DCF 77

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Masob
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Masob »

Díky moc.
Maaartin
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Maaartin »

Zdravím všechny! Mám za úkol postavit generátor, ktery bude dávat kmitočet 1kHz. Jako zdroj signálu chci zvolit DCF. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli by třeba uměl některý z IO pro příjem DCF (nejdostupnější je asi TCA 440(A244D)) ten 1kHz generovat přímo nebo bude potřeba nějaký obvod navíc...Nemám v této oblasti moc zkušeností, tak budu rád za každou radu nebo připomínku.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Proč tak složitě? A nepíšeš, jaký tvar má ten generátor mít navýstupu - jestli pilu, obdélník nebo sinus. A když to chceš generovat z DCF - proč, to musí mít až takovou přesnost?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

A co ked bude signal DCF nieco rusit?
Maaartin
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Maaartin »

No mám to zadané jako projekt tak jak jsem to napsal, plus ještě že se ten 1kHz potom bude přenášet na vzdálenější místo...teď řeším ten příjem a generování zadanyho kmitočtu. Na výstupu by měl být klasickej sinus. A k jakymu rušení nebo spíš jak často by mohlo docházet?
Maaartin
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Maaartin »

Tak jsem našel datasheet k TCA a vidím tam, že Output frequency se nemění a je jen tech 455kHz, takže ten 1kHz z toho přímo asi nedostanu...Šnad to čtu dobře.
http://hem.passagen.se/communication/pdf/tca440.pdf
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Output frequency je taková, jakou si nastavíš - to je mezifrekvence u superhetu a jen nějakou dohodou bylo určeno, že se bude pro AM používat 455kHz - taky někteří výrobci používají 465kHz. Napiš, k čemu má ten 1kHz sloužit - má to být nějaký signál na oživování akustických komponentů, tónový pípák na výuku Morse nebo to má být kmitočtový normál s extra stabilitou?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#23 Příspěvek od masar »

To co chceš dělat, není žádná sranda. Podívej se na něco podobného tady:
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumentace ... rator.html
Masob
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Masob »

Takže jsem se rozhodl pustit do stavby přijímače DCF uveřejněném v AR v roce 1994.

Jako anténa má být použita feritová tyčka průměr 8mm a délka 8mm, 360 záv. CuL průměrem 0,3mm. To je ale nejspíš překlep, ne? Neměla by být délka 8cm?
masar

#25 Příspěvek od masar »

Určitě. :wink:
Masob
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Masob »

Tak bych měl ještě několik dotazů ohledně navinutí. Mohu použít místo drátu 0,3mm drát 0,4mm z cívky kolem monitoru (?demagnetizační vinutí?)? Je nějaký specielní postup jak to navinout, nebo můžu normálně vinout závit velde závitu a potom vrstvy na sebe? Viděl jsem totiž v rádiu, že byla cívka vinutá šikmo na jednu a na druhou stranu. Mám to navinout jen na třeba 4cm, nebo na celou délku 8cm?
masar

#27 Příspěvek od masar »

Na způsobu vinutí cívky závisí její vlastní kapacita a také jakost. Pro dosažení minimální vlastní kapacity se používá tzv. křížové vinutí, v amatérských podmínkách těžko realizovatelné. Myslím však, že k zamýšlenému účelu nebude způsob vinutí kritický. Větší průměr vodiče také vadit nebude. Zkrácení tyčky na polovinu ovšem znamená snížení zisku feritové antény a tu si musíme vážit každého uV. Vinutí roztažené na celou délku tyčky dává největší zisk. :wink:
Masob
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Masob »

Dobře, takže to navinu na nějakou trubičku s vnitřním průměrem 8mm a délkou 8cm.

Ten ferit jsem vytáhnul z rádia, je to tyčka dlouhá asi 12cm, ale cívky byly dvě na každém konci jedna jen asi 2-3cm dlouhé? Proč nebyly přes celou délku?

A bude doufám ten ferit z AM rádia vyhovující, nebo se dělají různé z jiného materiálu?
masar

#29 Příspěvek od masar »

Cívky byly krátké, aby posunováním po feritu se dala nastavit indukčnost (seřízení souběhu u superhetů). Ferit bude vyhovující. :wink:
Maaartin
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Maaartin »

Takže jsem se rozhodl pro stavbu přijímače s TCA-440, jen jsem se chtěl zeptat, jestli existuje k němu nějaky SMD ekvivalent nebo budu muset použít klasickej IO...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“