Tesla B73 a tuner 816A

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nosferatic

Tesla B73 a tuner 816A

#1 Příspěvek od nosferatic »

vyhrabal jsem na pude tyhle dva kousky a oba maj problemy patrne se zesilovacem.u tuneru to je jednoduchy-hraje dobre,ale cas od casu se ozve nechutny a mohutny praskani z jednoho reproduktoru,ten samej kanal hraje celkove i slabeji,co s tim udelat???a ted k tomu kotoucaku,vypada ze jinak je vsechno v poradku,ale nejde zesilovac,resp.kdyz to pustim a pasek se toci,tak to nehraje,ale jakmile to natvrdo pri jizde pasku vypnu tim zapinacim knoflikem,tak se zvuk tak na 2sekundy ozve a jak se vse pomalu zhasne,tak ustane i ten zvuk,mohli byste mi jako uplnymu laikovi,kterej by si s tim rad pohral,poradit jak to nejak zprovoznit?
masar

#2 Příspěvek od masar »

A umí úplnej laik změřit pracovní bod tranzistoru, což je zjevná příčina(nebo spíše důsledek) závady v B73? Pokud ano, tak to udělej. Příčinou bude pravděpodobně nějaký vadný elektrolyt ve vstupním nebo korekčním zesilovači, popř. vadný kontakt přepínače přehrávání/záznam. U tuneru to může být také elyt nebo keramický kondenzátor popř. vadný polovodič. Čím je závada sporadičtější, tím se hůř hledá a pro laika může být dost těžkým oříškem. :wink:
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

tuner bude mít stoprocentně zkorodované dráhy pro běžce potenciometrů, plus svody elytů. nějakou tu rehabilitaci bude elektronika po těch letech potřebovat.
V B73 se bohužel vyskytujou plastové elyty typové řady TE00x
Peterseal

#4 Příspěvek od Peterseal »

Studené spoje, elektrolity, alebo skorodovane prepinace ISOSTATY. :wink:
nosferatic

#5 Příspěvek od nosferatic »

no,tak konecne sem se dostal k tomu,abych ten tuner otevrel a zjistil,jak na tom vlastne je...jak ste psali,tak potaky i isostaty jsou v poradku,v tom bych problem nevidel,spis to bude v tech elytech,problem je,ze nemam paru,ktery by mohly bejt kaput,potreboval bych trochu nasmerovat,na co bych se mel soustredit...hehm,kde bych nasel ten koncak a tak,pripadne oznacit na chematu,kde bych ten problem mel hledat.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenys »

nosferatic píše:vyhrabal jsem na pude tyhle dva kousky a oba maj problemy patrne se zesilovacem.u tuneru to je jednoduchy-hraje dobre,ale cas od casu se ozve nechutny a mohutny praskani z jednoho reproduktoru,ten samej kanal hraje celkove i slabeji,co s tim udelat???a ted k tomu kotoucaku,vypada ze jinak je vsechno v poradku,ale nejde zesilovac,resp.kdyz to pustim a pasek se toci,tak to nehraje,ale jakmile to natvrdo pri jizde pasku vypnu tim zapinacim knoflikem,tak se zvuk tak na 2sekundy ozve a jak se vse pomalu zhasne,tak ustane i ten zvuk,mohli byste mi jako uplnymu laikovi,kterej by si s tim rad pohral,poradit jak to nejak zprovoznit?

U toho kotoučáku, jdou indikátory? Pokud ano, v dolní části na pravé straně jsou čtyři tlačítka, tak pokud to má hrát z repra v magnetofonu, je potřeba aby bylo zmáčklé jen jedno tlačítko L nebo P. Zajímavé by bylo připojit k tomu reproduktory a zkusit to, pak by bylo potřeba zmáčklé obě tlačítky L a P. Pokud budeš chtít k tomu schéma, tak ti ho pošlu. Já mám doma celej tenhle magneťák a je pravda, že tam zlobí ty plastové kondy.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
masar

#7 Příspěvek od masar »

Jak už jsem psal výše, problém bude v posunutých prac bodech zesilovacího řetězce. Důvody mohou být různé. K jejich odhalení je třeba zkontrolovat napájecí napětí v důležitých bodech, hlavně bod 1 (odpor R405)a pak 1' a pak napětí na C404 a C403.
Vzhledem k tomu, že máš k dispozici hrající (s výhradami) tuner 816A, použij ho jako improvizovaný sledovač signálu v magnetofonu. Jeho vstup pro magnetofon, popř. vstup pro magnetodynamickou přenosku mohou k tomu výborně posloužit. Nejprve takto zkontroluj, jest-li máš signál v bodech M5(M205) tedy na výstupech snímacích zesilovačů (tedy i na odporu R11(R211)). Pak se ozvi jak jsi dopadl. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenys »

masar píše:Jak už jsem psal výše, problém bude v posunutých prac bodech zesilovacího řetězce. Důvody mohou být různé. K jejich odhalení je třeba zkontrolovat napájecí napětí v důležitých bodech, hlavně bod 1 (odpor R405)a pak 1' a pak napětí na C404 a C403.
Vzhledem k tomu, že máš k dispozici hrající (s výhradami) tuner 816A, použij ho jako improvizovaný sledovač signálu v magnetofonu. Jeho vstup pro magnetofon, popř. vstup pro magnetodynamickou přenosku mohou k tomu výborně posloužit. Nejprve takto zkontroluj, jest-li máš signál v bodech M5(M205) tedy na výstupech snímacích zesilovačů (tedy i na odporu R11(R211)). Pak se ozvi jak jsi dopadl. :wink:

To mu docela pěkně radíš, ale jestli k tomu nemá schéma, což asi nemá, tak se bude dost špatně orientovat.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
masar

#9 Příspěvek od masar »

Snadná pomoc, dávám schema na upload. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Jenys »

masar píše:Snadná pomoc, dávám schema na upload. :wink:

Hm, už jsem se na to také chystal, tak mám ušetřenou práci :wink:
masar

#11 Příspěvek od masar »

Je to zde:
B73.jpg
:wink:

p.s. Musí se napřed uložit do PC a přidat mu příponu .jpeg. Přímo mně otevírat nejde. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jenys »

masar píše:Je to zde:
B73.jpg
:wink:

p.s. Musí se napřed uložit do PC. Přímo mně otevírat nejde.

No to je přesně ono, taky to mám. Ale mě to jde normálně ve FF otevřít přímo, jen zadám otevřít a už to je :lol:
masar

#13 Příspěvek od masar »

Ano, Opera to taky zvládá v pohodě, jenom IE6 to neumí. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jenys »

Včera jsem tu bestii B73 chtěl vyzkoušet zda to ještě hraje a asi prasknul řemínek, nejdřív to háralo pomalu a pak se přestal posunovat pásek úplně. Stalo se to při přepnutí na jinou rychlost. Možná že jen spadnul...někdy se tam kouknu. :wink:
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Jenys »

masar píše:Ano, Opera to taky zvládá v pohodě, jenom IE6 to neumí. :wink:

Hm, ale IE 7 možná jo,ale já ho nemám rád, nějak mi připadá horší než IE6.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“