchu byl žlutý kov), to bylo k čemu?
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Mmch. vývojem elektronického regulátoru jsem se zabýval a bylo docela náročné udělat něco, co by se jemností regulace tomuto trafu vyrovnalo. Klasické lineární nebo PWM regulátory měly problém s tím, že stojící motorek odebíral větší proud než běžící. Takže při rozjezdu vozidlo pořád stálo a najednou vystřelilo, kdežto s FZ1 se dá rozjet plynule. Nakonec se jako nejlepší řešení ukázal PWM regulátor s s frekvencí pár desítek Hz a co nejtvrdší silovou částí. Taky jsem viděl schéma lineárního regulátoru, kde se do výstupu přidávala složka 50 Hz. Ty napěťové špičky dokážou rozběh motorku zjemnit.