Trafoplech jako bočník ampermetru – vyzkoušeno.
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Trafoplech jako bočník ampermetru – vyzkoušeno.
s rozsahem 1mA/87mV na plnou výchylku. Tady jsem si vzpomněl na to co tady psal před časem EKKAR a použil jsem trafoplech EI40 na bočník ampermetru. Zatížený na 10A při průřezu asi 9mm2 to v podstatě nehřeje a „zahřátý“ nebo studený ukazuje cejchovaný A v podstatě to samé jako tovární deprez 10A. Pro nabíječku fakt dost dobrý a máš to na stole, nic nesháníš. Dík Ekkare za námět. Napadne mě kde, která bejkárna, ale tohle mě nenapadlo. Na voltmetr jsem použil modul 3segmentový LED voltmetr do 100V zakoupený na hezkýden.cz. Jde o výprodej a ceny jsou opravdu výhodné. (65Kč malý a 100Kč velký) Doufám, že to nebude bráno jako reklama jde o to kde bastíř může levně nakoupit třeba i do šuplete na později nebo i více kusů. Nejhorší voltmetr je žádný. Skříň profoukávám ventilátorem (jako obvykle) 90x90mm/12V napájeným 9-10V, aby neřval. Přikládám fotku z cejchování a hotové nabíječky. Tak ať nás to bastlení dál baví.
Luboš
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
mi-ro píše:Jedna rada ze života. Vývody z bočníku k měřáku napájej přímo na bočník, vedle silového přívodu. Doufám, že tušíš proč.
Řekl bych že právě na ten bočník vedle přívodu je vhodný připájet ampérmetr. Když upadne přívod, nic se neděje. Když upadne A metr, nic se neděje. Takhle jak to má je blbě. Upadne to od bočníku a je po A metru.
Mi-ro: Omlouvám se, blbě jsem přečet. Měl jsem dojem, že jsi napsal "NEPÁJEJ" ale správně si napsal "NAPÁJEJ"
- hajeklubos
- monterjirka
hajeklubos píše:voltmetr ... zakoupený na hezkýden.cz. Jde o výprodej a ceny jsou opravdu výhodné
Jen aby ti vydržel...
Koupil jsem u toho přeprodejce letos na Ampéru podobný voltmetr (ale na 300V stř.) Zezačátku měřil správně, ale po půlroce už ukazuje přes 280V - naměřená hodnota pomalu přibývá, ačkoliv je v síti stále zhruba 240V. A to ani není v provozu trvale, zapíná se jen s rozvaděčem na pracovním stole v dílně... holt výprodej ...
- hajeklubos
možná by stálo za to, když už víš že cajk kecá ho znova cejchnout. Říkají, že je tam chabrus ten nastavovací mini trimr. Že se s ním nemá mockrát točit. Možná by stálo za to nahradit ho nějakým kvalitnějším a klidně ho nechat čumět dozadu. Ještě jsem to lupou nezkoumal. Jestli by nebylo řešením dát trimr na doraz a hodnotu dohnat předřadným odporem. (zjistit kam jde měřící drát- jestli je to obyč.dělič) Jestli to budeš zkoušet dej vědět, možná mě a další bastlíře to čeká taky. Horší bude jestli kecá převodník.
Ahoj Luboš
Ale nevzpomínám, že bych na tom modulu viděl nějaký trimr na nastavení. Nevylučuju, že na to časem kouknu, pak tu dám info. Pokud uhýbá dělič, tak to půjde opravit - ale asi ne sériovým odporem, protože to je z 2-drát přívodu i napájené.
Závěrem - jen jsem reagoval, když jsi chválil přeprodejce...
- hajeklubos
Luboš