Krystalka pro chlapecka
Moderátor: Moderátoři
Nakoniec som to nekupil.
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
Anténa je základ, tedy natáhl jsem asi 50 m dlouhý drát v asi 18- 20 m výšce. Příjem ČRo2 asi 50 km vzdálené Liblice.
Cívka 95 závitů, první odbočka pro anténu na 20. závitu, odbočka pro detektor (GA203) na 50. závitu.
Výsledky viz foto.
Kanál 1 výstup na sluchátka, kanál 2 napětí na rezonančním obvodu. Doladěno po připojení sondy opět na maximum.
Energie z antény stačí bohatě na živení modré LED. Sluchátka stačí ozvučit tichou místnost. Přizpůsobení z hlediska selektivity není optimální, silná místní stanice znemožňuje hledání ostatních stanic. V noci po vypnutí Liblic nějaké evropské stanice, Radio Romania atd.
Crifodo píše:Provedl jsem nějaká měření abych se ujistil, jak je to s těmi slábnoucími vysílači. Anténa je základ, tedy natáhl jsem asi 50 m dlouhý drát v asi 18- 20 m výšce. Příjem ČRo2 asi 50 km vzdálené Liblice.
a co bys poradil majitelům tranzistoráků jen feritkou a bydlících 100 a více kilometrů daleko ?
Stávající AM vysílače do stovek km by se měly zachytit vždycky, teda pokud experimentátor nebydlí i s anténou v Macoše nebo plechový hale.
Ještě možná zkusím domotat dlouhovlnnou cívku na Topolnou.
Topolnou na 270 kHz nechytám, ještě by se asi dalo zkusit předpětí na diodu.
//No jo, to bude pertinx...
Já jsem nechal šasí podle druhého vydání vypálit z plechu a dám to na žlutý chromát, čímž to posunu alespoň do 70. let.
Kondenzátor jsem koupil na ebay, izolovaný duál. Ale potom jsem sehnal duál s keramickou osou, tak jsem z tohoto udělal 2 kusy po 270 pF
Ten ladičák má počáteční kapacitu kolik?
Nevzpomínám si, že by Pacák někde měl plechová šasí, psal svoje "Školy" přece tak aby to mohli vyrábět začínající nadšenci u maminky v kuchyni.
Experimetnální kostra by byla vhodná větší a aspoň s 3 laděním vedle sebe, dle fanatiků co staví pásmové propusti a pro optimalizaci ještě přepínání "matchnig transformeru" od 100k impedance níž.
Měřil jsem co dává ten detektor z Liblic, je to asi 5 V naprázdno a asi 550 uA nakrátko.
- ignaciusjreilly
- Zablokován

dvorak píše:Na ebay mají zajímavou věcičku - ladicí kondenzátor s integrovaným FM/AM přijímačem a zesilovačem. Za těch pár dolarů mám chuť si to objednat .
DSP-Full-Band-Radio-Module-FM-Stereo-TV-Sound-MW-SW-Reception-Module-AM
Tak nejak s tim tady neumim:))
Uz mam objednano a uvidim co to dokaze.
Jen s tou edukativni slozkou to bude asi tezke - (tady do ty krabicky to leze a tudy ven, nejni to prave)
Takže AM na Slovensku žije dál!
- ignaciusjreilly
- Zablokován