Připojení LED pásku k reproduktoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TheShow2012

Připojení LED pásku k reproduktoru

#1 Příspěvek od TheShow2012 »

Dobrý den,

pokouším se připojit LED pásek k reproduktoru, tak aby poblikával podle hudby. Připájel jsem + z pásku k + na repráku a W (bílou) k - (paralelní připojení k reproduktoru). Podle veškerého mého vědění a videí na YouTube, by to mělo normálně fungovat, avšak funguje pouze pouze reproduktor, Pásek problikne pouze při připojení/odpojení Jacku. Při připojení rovnou ke zdroji pásek funguje. Mohl by mi někdo poradit, kde by mohla být chyba ?
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

Na kolik voltu je ten pásek a kolik ohmu maji reprobedny?
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Troll? Chyba je v tom že se led pás k reproduktoru nezapojuje. Aby ti to blikalo, musel by zesilovač dát víc jak 50 opravdovejch wattů. A to předpokládám že led pás je na 12V s předřadným odporem.
..to bude jen ňákej odpůrek
TheShow2012

#4 Příspěvek od TheShow2012 »

Pásek je na 12V, reproduktor má tuším 16 Ohm, zesilovač je na 100W i když vím, že tolik nedá, jde mi jen o to, že jsem to takto zapojené viděl a nějak nemůžu přijít na to proč to problikne při zapojení a pak už to nesvítí ani mdle. Pak mě ještě napadlo připojit pásek ke zdroji přes tranzistor, který by byl řízený stejným signálem jako reprák, ale jsem v tomto celkem amatér a chtěl bych na to jít co nejjednodušší cestou.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Vybodni se na to - připojovat ledpásek k repro - a postav si raději nějakou barevnou hudbu, kde ledpásky můžeš použít. I obyčejná LED potřebuje kolem 2V na reproduktoru, takže musí hrát hodně nahlas a dioda paralelně k reproduktoru je prvek, co zkresluje reprodukci a může poškodit koncový zesilovač.
Barevná hudba obsahuje zesilovač, kterej Ti zesílí audiosignál tak, aby Ti LEDpásek blikal i při normální reprodukci a neovlivňuje koncový stupeň.
Viz Google a hledej "barevná hudba ledpásek"
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Kdyz se pta na takovou kokotinu, tezko bude mit schopnosti dostatecne k tomu aby si postavil barevnou hudbu.
Kup si tohle a na pripojovani pasku k repraku se vykasli, nebo tu budem za chvili resit "nehraje mi zesik, co s tim"
https://www.ebay.com/itm/5m-10m-20m-LED ... 3671031501
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

TheShow2012 píše:Podle veškerého mého vědění a videí na YouTube,

Odvozovat svoje vědění od videí na YT není v souhrnu dobrý začátek. I když jsou řídké výjimky jako třeba Davidus, většina obsahu YT jsou zábavný pičoviny primárně pro sledovanost a něco i vysloveně fejky.

Jestli tvůj záměr blikat ledkou podle hudby trvá víc než jeden půlden, začni tím že si najdeš co to je LED a jakou má voltampérovou charakteristiku. S využitím vzorečků pana Ohma.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

Pásek na 12 V se začne rozsvěcet třeba při 9 V. To už bude ukrutný řev i z 16 ohm repráku.

Věřit něčemu z youtube je v poslední době velmi ošemetné. Tak 95 % videí jsou zjevné nesmysly a fejky.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Niektore kazetaky od Vietnamcov mali farebne LEDky pripojene k reprakom. Ale to este LED pasy neexistovali.
Osmdesat

#10 Příspěvek od Osmdesat »

Viděl jsem to, že to někdo měl v autě - připojené k basáku. Basy mají dost velkou amplitudu. Led pásky mají vždy 3 ledky v sérii, tam to napětí na jejich rozsvícení stačit nebude. Musíš si vyrobit pásek, kde ledky budou paralelně. Musíš to ale připojit přes odpor, nikdy ne napřímo.
Lepší je ale udělat pro ledky separátní budič, který připojíš do linkového výstupu, aby to svícení nebylo závislé na hlasitosti.
Každá hudba má ale jinou špičkovou úroveň, takže to stejně bude svítit pokaždé jinak, někdy taky nebude. Takže v tom budiči bude muset být i nějaká automatika, která to bude pro ty ledky zesilovat, aby vždy blikaly stejnou intenzitou.
mihal

#11 Příspěvek od mihal »

To ja som videl v reprobedni i žiarovku rozsvietiť :D bohužiaľ vo svojej..
Chce to repro s čo najnižšou účinnosťou, koncák naplno a vhodný kopák.
Problém bude dynamika dnes produkovanej hudby, nebudú tam tak výrazné špičky.
Zapoj si k reproduktoru jednu ledku s odporom 100 - 1k a sleduj pri akej intenzite začne mrkať.
Kremik

#12 Příspěvek od Kremik »

Jsou LED pásky i na 5V, tam by byla šance větší. Ale je to samozřejmě o ničem.
Kdysi, jako mlaďas, jsem měl ťamanského jezevčíka, který ty LEDky přímo na repra připojené měl. Žádný LED pásek, samotné LEDky, na tvrdo. Aby to vizuelně hezky blikalo, musel hrát dost nahlas. Co by LEDky řekly provozu naplno jsem snad ani nezkoušel. Doplnil jsem každý kanál germaniovým trandem s dvěma odpory a LEDky krmil přes něj, Původně byly všechny paralelně, i různé barvy, jestli jsem je pak přepojoval nějak do série, to netuším. Asi jo, zdroj dával kolem 10V.
Blikalo to pak docela slušně i při nízké hlasitosti, když to jelo naplno, svítily skoro pořád, jen občas pohasly. Na tu jednoduchost to bylo efektní dostatečně.

mihal > Já viděl středový repro, jak se umí pěkně rozsvítit :D
Ale bylo daný v bedně jen na zkoušku, poddimenzované. Byl to univerzálek daný na místo střeďáku a než zasvítil, vydržel docela dost.
ZVUK2000

#13 Příspěvek od ZVUK2000 »

TheShow2012 píše:Pásek je na 12V, reproduktor má tuším 16 Ohm, zesilovač je na 100W
A zesilovač je dělaný na jakou impedanci? Pokud na těch 16Ω, tak může být výstupní napětí až 40V.
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

Zásadní věc je, proč vůbec takovou prasečinu vytvářet. Protože to nějakej šašek publikoval na YT?
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Na první pohled prasečina. Ale pokud dá k LEDce předřadný odpor a nebo má pásek na 12V který už má odpor integrovaný, tak proč ne? Ideálně použít dvě LED antiparalelně aby zatěžoval symetricky. Nic tím zkazit nemůže. PS moje zesilovače dávají jmenovitě 240V, v limitaci i přes 300V na výstupu. A taky mě napadlo připojit LEDkovou žárovku. :D
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Poradna“