https://www.wikihow.com/images/thumb/d/ ... Step-9.jpg
Germaniový zesíček
Moderátor: Moderátoři
Nutno říct, že PNP se držely alespoň řádově s AC127, kterou jsem testoval včera. Paradoxně 511ka držela až do 60V. 510ka jen do 40V. NPN byly už od nízkých napětí 3x horší. (jak jsem následně zjistil z datalistu, že to tak má být)
β510/520 = 146/228 při 60 mA
β511/521 = 240/320
Setkal jsem se už párkrát s tím, že bambusáky budiče, provozované těsně na hranici Ucbo a blízko hranice zlomu Icbo, nejsou stabilní. Od určité teploty se už nedají "běžným" bázovým obvodem uřídit.
Proto budu krmit ze stabilizátoru, jen okolo 30V, ale zato furt
Což malá AD-GD ještě s přehledem snášejí /dokonce i některé páry 608-618/ a budicí GC taky.
A už seru na kvazoše, za každou cenu to bude komplementár, i když na 15-20W se bude muset můstkovat.
Šest párů GD-AD /3+3/ mě nezabije a můstek má jen výhody. U mě tuplem, když ani 4R bedny nemám.
A za 15-20W komplementárního bambusového zvuku to stojí.
Při krmení ze staboše, bude celý odstup stát jen na šumu tranzistorů. Zjistil jsem náhodou, že takové GC521 šumí oproti 106NU70 opravdu velmi málo, takže invertor s emitorovou vazbou osadím jimi.
Tedy, pokud se mezitím třeba GS506 až GS508, nebo některé z 155-156NU70 neukáží šumově lepší.
Nemůže to být tím, že to, co máš k dispozici, bylo nějak blbě skladovaný, nebo je to něco mimotolerančního?
Proto jsem se už vpředu ptal na ty zbytkový proudy, přišlo mi to opravdu hodně, jsem zvyklý na míň, než poloviční hodnoty.
Mně ty npn kusy dělaly při měření Uceo ostřejší "hranu" při nižším napětí.
Ta ostřejší hrana nárůstu proudu, signalizuje nižší zbytkový proudy.
Asi to tak hraničně, podle katalogu, být může.
Bambus měl vždycky rozptyly jak sviňa - a vlastně dneska děláme ze zbytků, starých skoro 50 roků a nějaký velký výběr nemá skoro nikdo.
Tak se není moc co divit. Asi mám jiné série, nebo co.
Mám přitom oboje, teslácký i maďarský a každý jsou dobrý v něčem jiném.
Pak se teprv můžem pobavit o nějaký výměně. Mám tu ještě furt asi 120-150 origo párů Tungsram 511-521 bez kostek i s nimi, ze kterých se už dá vybírat na cokoliv. Dtto desítky párů s kostkami.
Záleží hodně na tom, jak se Ti povede vyřešit to předpětí. Naposledy jsem s tím zápasil v Musicu 15, kde je velice měkký trafo a kde napětí bez buzení, po odstranění jedné konstrukční vady, letí při 235V sítě až někam ke 37V. Původní budiče se tomu už "bránily" tím, že ani malým odporem termistoru nešel nastavit kliďák pod asi 40mA, což je na bambus hrozně moc.
U mě by asi bylo na závadu, kdybych třeba do toho Musicu 15 či jiného podobného bambus-aparátu dal při restaurování modrý elektrolyt - anebo budicí pár, kde by každý kus páru, byl od jiného výrobce.
V sériovce se tohle nikdy nestávalo, ale v amatérském aparátku, notabene zkušebním, je tohle hledisko fuk. Když budeš potřebovat, klidně některé páry rozdělím.
Beztak jsou už z výroby 1:1,2 až 1:1,5 a to podle mých vlastních kritérií a kritérií pečlivějších výrobců dobré páry nejsou, nebo aspoň podle bety ne.
Mmch - AC127K má jaký ofiko komplement?