Víc jak měsíc nebyla doma, baterku neměl kdo nabít - po měsíci ve vybitým stavu se už ani neudržela nabitá ...Kremik píše:EKKAR píše:originální baterku pohřbila vlastní vinou hned první rok, protože nechala nedobouchnutý víko kufru a odemčený auto v garáži s klíčem v zapalování ... totálně vybilo a tím i zabilo původní baterku.
Že takový stav baterce nesvědčí je jasné, ale že by jedno, i když totální vybití baterku přímo znefunkčnilo, a to ještě relativně novou, to se mi tedy nezdá.
Vybíjení akumulátoru
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Ta Felda stála přes zimu se starou (hádám asi 4-letou) klasickou údržbovou baterkou na parkovišti a nejezdilo se s ní. Na jaře samozřejmě ani nevrzla. Baterka odvezena domů, připojena na automatickou nabíječku - ta odmítla s ní cokoli dělat. Takže zakoupena nová (ta Varta, bezúdržbová), instalována, auto přejelo po vlastní ose z Anglie do Čech (v kufru ta stará vybitá baterka). Tady, po cca týdnu odstavení, opět totálně mrtvá baterka (ta nová Varta, vybitá světýlkem v kufru), s mizivou kapacitou. Žádná nabíječka ji nevzkřísila.
I vzal jsem tu starou údržbovou ubožačku na obyčejnou nabíječku, nabil, a pohoda. Pořád ještě měla >50% kapacity. S tou starou baterkou se pak auto taky prodalo.
- tomasjedno
A co myslíš, že jsem s ní asi udělal jiného? Byla prostě total kaput.Kremik píše:No tak kdyby jsi vzal i tu novou na obyčejnou nabíječku, dopadlo by to asi podobně.
Liší se vápníkem. A existence víček neznamená, že se jedná o údržbovku - měl jsem v jednom autě z výroby bezúdržbovku Panasonic s normálními šroubovacími víčky.Kremik píše:Vždyť ty baterky se liší snad jen tou absencí víček. Ani v údržbovkách už léta voda skoro neubývá.
- tomasjedno
- tomasjedno
Kdyby se taková údržbová baterka zašroubovala víčkama, který by byly propustný jen přes tu tabletu, co snad nějak rekombinuje plyny zpátky na vodu, a uzavřel ten boční kanálek, byla by z údržbovky bezúdržbovka. 5 roků by vydržela určitě.
A ano, všechny baterky se vyrábějí za sucha nabité. I ty, u kterých se to negarantuje, mají po nalití na svorkách napětí.