Audiokazety (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
a bicí staré nahrávky, jednou nahrát a ponechat v archívu. Nezkoušel jsem jiný deck
ani tlumivku kterou nemám, no vyrobit se doma na koleně dá - úpravou jádra
bazmeku ze starého lampového rádia jenže bacha na těch 230V.
Dobře mi tyto postupy, zákazník vs. obchodník, popsala jedna rakousko-česká rodina, u které jsem se vždy stavoval při cestách do Conrada. Dokonce i malí lokální prodejci /tzv. krámek v ulici/, měli na tomto druhu zboží značkových firem marže až takové, že si mohli beze všeho dovolit, reklamovaný stroj vzít zpět a nabídnout jiný. To byl ale trochu jiný druh kapitalismu, než jak to známe dnes. Ten dnešní bordel nemá s tehdejším kapitalismem, kvalitou tehdejšího zboží i chováním obou stran obchodu, nic společného.
Zatímco my jsme tu koncem 70.let hoblovali všelijaké A3, jednoduché Nationaly a jen pár lidí mělo lepší Grundigy/Japonce z Tuzexu, tak u rakouské rodiny, byla v r. 1977 naprostou samozřejmostí kombinace Aiwa AD-6550, AX-7600 a čtyři asi tak 40L 3p bedny taky značka Aiwa, ale myslím, že je vyrobil někdo jiný.
Ve více, než 120m2 vídeňském bytě asi 10 min od centra, ve staré zástavbě, s obytnou halou asi 7x8m, byly 4 bedny prostě samozřejmost.
Když jsem viděl mechaniku toho kazetového stroje v chodu /kazeta zajíždí do hloubi stroje, jako po dopravníku a vodorovně/ a následně ho slyšel hrát, tak jsem pochopil už tehdy, že něco takového by jednak u nás nepřežilo zacházení, jednak by to nikdo nezaplatil.
Nejsem si úplně jist, zda ten kazeťák, už v tom r. 1977, neměl mezi měřáky umístěné dvě LED, jedna žlutá indikovala tuším +3dB a druhá, červená +6dB. Které bylo možno využívat jen s nejkvalitnějšími kazetami ala Agfa Carat či Carat S.
Ten receiver už tehdy měl na sobě taky nějaká světýlka, co silně připomínaly LED, které jsme my tady poznali až o mnoho let později..
Ten receiver dtto. S tím svým špičkovým výkonem by zřejmě zařval na nějaké chlastačce, kde by se jím a jeho výkonem majitel vytahoval.
Rakouští majitelé to potom, po koupi ještě lepších japonských strojů, převezli jako dárek českému synovci, kterej tady s tím pak dělal parádu dalších 5 let. Tady ve městě nebylo lepšího, lineárnějšího a citlivějšího aparátu, co by dovedl zaznamenat Hit-Panorama na 99,9MHz.
Kultura tu byla jiná, kupní síla úplně jiná, takže jsme v obchodech a často i tom Tuzexu měli to, co jsme měli. Často to, co se neprodalo někde jinde a co PZ-ka někde "výhodně" koupila.
v exteriéru kde obstála na známku velmi dobrou (až na chronickou nedostupnost baterek R20 - to je jiná historka)
k tomu mazání chromu - dual capstan, může být příčinou, stejně jak 3 hlava (mazací byla pak vycházela geometricky
velmi malá) Aiwa AD-F660 (Tuzex, bazar) a novější AD-F910 (vlastní dovoz) to potvrzuje.
Buď v roce 1977 nebo 78 jsem blbnul s červenou LED, kterou jsem dostal jen s údaji "50 mA" a "ruská", jako náhradou žárovky do světelnýho telefonu, byl jsem nadšen jak se dá promodulovat (oproti žárovce pochopitelné) a že se zlomkem výkonu se dá komunikovat na podstatně větší vzdálenost.sinclair píše:Nejsem si úplně jist, zda ten kazeťák, už v tom r. 1977, neměl mezi měřáky umístěné dvě LED
...
měl na sobě taky nějaká světýlka, co silně připomínaly LED, které jsme my tady poznali až o mnoho let později..
.
Tesla LED mohly přijít ještě o rok, dva potom, to je možný.
Hubert_79 píše:Až budeš kono v Praze, tak si přijeď poslechnout tříhlavu s dual capstan Sony TC-K 750 ES (1990)...
soňák má velmi vysokou předmagnetizaci, tuším 210 kHz což jinde není zvykem, možná proto. K750 byl prvním kandidátem, po sametu. no, pár mařen (DM) mi v krámu pochybělo tak skončil u Aiwa F910 - mám dodnes. (1991-92)