bidirectional DC - DC

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mira_A

bidirectional DC - DC

#1 Příspěvek od Mira_A »

Hledal jsem nějaké bidirectional hotové měniče, ale nabídka je hodně slabá a za nesmyslné peníze. Číňan na ebay nemá nic. Neviděl někdo něco z tohoto segmentu.
Chtěl jsem třeba pro použití mezi supercapacitorem a baterií. Tj. třeba mezi kondenzatorem 16V a baterkou 12V.
Ideálně ze strany poklesu napětí kondenzatoru na 5V a i klidně meně boost na 30V a buck to 14.4V. V případě, že se na baterii objeví více jak 13,8V tak by se zpětně měl nabíjet kondenzátor. Proud alespoň 10A (60A pulsní) tj. cca 150W.
Naposledy upravil(a) Mira_A dne 08 pro 2020, 12:24, celkem upraveno 2 x.
weed_smoker

#2 Příspěvek od weed_smoker »

Ani jsem nevěděl,že to existuje.Znám max tak ADUMxxxx,to jsou obousměrný optočleny s vlastním DC/DC a podporou USB.Je to dobrá věc,až na to D3B1LN1 pouzdro SMD.O tom,že to existuje i silový,jsem zatím neslyšel.U toho "silovýho" jsou běžný oddělováky(5/5,12/12,24/24) a napaječe (5-12-24,10...32,21-72... /2x12+5 nebo 2x15+5) s výkonem od 500mW až asi do 200W,ale všecky jsou jednosměrný,co znám.
Olchor

#3 Příspěvek od Olchor »

Dalo by se to poměrně snadno vyrobit ze dvou měničů, diod a řídicího obvodu.
Ale už to holt není hotovka.
Burajko

#4 Příspěvek od Burajko »

Ale sa nepredava ,len pre inspiraciu https://www.ti.com/tool/TIDA-01168?keyM ... erything#0
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Mira_A

#5 Příspěvek od Mira_A »

Olchor píše:Dalo by se to poměrně snadno vyrobit ze dvou měničů, diod a řídicího obvodu.
Ale už to holt není hotovka.

Burajko píše:Ale sa nepredava ,len pre inspiraciu https://www.ti.com/tool/TIDA-01168?keyM ... erything#0

To jsem taky našel, ale bude to stát majlant. Jak píše kolega výše, jde to udělat i ze dvou měničů. Celý problém je, že nikdo nedává schemata těch měničů a to už by mě vyšlo lépe vyrobit si to sám. Než skreslovat a složitě upravovat vyjde možná lépe vlastní PCB.
To se mi však moc vyrábět nechce.

JInak na internetu je plno schemat jen hledat. I pro BLDC tj. třeba pro rekuperaci kol, koloběžek. Dále se tyhle měniče dají dobře využít pro fotovoltaiku a do automobilů.
Dá se to udělat i třeba s běžných UC3842, kdo by to chtěl pro koloběžku.
https://repository.tudelft.nl/islandora ... J/download
Přílohy
bidirectional buck bost.png
bidirectional buck bost.png
bidirect_BLDC.png
bidirect_BLDC.png
bidirect_sch02.png
bidirect_sch02.png
bidirect_sch01.png
bidirect_sch01.png
bidirectional_schema.png
bidirectional_schema.png
Burajko

#6 Příspěvek od Burajko »

Je tam uplne vsetko,este aj program do DSP. https://www.ti.com/lit/df/tidrrl3/tidrr ... TIDA-01168
Olchor

#7 Příspěvek od Olchor »

Hm, to je schema řídicí jednotky raketoplánu? :wink: No to bych stavět a oživovat nechtěl.
Dva hotové měniče, výstupy přes diody, řídicí obvod z pár součástek mi přijde dost jednodušší. A kdybych to chtěl suprdupr tak řj. s arduinem, programem a displejem.
Taky by se dalo uvažovat o jednom měniči a komutaci vstup/výstup pomocí FET přepínačů.
Mira_A

#8 Příspěvek od Mira_A »

Olchor píše:.
výstupy přes diody

Ty diody jsou právě nevhodné, proud musí procházet oběma směry dle potřeby. To spíš nějaký buck bost měnič řízený dvěma obvody.
Burajko

#9 Příspěvek od Burajko »

Olchor píše:Hm, to je schema řídicí jednotky raketoplánu? :wink: No to bych stavět a oživovat nechtěl.
Dva hotové měniče, výstupy přes diody, řídicí obvod z pár součástek mi přijde dost jednodušší. A kdybych to chtěl suprdupr tak řj. s arduinem, programem a displejem.
Taky by se dalo uvažovat o jednom měniči a komutaci vstup/výstup pomocí FET přepínačů.

A co na tom chces ozivovat? Toto je nieco tak strasne zlozite ? 8O
Akurat skontrolujes pripajanie suciastok a to je cele.Ale minimalne sa to da osekat na poz.prud...alebo pouzit tuto topologiu.
A vsetok soft je zadara ,okrem programatoru aj ten stoji par $.
A dokocna to vyvijal chlapik z cz...A zabudni na to ,ze s tym nejak z 2mi obvodmi vyjebes,ked nechces zhoret.
Mira_A

#10 Příspěvek od Mira_A »

Burajko píše:A zabudni na to ,ze s tym nejak z 2mi obvodmi vyjebes,ked nechces zhoret.

To lidem doporuč, ať vyhodí PC zdroje jinak shoří. :lol: Všechny mají obyčejné PWM obvody stejně jako ty hotové DC-DC z Číny.
Tam jde spíš o náročnost úprav. Možná vyjde líp vlastní PCB.
Burajko

#11 Příspěvek od Burajko »

Co s tym ma zdroj do PC z ciny?
Bavime sa o autoelektronike a kapacitore a ked to chces ojebabrat tym,ze to zlozis z modulov z ciny,povecsinou bez funkcnych ochran (a hlavne zle skopirovanymi IC) tak ti blahozelam...
Alebo mi chces tvrdit ze za 2$ tam je original?
Nechcel by som sa v tom aute vozit. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“