MBA810 jinak
Moderátor: Moderátoři
Nevím, co Vám to nakukali o blokování, ale asi jste to nikdy neměřili spektrákem, jakou to má impedanci do 100MHz
Já používám na blokování takové, tam jsem to měřil do 1GHz
Myslím, že je tohle určitě o kus lepší, než noname čínský xindl za padoš. Ale když se ty čínský hnusy z Hadexu vymáchají ve svěcený vodě, nebo očudí kadidlem, tak občas mohou fungovat, jak se očekává od bločku.
Tyhle vždycky fungují přesně tak, jak od nich čekám, fungují lépe a spolehlivěji, než jakýkoli supermit jako kráva.
Nikomu ale neberu opačný názor, ať si valí ke spotřebkovému švábu třeba švédskou trojici.
Vždyť byl často problém sehnat i tyto polštářky, na prodejně je mnohdy neměli ani v samotném Hradci, a to jim je pekli skoro za zadkem.
Proč z toho MBA810 dělat vědu. Pokud si dobře pamatuji, tak zrovna tyto obvody nebyly problémové. Nepamatuju že bych řešil problém s kmitáním, vždy mi tento obvod odešel buď zkratem vývodu k reproduktoru, nebo mou neopatrností, popř. když jsem přehnal napájecí napětí. MDA byly větší neřád.
Já teď ty testy dělám na té klasické výměnné desce z telky. Je tam úprava na ten jeden vstupní tranzistor. Elektrolyty vyměněné za větší kapacity. K vývodu 5 byly původně zapojené klasické polštářky, mezi vývodem 5 a 12 - 1k5 a mezi vývodem 5 a zemí 4k7. Mají to sakra pojištěné, ale tam nejde o maximální kmitočtový rozsah, ba právě je to utlumené již díky malým kapacitám el kondenzátorů, jak výstupního tak i ostatních. Teď mám na té pozici mezi vývodem 5 a 12 kapacitu 470 piko (katalogová hodnota), klasicky polštářek a ten druhý tam ani nemám. V přívodu napájení není ani ten blokovací kondenzátor M1. Napájím to laboratorním zdrojem a na výstupu je zapojen 5W elipsovitý 4 ohmový reproduktor. Jede to už od 3V a zkoušel jsem to trápit i na 20V. Zatím to snáší i když v katalogu mají při 20V - 0W. Klidový proud s rostoucím napájecím napětím roste a při 20V je na 18 mA.
Co si vybavuji z dřívějška kdy se dělaly různé vestavby MBA do různých zařízení a nebyl dobře navržen plošný spoj, tak vždy pomohl zvětšit ten kondík mezi vývody 5 - 12 a také mezi vývodem 12 a zemí místo původního kondenzátoru M1 dát M22, pak i když to bylo zprasené to už hrálo.