Elektromagnetický zámek a rušení mikroprocesoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
metelesk

Elektromagnetický zámek a rušení mikroprocesoru

#1 Příspěvek od metelesk »

Dobrý večer,

prosím o radu - rozšířil jsem původní otevírání dveří elektromagnetickým zámkem o mikroprocesor se čtečkou RFID čipů. Elektromagnet i mikroprocesor mají jednotné napájení 12VAC, pro mikroprocesor dodatečně usměrněno a stabilizováno. Elektromagnet je ovládaný přes relé mikroprocesoru. Po opakovaných sepnutí elektromagnetu mikroprocesor odpadne a musí se restartovat. Jak toto prosím vyřešit?

Děkuji za tipy
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Máš přes elektromagnet diodu a RC článek? Nejdřív se snaž zbavit generovaného rušení, jak to půjde. Také mám na dveřích elektromagnetický zámek ovládaný RFID čtečkou a je to zcela bez problémů.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Ten zámkovej elektromagnet dost žere, nemáš moc měkkej zdroj 12VAC a napětí pro procík spadne hodně nízko že se až resetuje?
Zkus po dobu měření za sepnout elektromagnet a napiš co jsi naměřil na napájení procesoru a mezi vstupem a výstupem stabilizátoru. Co tam máš 7805?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
metelesk

#4 Příspěvek od metelesk »

Zaky - zatím nemám před elektromagnetem zapojené nic, nevím si zde úplně rady se zapojením. Jakou kapacitu kondenzátoru jsi volil?

Celeron - používám zvonkové trafo Eaton 12V/1.5A a mikroproceosor wemos D1 mini power shield ( https://docs.wemos.cc/en/latest/_static ... v1.1.0.pdf ) vstupní napětí má 7-24V. Zítra změřím.
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Zámek je napájený AC nebo DC? Pokud AC, tak přes něj dej 24V obousměrný transil, pokud DC, tak antiparalelně diodu. RC člen střelím od boku 100nF kondenzátor a 10R odpor, stěžejní je ta dioda, nebo transil. A rozhodně ověř, zda nepadá napájení kvůli měkkému zdroji, jak je v příspěvku výše.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:Máš přes elektromagnet diodu a RC článek?

No nenapsal nám, kterej zámek má a jestli ho napájí 12V AC nebo DC. U AC, s kterým se setkávám častěji, (je líp slyšet funkce otvírání) mu dioda a RC článek moc nepomůže.
Problém bude že elektromagnet žere cca 600-800mA a kdoví jak je zdroj tvrdej. Tem Wemos má ubohou filtraci 10M a jednocestný usměrnění tak se nediv, že napájení procíku při zapnutí elektromagnetu spadne a dá reset.
Naposledy upravil(a) Celeron dne 20 říj 2020, 22:38, celkem upraveno 1 x.
Jirka

metelesk

#7 Příspěvek od metelesk »

Zámek je napájený AC. Pokud by to bylo ku prospěchu, lze usměrnit. Parametry zámku jsou:
Napětí: 10±2 V AC/DC
Otevírací proud: I(AC): 280-530 mA, I(DC): 330-660 mA
Zítra vyzkouším, díky za rady
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Zámek nech napájený AC, já to mám DC a musel jsem dodělat modulátor 50Hz, protože jinak nikdo neví, že si má otevřít dveře, všichni jsou zvyklí, že zámek vrčí.
Cowley

#9 Příspěvek od Cowley »

Zaky: nebo to doplnit řečovým modulem: "Dveře jsou otevřeny, zavřete je za sebou, prosím" :)

Zámek jedině nizkoodběrový stejnosměrný (např. BEFO 11211, nebo řada eff-eff). Jedině tak je možné systém provozovat i při výpadku hlavního napájení z akumulátoru.
metelesk

#10 Příspěvek od metelesk »

Dobrý večer,

dnes jsem dle doporučení osadil obousměrný transil a RC článek (10R a 100nF) a vypadá to velmi slibně. Vše funguje, tak zítra zkusím v provozu.

Díky za pomoc :potlesk:
metelesk

#11 Příspěvek od metelesk »

Tak radost byla lehce předčasná :( Stav se výrazně zlepšil, původně stačilo 1-2 sepnutí a procesor odpadnul, nyní dlouho drží, ale stejně po nějaké době (odhad 30-40 sepnutí) odpadne.
Napětí před stabilizátorem mikroprocesoru bez sepnutí 17V při sepnutí elektromagnetu 13,4V, za stabilizátorem 5V v obou stavech.
Díky za další nápady
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Nezapomeň na dobrý blokování napájení u procesoru! To je bastl, nebo tovární výrobek?
metelesk

#13 Příspěvek od metelesk »

Je to výrobek wemos D1 power shield, ale žádný zázrak to nejspíš nebude. Schéma je zde https://docs.wemos.cc/en/latest/_static ... v1.1.0.pdf
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Už jsem ti to jednou psal. Pokud do J3 posíláš 12V AC z trafa, tak ta filtrace C1 10M/25V, navíc při jednosměrným usměrnění je naprosto nedostatečná. Dal bych tam minimálně 500M/25V. Těch 10M/25V na Wemosu je navržený pro napájení DC proudem a dioda jen proti přepólování a ne na usměrnění.
Jirka

metelesk

#15 Příspěvek od metelesk »

Pardon, z mého prvního příspěvku to nebylo patrné, před wemosem je diodový můstek a 470uF/35V kondenzátor.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“