cín do DPS
Moderátor: Moderátoři
- maxijaroslav
maxijaroslav píše:Osobně mám velmi dobré zkušenosti s "kalafunou na prasata"
Vloni jsem v chemický drogérii kupoval drcenou kilovku Proxim. V Tetě a nebo jinejch řetězcích to mezi pičifukama nenajdeš. A nejspíš to budou mít i v prodejnách pro řezníky a kupodivu taky bazéňáci (netusím na co)
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sinclair píše:Pokud ji máte rozpuštěnou v lihu, tak přidaná kapka saponátového koncentrátu s tím dělá divy. Zvlášť při lakování domácích desek. Jistěže je to bezpečné, je to přírodní pryskyřice z borovic. Jestli teda nepochází z okolí Pripjati.
Teda sinclaire.
A že je kalafuna bezpečná, o tom by ti mohl povyprávět můj spolužák ze školní praxe v Hořickým ZEZu (výroba svářeček). Po několika hodinách pájení ho musela odvézt záchranka s těžkým astmatickým záchvatem od kalafunovýho čoudu. Mě přepálená taky nedělá moc dobře, trafačkou kvůli tomu vůbec nepájím a na mikropájky používám odsávání. Amorfní látky a jejich spaliny jsou pěkný svinstvo, to ti potvrdí každej alergolog.
Jinak kalafuna s lihem je asi to nejlepší a přitom naprosto jednoduché, když se vyleptaný spoj očistí a přejede hodně jemným šmirglem pod vodou (zrnitost 1500-2000) a pak natře kalafunou s lihem, to se pájí úplně samo.
Já už pár let používám místo nějakého štětečku a kalafuny spray Flux SK10 (Kontakt chemie - mají v GME apod) - je to SW32 (bezhalogenový, bezoplachový) tavidlo, čistá práce, uschne do půl hodiny v pokoj. teplotě, sprej mám pořád původní, spotřeba zcela minimální, pájí se výborně (pokud je původní měď dobře očištěná před leptáním - používám kupované desky s naneseným neg. fotorezistem, po vyleptání jdou pájet bez problému).
Tak zvané pájitelné laky se štětečkem (Elchemco) jsou pájitelné podstatně hůře.
https://www.gme.cz/sprej-pajitelny-lak-flux-sk-10-200ml
A kutilmile - nelituju tě