žárovka power&magic
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
On si děda vypůjčil ty světla, co se používaly na přehradách a měly solidní krytí vůči vodě. Jenže ono se to blbě skládá, takže mřížku a sklo mám někde bokem... Strašně rychle v tom ty žárovky odcházely, když to bylo zavřený.
Jinak ten sklep je suchej jak pepř, jedinou myš, co jsem tam našel, tak ve tvaru mumie.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Někde ale ještě mám schovanou halogenku (250W, 24V) s pěknou boulí, zřejmě vzniklou tím, že tu žárovku někdo ošmatlal a pak používal.
Hubert_79 píše: halogenku (250W, 24V) s pěknou boulí, zřejmě vzniklou tím, že tu žárovku někdo ošmatlal a pak používal.
Já jsem nedávno vytáhl z reflektoru žárovku Haloline R7S (230V/230W), která měla natolik prověšený vlákno, že se mezi podpěrama zatavila do skleněný trubky. Nevím jak ještě dlouho zatavený ve skle svítilo ale vlákno se nakonec protavilo skrz sklo, spálilo a trubka se zavzdušnila.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Kvicala_r píše:...blesk na koncové větvi rozmlátil vnitřní systém a sklo vydrželo.
Na jedné hájence to bylo skoro pravidelně obráceně - sklo se rozletělo a vlákno zůstalo celé. V místě bylo přepětí od blesku časté, ale k poškození jiných spotřebičů nebo instalace nikdy nedošlo. Pouze jednou explodoval elektroměr až vyrazil dveře rozvaděče, zřejmě po přímém úderu do vedení v blízkosti budovy.
Na 3 výrobní provozy, 10 kancelářských a 180 bytových objektů jsem fasoval asi 100 žárovek ročně, a to převážně na rekonstrukce. Na údržbu minimum - víc se jich rozkradlo, než shořelo.
Huberte, na ZŠ jsme měli "didaktickou" promítačku na 110V (zřejmě tzv. exportní souběh) což si vyžádalo napájecí bazmek - autotrafo či tak něco, pro mě tenkrát dodatečná atrakce jak si rozšířit znalosti elektro...
No nevím, v míchárně pardubické Explosie je asi nepoužívají. A vůbec, čímpak si tam svítí? Karbidkou asi ne.ZdenekHQ píše:Blesk má trošku větší energii. Žárovkou nic při zapnutí a následné explozi nezapálíš. To bys ji musel nechat někde zapnutou a položenou na něčem hořlavým.