cín do DPS
Moderátor: Moderátoři
cín do DPS
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Na běžné pájení používám cín o průměru 1mm, pro jemnější a SMD pak 0,5-0,8mm.
třeba 2630 / Sn60Pb39Cu1 nebo HS10 / Sn60Pb39Cu1
Lepší je tento odkaz jen na cíny a "vodičky":
https://www.ame.cz/Elektronika/Merici-a ... 10699.aspx
Nicméně jsem si v té nabídce na Ame všiml, že Příbram nyní používá tavidlo F1. Kdysi na Ampéru mi ochotná pani u jejich stánku po delší debatě o tavidlech řekla, že mají problémy s dodávkami komponent pro jejich velmi dobrá tavidla MTL408 a MTL468. Nabídla mi na zkoušku vzorek s nějakým jiným tavidlem. Ten cín byl ale nepoužitelný, protože to prskalo, divně pěnilo, dělat se s tím bohužel vážně nedalo
Má někdo prosím zkušenosti s tím tavidlem F1? Jak se s ním dělá?
Já mám zatím na dlouhou dobu vystaráno s původními tavidly. Když jsem před lety nakoupil raději dostatečnou zásobu olovnatých cínů. Viz fotky. Se zásobou bezolovnatých cínů se raději nechlubím
Před zhruba třiceti lety jsem si do prodejny objednal v Příbrami na dvou velkých špulkách 10kg cínu s tavidlem, jehož označení jsem tenkrát nevěděl. Ten byl tak výborný, že mi ho amatéři z města po zjištění, že s ním jdou výborně pájet i zaoxidované vývody a nožičky, velmi rychle skoro všechen vykoupili (posledního asi půl kila jsem si "stopil" pro sebe).
Mám ho dodneška a používám ho někdy na kompletní přepajování všech spojů ve starých hifi přístrojích, kde se po třiceti, čtyřiceti letech začínají vlivem teplotních dilatací vývody uvolňovat. Ale častěji použiji asi s tavidlem MTL468, protože ho mám blíž u ruky
Nicméně dnes jsou k dispozici už velmi dobrá tavidla, která jsou na některé práce ještě lepší.
Vašek
- tiktak1953
-----------
co znaci to L pred Sn na baleni,neviem.to ma zaujima.dik
Na menší raster ersp cynel pólska 40/60 0,5mm podľa potreby Flux od ersy F-SW32, na najjemnejšie a najčastejšie mám wellera opäť cynel 40/60 0,25, s rovnakým tavidlom. Nemám rád oplachové tavidlá, sú moc agresívne. Mám tu aj nejaké spájky s meďou i bez olova ale prakticky sa nepoužívajú.