Nebezpečný elektrický vařič
Moderátor: Moderátoři
Ale pánové, neodsuzujte šmahem "staré" výrobky. Jsem sice taky těsně poválečnej, ale pokroku se nebráním. Přesto udržuju v chodu ženě jednu žehličku ETA z r. 1988 a jednu 18 roků starou žehličku Philips. Když jsem před šestnácti lety pořizoval plazmovku 42" tak synátor si odvezl "do garáže" původní CRT s úhlopříčkou 79 cm z roku 1986. Dodneška ta TV v té garáži funguje, mladej k ní chodí dodneška na sportovní přenosy a tvrdí, že je na ní příjemnější obraz než na LED placce s úhlopříčkou 55", kterou má v obýváku.
Dlouho jsem na zahradě používal ve studené udírně na udržování teploty starý jednoplotýnkový vařič s tou vinutou trubkovou spirálou. Když mi udírnu kdosi vykradl, vzal i ten vařič. Naštěstí tam byla jen dvě kila klobás. Vzteky jsem udírnu zboural, topnou rouru hodil do šrotu a udím jen zatepla v tzv. mašince. Ale není to ono.
LCD mají ve výrobním nastavení na max sytost, jas a kontrast do přepalu. Je to hnus, degraduje to technologii LCD. Asi průzkumem zjistili, že většině populace se to tak líbí. Ta menšinová část pak musí stáhnout kontrast, sytost, a jas, aby to dávalo normální obraz.sinclair píše:Však já taky toho trinitrona furt udržuju při životě. Ze ségřiny metrové televize mě za čtvrt hodiny bolí oči.
Termit256 > To je různé. Třeba malou plechovku, i když je magnetická, indukce nevidí. Jsem tam pak musel přidat plechovej hrnek s troškou vody. Nebo občas chci něco ohřát v nemagnetické nádobce. Nebo ohřát cokoli jiného, nějakou věc třeba. Klidně i jen obyčejný papír. To jde na indukci blbě
Bohužel jsem už nestihl to vyfotit, táta pospíchal na zprovoznění...
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
foxrider píše:... Taky jsem se divil že termostat podobné konstrukce nemá žádnou vazbu s vnitřkem vyhřívaného prostoru, ale je umístěný v prostoru ovladačů, hned pod ovládacím knoflíkem, vně vlastního vyhřívaného prostoru trouby a to asi 6 cm od něj...
Není to termostat, ale regulátor procházejícího proudu a tím i výkonu topné spirály. Je tam bimetalový spínač ohřívaný průchodem proudu a tím knoflíkem reguluješ citlivost přepnutí bimetalu a tím taky výkon.
Kremik píše:...Termit256 > To je různé. Třeba malou plechovku, i když je magnetická, indukce nevidí. Jsem tam pak musel přidat plechovej hrnek s troškou vody. Nebo občas chci něco ohřát v nemagnetické nádobce. Nebo ohřát cokoli jiného, nějakou věc třeba. Klidně i jen obyčejný papír. To jde na indukci blběNebo třeba i tišťáček, na to určitě čekáš
Tak to asi jo. Pokud to potrebujes jen obcas, da se koupit adapter na indukci, coz je vicemene zelezny plech s drzatkem. Jak moc dobre to ale funguje netusim, rekl bych ze spis min nez vic. Ja osobne jsem nikdy nemel potrebu takovym zpusobem neco ohrivat a znam dva lidi kteri si podobne kombo koupili a oba svorne tvrdili ze to byla pekna blbost a vyhozene prachy, protoze pouzivali stejne jen indukci i za cenu vymeny nadobi.
Proc ohrivas tistaky?
- elektrosvit
alj píše:Sandal píše:Omlouvám se za OT ale z jakého důvodu jsou indukční plotny blokovány na nemagnetický nádobí?
Nic blokováno není, ale z principu indukce se prostě ohřev koná pouze s feromagnetickým materiálem.
Ano, generátor JE blokován. V přívodech cívky plotny jsou proudová měřící trafa díky kterým driver vyhodnotí zda je rezonanční obvod zatížen vířivými proudy a tudíž, zda je položený správný hrnec na plotně. Pokud není a zapneš, generátor spustí pár pulzů a pokud nemá odezvu, vypne a vypíše chybovou hlášku. Taky proč by měl dál kmitat, že jo. Nehledě na to, že by se na cívce plotny mohlo bez zátěže naindukovat dost velké napětí a švihnout dost drahé IGBT.
S tišťáčkem jsem ti chtěl udělat radost, myslel jsem že právě proto se ptáš. No i jako předehřev by šla sklokeramika použít. Mnoho funkcí v jednom, přitom to nevypadá blbě a lze to mít v kuchyni. Sporáky takto kombinované bývají, mi by se líbila taková kombinace v dvouplotýnkáči.