Bastlíři v 90kach se asi nenudili

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
robo

#16 Příspěvek od robo »

PC-maniak: Budu rád a určitě nejsem sám když se podělíš s postupem oživování. To bude zajímavý vlákno.
PC-maniak

#17 Příspěvek od PC-maniak »

judeware píše:Apropos - za ty jarní moduly SIMM bys mi mohl konečně dodat aspoň jeden modul teletextu, což? 8-)

tak muzu mit : SAA5231 a SDA5231-2

pokud by nektery z tech dvou vyhovoval tak dej vedet o vikendu by je privezl od rodicu ma jich vic
Tomáš
sinclair

#18 Příspěvek od sinclair »

27C256, to mi něco říká...:D
Jsou to ty hnědý keramický, s okýnkem?
PC-maniak

#19 Příspěvek od PC-maniak »

:D ano tady img z netu :
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcSXfmQA8zVGMDgMGpqWRXMGzTAyFGH0xVr8cQ&usqp=CAU

asi by sli i jine velikosti (tyhle jsou podle nemeckeho fora drop in place ..)a jen naduplikovat do cele pameti tu romku .. ale nemam zkusenosti s 520ST .. a kdyz je v takovem stavu tezko budu neco laborovat s velikostma
Tomáš
PC-maniak

#20 Příspěvek od PC-maniak »

Tak jsem pouzil svou desolder stanici (ta krabice je opravdu jen docasna! :oops: ) a vyraboval jsem ty patice =) musím rict neni nic lepsiho nez si proste desolder stanici udelat svou :wink: funguje to dobre a hlavne si kdykoliv muzu do FW cokoliv pripsat=) ty prodavane maj jeden hlavni nedostatek a to je slaba pumpa ..

pokud by si to nekdo chtel postavit tak muzu najit linky kde jsem to koupil... hlavne ta nahradni pistol byla tezka najit :lol:
Přílohy
IMG_20201008_184930.jpg
IMG_20201008_184930.jpg
IMG_20201008_195658.jpg
IMG_20201008_195658.jpg
Tomáš
lesana87

#21 Příspěvek od lesana87 »

A teď tam místo těch patic dáš co?
PC-maniak

#22 Příspěvek od PC-maniak »

Zdrave patice :P :lol:
Tomáš
judeware

#23 Příspěvek od judeware »

Doporučuju říditi se heslem - "pospíchej pomalu". Utržený spoj, zdevastovaný prokov, toť spousta přidělané práce. U Didaktiků je např. výměna IO docela vztekárna, jelikož desky nejsou příliš odolné.

...SAA5231 a SDA5231-2...
Odpovídal jsem zprávou.
PC-maniak

#24 Příspěvek od PC-maniak »

=) na odpajeni patic pouzivam metodu odsad cin a pak nahrat ze spodu horkovzduchem aby se rozpustili zbytky cinu a ja jen vytahl patici bez poskozeni cest.. nikdy jsem zatim takhle zadnou cesticku neurval 8-)
Tomáš
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

A jakou máš na tom horkovzduchu trysku? Já mám svůj s tryskou 1 mm a do toho peru 2 bary horkýho termostatovanýho vzduchu. Nic neodsávám, máznu nohy silikonovým olejem a rovnou foukám. Šváb (třeba i DIL40) vypadne většinou vlastní vahou pokud nemá zahnutý vývody.
Přílohy
vyfukovajda.jpg
vyfukovajda.jpg
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
PC-maniak

#26 Příspěvek od PC-maniak »

nejak nerozumim jak treba 40dil odpajis 1mm tryskou :lol: jak jako ohrejes vsech 40 najednou .. ale kdyz ti to funguje 8O .. nebo to proste odfoukas ten cin do pryc ? toho bych se mozna bal ze kulicka cinu mi padne nekam kam by nemela :lol:

ja pouzivam uplne standartni horkovzduch .. 10-12mm nahubek .. kdyz je to patice kuchni ji na pul .. odsaju cin a cca 3vteriny krouzim po tech pinech a patice jde sama ven :)
Tomáš
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Po jedný. Používám to už od půlky 80-tých let (tohle je už třetí kus) a nikdy se kuličkou nic nešluslo. Proto se to mázne silikoňákem. A když je to SMD na husto či hybridka, tak součástku "orámečkuju" silikonovou žížalou Lukoprén T. Na rozdíl od dnešních horkovzduchů jsem s tím nikdy nespálil plošák, neodpařil prokovení ani neupekl součástku. Jen na plastový konektory je potřeba dávat bacha.
Jirka

forbidden
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od forbidden »

Toto jsem viděl u známýho lehce po revoluci, tehdy jsem k němu nosil desky z likvidovaných sálových strojů (brňáci určitě znají Recom). Tlakovej horkovzuch, tenkrát jsem si nic lepšího představit neuměl, šlo to krásně.
PC-maniak

#29 Příspěvek od PC-maniak »

zni to dobre =)
Tomáš
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

forbidden píše:Toto jsem viděl u známýho lehce po revoluci, tehdy jsem k němu nosil desky z likvidovaných sálových strojů (brňáci určitě znají Recom). Tlakovej horkovzuch, tenkrát jsem si nic lepšího představit neuměl, šlo to krásně.

To byl asi ten typ udělanej z modrýho hranatýho klempířskýho kopyta, dole ve skříňce kompresor. Dělalo to nějaký výrobní družstvo už za bolševika. Tohle je můj svařenec, soustruženec a pájenec regulátoru. :)
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“