H265 - zvuk v DOLBY nebo MPEG4

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

H265 - zvuk v DOLBY nebo MPEG4

#1 Příspěvek od p32 »

Teď jsem zjistil, že slavná ČT vysílá něco se zvukem v MPEG4 a něco se zvukem v DOLBY, což je staré AC3.
To Dolby jsem zjistil u programů ČT1, ČT2, ČT Sport a ČT: D/Art.
ČT3 nebo ČT24 jsou se zvukem v MPEG4.
Vyzná se někdo v tom, proč to tak dělají? Ostatní stanice jsou se zvukem v MPEG4.
Jedná se mi jen o to, že tu mám TV kartu, která to DOLBY (AC3) prostě neumí a nemám možnost to v softwaru upravit. Podobné karty se stejným procesorem to mají.
Osmdesat

#2 Příspěvek od Osmdesat »

Tak to ČT24 je zpravodajství a ČT3 retro, takže obsah nenáročný co do požadavku na počet zvukových kanálů. U těch ostatních se asi počítá s prostorovým zvukem u vysílaných novějších filmů.
Otázka je, jestli v tom AC-3 něco skutečně prostorově vysílají. Se ale divím, že tam neposílají i stream s normálním stereo zvukem, kvůli kompatibilitě.
piCZus

#3 Příspěvek od piCZus »

U ČT v DVB-T2 je v základu AAC stopa. AC3 stopa je až na vyžádání a tenhle audio kodek snad zvládne v základu dekódovat každý modernější systém. A když ne, tak pomocí nějakého balíku kodeků s přehledem.
Osmdesat

#4 Příspěvek od Osmdesat »

V DVB není nic "na vyžádání", to není internet. Buďto to tam je, nebo to tam není.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Co je náročné nebo nenáročné, o tom by se dalo diskutovat na dalších asi 20 stránek. Ještě jsem neviděl jediný pořad na ČT1, který by potřeboval Dolby v AC3 (nově Dolby Digital). Náročné snad bude na vysílání a přenos právě zpracování obrazu a ne zvuku. Jak už jsem psal, tak se jedná o TV kartu a ne televizi. Chápu jen jednu věc, že to dělají kvůli novým modelům TV, které by to využily, ale které půjdou do šrotu dříve než ČT bude doopravdy vysílat i filmy, které to umí.

Rozepíšu ten problém podrobněji:
Rozdělám starý slušný monitor, opravím trubky nebo tam dám LED podsvit, ostatní vyhodím.
Potom na ně připojím invertor za asi 60-70 Kč a tu TV kartu. Ta je napájena (a přes ni panel a podsvit) přes externí adaptér 15V/1,5-4A (podle toho, co je po ruce). Ta karta má vstupy VGA, HDMI, USB a pro anténu. Umí naladit vše, co tady lítá ve vzduchu a funguje jako TV. Taky se dá použít normálně jako PC monitor podle daného rozlišení (do 1920x1080) a formátu. Podle toho se do té karty naleje SW právě kvůli rozlišení. Neumí ale zpracovat zvuk v DOLBY, protože to tam není, ale u podobných karet v televizích to jede. Úpravu SW pro to si z prstu nevycucám. A protože to funguje i jako monitor k PC, tak je tam i internet a na tu podělanou ČT1, ČT2 se dá mrknout zdarma na sledovanitv.cz, takže to není tak důležité.

Ptám se jen na to, proč to dělá ČT1 u některých programů, když u druhých stejně náročných (na obraz a zvuk) to není. Tzn. jako to používají, ale nic v tom nevysílají doopravdy.
piCZus

#6 Příspěvek od piCZus »

Aha, takže nějaká karta bez systému. Něco takového www.aliexpress.com/item/32832596434.html ?
Stejně by měla být AAC stopa defaultní.
Přílohy
ct-audio.png
ct-audio.png
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Taky mne to štve , výsledná hlasitost je značně rozdílná !
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Jo, je to podobná karta. Tato má taky napsáno, že na AC3 prdí.
piCZus

#9 Příspěvek od piCZus »

Nejspíš kvůli poplatkům, jedině že by někdo upravil firmware a AC3 do něj přidal.

Ale chápu, že někdo chce AC3 jako základ, má to takhle kolega na IPTV, protože vždy poslouchá zvuk přes AV receiver a hlasitost není ovlivněna STB, jelikož to má propojené coaxiálně a STB si předvolení AC3 stopy pamatuje.
xsc

#10 Příspěvek od xsc »

p32 píše:Tzn. jako to používají, ale nic v tom nevysílají doopravdy.
Ale ono se v tom vysílá i 5 kanálově, to zas jen ty planě mudruješ. Všechny nové filmy 5 kanálové jsou, 5 kanálově se dokonce vysílá na ČT Sport i Liga mistrů a další významnější zápasy. Pokud se poslední dobou nic nezměnilo, tak by mux měl obsahovat ke každému programu i stopu v AAC, AC3 pak jen u některých:
https://digital.rozhlas.cz/jake-program ... xy-8146836
Takže možná jen stačí donutit tu hračku k volbě správné stopy.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

piCZus píše:Ale chápu, že někdo chce AC3 jako základ,
Já to ale nechápu a hlavně to, že to tak má ČT1. Na té kartě není na co jiného přepnout, když to ČT1 v signále nemá. Jinak se stejným procesorem jsou desky v Sencoru, ECG atd., takže software jak takový to umí, ale na té kartě to nemá nastaveno a nejde to. Kdybych mohl, tak to tam opravím, ale žádný dissasembler k tomu nemám.
p32

#12 Příspěvek od p32 »

xsc píše: Pokud se poslední dobou nic nezměnilo, tak by mux měl obsahovat ke každému programu i stopu v AAC, AC3 pak jen u některých:
https://digital.rozhlas.cz/jake-program ... xy-8146836
Takže možná jen stačí donutit tu hračku k volbě správné stopy.
Zrovna tohle jsme nenašel, takže se to hodí. Ukaž, jak se ta hračka donucuje k volbě správné stopy a budu spokojený. Prošel jsem to už asi 8x, ale buď jsem už slepý nebo to tam zašantročili někam, ale nevím kam.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Ten smejd si kupil ty, takze to ries s predajcom.
xsc

#14 Příspěvek od xsc »

p32 píše:Zrovna tohle jsme nenašel, takže se to hodí. Ukaž, jak se ta hračka donucuje k volbě správné stopy a budu spokojený. Prošel jsem to už asi 8x, ale buď jsem už slepý nebo to tam zašantročili někam, ale nevím kam.
No jo, máme tu téma čínský šmejd, ale pořád někdo něco z Číny kupuje a pak se diví. U každé normální TV je to v nastavení zvuku - volba stopy, protože stejně tak jako aac a ac3 tam může být zvuk ve více jazycích.
p32

#15 Příspěvek od p32 »

A kde to jako koupit, když u nás to nikdo nevede? :wink: Řešení s prodejcem? To jsem už párkrát četl tady, jak někdo něco řešil. Pokud se to zjistí pozdě, protože dříve nebyl čas, tak je to rada jen k pobavení. Pokud ale nemáte nic k danému problému, tak se snažte raději probírat koronavirus s Bobánkem. :lol:
U normální TV se nic volit nemusí, tam si to najde automatika sama.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“