Ochrana před "upadlou nulou"
Moderátor: Moderátoři
- scorpions-cz
Ochrana před "upadlou nulou"
Dík za info.
Kdysi nám "upadl" v rozvaděči špatně dotažený PE pro půlku bytu. Rozvaděč týden po revizi. Dal jsem to do pořádku (=předrátoval), odhodlán dělat při příští revizi blbečka. Zatím netřeba. Ochranný prvek = nepouštět fušera do rozvaděče.
- scorpions-cz
- scorpions-cz
Ale napěťové chrániče se už nevyrábí a v paneláku je taková ochrana stejně těžko realizovatelná.
Kupodivu odešlo jen zvonkový trafo. Jo a taky jsem zjistil, že nemá funkční, či vůbec nemá pospojenou kovovou vodu, občas to proti pračce pěkně brnělo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tak například soustava PEN - když se vodič PEN někde přeruší, tak noční lampička nesvítí, žehlička nežehlí a je nutné hledat a odstranit závadu.
Když v soustavě PE-N se přeruší vodič PE, žehlička žehlí, lampička svítí, v případě zkratu na kovový povrch jistič nejistí, chránič nechrání a uživatele nic nenutí hledat a odstranit závadu.
Celeron píše:...No ale jen u jednofázový přípojky. U trojfázový viz můj příspěvek výše.
Taky už se mi něco podobného stalo - špatný kontakt středního vodiče u venkovního vedení, museli jsme volat na rozvodné závody. Než přišel montér a opravil to, když jsme chtěli pustit pračku, museli jsme současně zapnout v kuchyni sporák.