Ochrana před "upadlou nulou"

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
scorpions-cz

Ochrana před "upadlou nulou"

#1 Příspěvek od scorpions-cz »

Zdravím, nejsem tlustoproudař a tak se zeptám. Existuje nějakej prvek do bytovýho rozvaděče, kterej by ochránil spotřebiče, když by náhodou "upadla přívodní nula"
Dík za info.
h_honza

#2 Příspěvek od h_honza »

Co je to prosím "přívodní nula"? V jaké soustavě to máte (=dva dráty, tři dráty...)?

Kdysi nám "upadl" v rozvaděči špatně dotažený PE pro půlku bytu. Rozvaděč týden po revizi. Dal jsem to do pořádku (=předrátoval), odhodlán dělat při příští revizi blbečka. Zatím netřeba. Ochranný prvek = nepouštět fušera do rozvaděče.
scorpions-cz

#3 Příspěvek od scorpions-cz »

Asi jsem to napsal moc lidově :lol:
Z elektroměrovýho rozvaděče mi vede 5 x. V elektroměráku je modrej a zelenožlutej spojenej. V domovním rozvaděči jde modrej přes fíčko. Ptám se jestli je nějaká ochrana když by mi v elektroměrovým ten modrej upadl.
mihal

#4 Příspěvek od mihal »

A je bod rozdelenia PEN uzemnený?
scorpions-cz

#5 Příspěvek od scorpions-cz »

Jo ten bod rozdělení je v elektroměráku uzemněnej. Pokud mi upadne zelenožlutej od pojistkový skříně, tak to asi pomůže. Ale pokud upadne modrej co jde do bytu v tomto bodě, nebo v mým bytovým rozvaděči?
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

To povinné uzemnění bodu rozdělení PEN na N a PE něco zachránit může, ale ne všechno.
O tom upadlém nuláku chránič také neví do té doby, dokud kostru některého spotřebiče I, třídy nespojíš s jinou zemí.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Při přechodu na nulování se v trafostanicích používal napěťový chránič, připojený na uzel a nezávislé uzemnění. Chráničový zemnič musel být umístěn mimo vliv ostatních zemničů (vzdálenost min. 15 m), přívod v zemi izolovaný.
Ale napěťové chrániče se už nevyrábí a v paneláku je taková ochrana stejně těžko realizovatelná.
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

Přerušeny N u 3 fázové soustavy udělá pěknou paseku a mnoho spotřebičů pošle do sběrného dvora. Pomohla by SPD ochrana s kombinací přepětových ochran v zásuvkách.
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Při přerušení PEN nemá SPD v bytové rozvodnici bez přizemnění proti čemu zafungovat. Jedině proti náhodnému zemniči (potrubí apod), spojenému s N-PE za místem přerušení. Takový zemnič pak přímo snižuje dotykové napětí.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Upadlej PEN na nulovým můstku v elektroměráku 25 let starý instalace jsem řešil zrovna nedávno u baráku s elektrickým topením. Ženská si stěžovala, že když zapne konvektor v obýváku tak moc netopí a v kuchyni řve digestoř jak startující letadlo. A že smrdí domovní rozvaděč. Prostě podle zatížení jednotlivých fází se napěťově posouval střed trojfázový hvězdy a tím se různě měnilo napětí na jednotlivých fázích. S upadlým N se to chová úplně stejně.
Kupodivu odešlo jen zvonkový trafo. Jo a taky jsem zjistil, že nemá funkční, či vůbec nemá pospojenou kovovou vodu, občas to proti pračce pěkně brnělo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Yarda1

#11 Příspěvek od Yarda1 »

IMHO nic není úplně blbuvzdorné a může se vyskytnout situace, kdy ochrana nechrání.
Tak například soustava PEN - když se vodič PEN někde přeruší, tak noční lampička nesvítí, žehlička nežehlí a je nutné hledat a odstranit závadu.
Když v soustavě PE-N se přeruší vodič PE, žehlička žehlí, lampička svítí, v případě zkratu na kovový povrch jistič nejistí, chránič nechrání a uživatele nic nenutí hledat a odstranit závadu.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
ZVUK2000

#12 Příspěvek od ZVUK2000 »

Achab píše:Při přerušení PEN nemá SPD v bytové rozvodnici bez přizemnění proti čemu zafungovat. Jedině proti náhodnému zemniči (potrubí apod), .

Ale tazatel se ptá na přerušeny N a ne PEN, který je podle jeho slov ještě v bodě rozdělení uzemnėn.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Yarda1 píše:soustava PEN - když se vodič PEN někde přeruší, tak noční lampička nesvítí, žehlička nežehlí a je nutné hledat a odstranit závadu.

No ale jen u jednofázový přípojky. U trojfázový viz můj příspěvek výše.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZVUK2000

#14 Příspěvek od ZVUK2000 »

Když zapne tři stejné lampičky a každou na jinou fázi a vše ostatní bude vypnuté, tak mu budou svítí všechny stejně :)
Yarda1

#15 Příspěvek od Yarda1 »

Celeron píše:...No ale jen u jednofázový přípojky. U trojfázový viz můj příspěvek výše.

Taky už se mi něco podobného stalo - špatný kontakt středního vodiče u venkovního vedení, museli jsme volat na rozvodné závody. Než přišel montér a opravil to, když jsme chtěli pustit pračku, museli jsme současně zapnout v kuchyni sporák.
:-(
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“