MQD4C datasheet

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
cabernet

MQD4C datasheet

#1 Příspěvek od cabernet »

Nazdar majstri,

potrebujem prosim datasheet ku spominanemu obvodu. Je to tyristorovy regulator.

Vdaka. cabernet
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Není to ten 8-nohý SMD šváb, co bývá v regulacích u vysavačů od electroluxu?

Hledej MC9S08QD4C - mělo by to být ono (MCU od motoroly)
cabernet

#3 Příspěvek od cabernet »

Ano, este raz vdaka.
Mas aj konkretne skusenosti s opravami tych regulatorov?
Mne to vychádza prave ne zavadu toho obvodu.
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

No, s opravou - moc nevím. Jestli se jedná o tento regulátor (univerzální, požívá se v řadě vysavačů), tak schéma překreslené mám (nic zákeřného v něm není) a jestli naměříš všechny hodnoty takové, jaké by logicky měly být (vůči VSS - na VDD a /RESET +5V, na PTA0 signál 50Hz a na PTA1 signál z trimru), popřípadě jestli překlenováním tranzistoru T2 otevřeš triak, tak bude ten obvod opravdu špatný - a ten se nijak rozumně nahradit nedá, tak koupit jedině celou novou desku. Ta může v ČR stát asi 550Kč, na Slovensku nevím.

Ještě je jedna možnost a to v případě že všechno je v pořádku ale deska nefunguje - dá se znovu zkalibrovat (umí se naučit rozsah trimru, ve kterém reguluje), ale to je trochu složitější. Zatím sem hodím jenom schéma.
Přílohy
2193995r03.GIF
(7.5 KiB) Staženo 5246 x
duch

#5 Příspěvek od duch »

Dakujem za referencie na MQD4C.
Aj ja mam problem s riadenim otacok vysavaca po pripojeni na 230V sa pomaly rozbehne az do plnych otacok, tocenie trimrom nepomaha. Kupil som novu dosku a sprava sa tak isto - mam pocit, akoby som ju mal nejako inicializovat alebo mi poslali nejaky zly kus. Skusal som aj manual reset - neprebera sa.
ohryzek36

#6 Příspěvek od ohryzek36 »

Ta deska (když je nová, u staré je to zbytečná činnost) se musí zkalibrovat - při kalibraci se nastaví umístění dolního dorazu regulace na potenciometru (potencimetr vytočený na maximum je vždy maximum výkonu motoru), poté se při regulaci a po nastavení hodnoty pod dolní doraz už deska vypíná motor (někdy se to používá u vysavačů bez vypínače).

Jestliže je tedy nastavení desky nějak rozhozené (což asi je), tak se musí nejdřív nastavit úplné minimum hodnoty potenciometru, zapojit vysavač do zásuvky, ten potenciometr vytočit na úplné maximum (šroubovákem, knoflíkem to nejde - nemá takový rozsah) a pak vrátit na minimum a vypnout vysavač - celá akce je tak na 3-5 vteřin. Takto je deska vyresetovaná.

Po resetu se musí nastavit - to se dělá tak, že se potenciometr vytočí na maximum (maximální výchylka potenciometru bývá i maximální výkon vysavače), vloží se do něho knoflík a stáhne se na minimum, které odpovídá stupnici, co je nakreslená na plastu na stupnici vysavače (ani víc, ani míň - prostě minimum). Po spuštění vysavače a inicializaci elektroniky (proběhne softstart a tak) už všechno funguje tak jak má. Jestli ne, tak se musí elektronika znovu vyresetovat.

Byl bych to napsal dřív, ale zrovna jsem se vrátil z dovolené + musel jsem si to nějak urovnat v hlavě (já tyto věci už dělám automaticky).
duch

#7 Příspěvek od duch »

Vyborneeeee. Diiik. Funguje to aj so starou doskou. Ani neviem ako sa to mohlo rozhadzat.
Este raz vrela vdaka.
ohryzek36

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

Jestli to bylo na staré rozhozené, tak zkontroluj (nebo přímo vyměn) potenciometr - ten "resetovací průběh" se dá docela jednoduše omylem dostihnout v případě, když má prodřítou dráhu.
duch

#9 Příspěvek od duch »

Ten potenciometer je vyborny napad, usetrim tym naslednu rozborku/zborku.
breta1

#10 Příspěvek od breta1 »

ohryzek36
Chci ti též poděkovat za nezištné poskytnutí tvého vlastního "know how" a zveřejnění tvých poznatků!!
tygrik

#11 Příspěvek od tygrik »

Vim ze je to stare tema ale nyni se to hodi. Nezkazim tim nic kdyz to pouziju jako regulator odporove pajecky ? moc diky za informaci
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

ohryzek36: Dakujem za postup kalibracie. Rozoberal som vysavac Electrolux ZE355, tam je ovladanie potenciometra od regulacneho kolieska cez ozubeny remen. Samozrejme, ze sa to posunulo a regulacia nefungovala.

Kvoli mechanickej konstrukcii sa tam ten postup kalibracie robi dost nesikovne - potenciometrom sa da tocit len cez remen a osadit koliesko tak, aby bolo na maxime sucasne s potenciometrom je problematicke. Ale podarilo sa a uz to funguje.
jajin111

#13 Příspěvek od jajin111 »

Zdravím všechny, pokusím se téma obnovit.

Řeším momentálně taktéž nefunkční regulaci u vysavače elektrolux. Našel jsem vadný T1 a budu ho měnit. Čemu ale nerozumím je, že na gate T1 mám po jeho sundání napětí 180V a nejsem si vůbec jistý, zda-li je to v pořádku nebo je tam něco dalšího špatně, protože nerozumím fungování toho IO. Mohl by mi to někdo prosím objasnit? Děkuji.
Přílohy
2193995r03_245.gif
(7.5 KiB) Staženo 1065 x
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Menili ste niekto potak v tomto regulatore? Je tam CA14V-20K, ale ten je nedostupny. Najblizsie su 10K a 47K. Dokaze sa to skalibrovat aj s takymi hodnotami?
Potenciometer blbne, na drahe su stopy a na plechu od zbernych kontaktov tiez. Najradsej by som ho vymenil, pretoze vysavac sa nim aj vypina.
VASEK_W

#15 Příspěvek od VASEK_W »

V českém ECOMu mají 25 kiloohmů za 7,60Kč, ale asi by to prodražila doprava :-(

https://www.ecom.cz/Eshop/Detail/45642

Vašek
Odpovědět

Zpět na „Součástky“