Audiokazety (přesunuto)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
konosuke

#286 Příspěvek od konosuke »

"originálky" z tržnice byly bez vyjímky ošetřené dolby NR (je to přibližně dolby B) a rozšířované rychlokopírováním (high-speed-dubbing) což se na jakosti podepsalo, už starší Technics RS B66 W uměl 6x, C60 prosviští oboustranně za 10 min
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Osmdesat

#287 Příspěvek od Osmdesat »

Kremik píše:Metalku mám jednu. Nahrál jsem asi polovinu první strany a pak jsem zjistil, že ji nemám na čem smazat.

Metalku smažeš mazací tlumivkou. Samozřejmě celou, to je nevýhoda. :lol:
Kremik

#288 Příspěvek od Kremik »

Jasně, ale pořízené záznamy, které se povedly a líbily se mi už jsem nikdy nemazal.
konosuke

#289 Příspěvek od konosuke »

Ani TDK-SF (CrO₂) nešly opakovaně smazat dokonale, v pauzách duněly basy
a bicí staré nahrávky, jednou nahrát a ponechat v archívu. Nezkoušel jsem jiný deck
ani tlumivku kterou nemám, no vyrobit se doma na koleně dá - úpravou jádra
bazmeku ze starého lampového rádia jenže bacha na těch 230V.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Osmdesat

#290 Příspěvek od Osmdesat »

To chce pak jedině zvýšit napětí do mazací hlavy. Pokud nejde stávající oscilátor přinutit, musí se tam dát jiný oscilátor.
orhore

#291 Příspěvek od orhore »

To je samozřejmě možné pokud výkon oscilátoru postačuje jak píšeš. Občas se vyskytuje problém se smazáním starých nahrávek na strojích s dual capstanem kde je použitá sice dvouštěrbinová, ale malá mazací hlava. Ani navýšení mazacího proudu nad limit nemusí stačit. Navíc je problém v tom, že pro různé typy kazet je uvnitř nastavena různá úroveň mazacího proudu. Stalo se mi, že jedna kazeta typu II šla obtížně smazat i s nastavením proudu na metal kazety. Poradila si s ní jen velká mazací hlava, která je běžná u single capstanu.
sinclair

#292 Příspěvek od sinclair »

Ále plky. Každý stroj, který umožňoval na metalku pořídit regulérní záznam, ji také uměl dokonale smazat a měl dostatečně výkonný oscilátor a mazací hlavu. V opačném případě by nebylo možné kazetu použít podruhé, na což by majitel velmi rychle přišel a reklamoval by stroj, jehož možnosti výrobce přecenil, nebo úmyslně reklamně nadsadil. Renomovaným se tohle nikdy nestávalo. Zákazníci ze Západu si za své peníze nenechali srát na hlavy, jako my tady, co jsme tady skoupili kdejaký drek se ss mazáním.
Dobře mi tyto postupy, zákazník vs. obchodník, popsala jedna rakousko-česká rodina, u které jsem se vždy stavoval při cestách do Conrada. Dokonce i malí lokální prodejci /tzv. krámek v ulici/, měli na tomto druhu zboží značkových firem marže až takové, že si mohli beze všeho dovolit, reklamovaný stroj vzít zpět a nabídnout jiný. To byl ale trochu jiný druh kapitalismu, než jak to známe dnes. Ten dnešní bordel nemá s tehdejším kapitalismem, kvalitou tehdejšího zboží i chováním obou stran obchodu, nic společného.
Zatímco my jsme tu koncem 70.let hoblovali všelijaké A3, jednoduché Nationaly a jen pár lidí mělo lepší Grundigy/Japonce z Tuzexu, tak u rakouské rodiny, byla v r. 1977 naprostou samozřejmostí kombinace Aiwa AD-6550, AX-7600 a čtyři asi tak 40L 3p bedny taky značka Aiwa, ale myslím, že je vyrobil někdo jiný.
Ve více, než 120m2 vídeňském bytě asi 10 min od centra, ve staré zástavbě, s obytnou halou asi 7x8m, byly 4 bedny prostě samozřejmost.
Když jsem viděl mechaniku toho kazetového stroje v chodu /kazeta zajíždí do hloubi stroje, jako po dopravníku a vodorovně/ a následně ho slyšel hrát, tak jsem pochopil už tehdy, že něco takového by jednak u nás nepřežilo zacházení, jednak by to nikdo nezaplatil.
Nejsem si úplně jist, zda ten kazeťák, už v tom r. 1977, neměl mezi měřáky umístěné dvě LED, jedna žlutá indikovala tuším +3dB a druhá, červená +6dB. Které bylo možno využívat jen s nejkvalitnějšími kazetami ala Agfa Carat či Carat S.
Ten receiver už tehdy měl na sobě taky nějaká světýlka, co silně připomínaly LED, které jsme my tady poznali až o mnoho let později..
Ten receiver dtto. S tím svým špičkovým výkonem by zřejmě zařval na nějaké chlastačce, kde by se jím a jeho výkonem majitel vytahoval.
Rakouští majitelé to potom, po koupi ještě lepších japonských strojů, převezli jako dárek českému synovci, kterej tady s tím pak dělal parádu dalších 5 let. Tady ve městě nebylo lepšího, lineárnějšího a citlivějšího aparátu, co by dovedl zaznamenat Hit-Panorama na 99,9MHz.

Kultura tu byla jiná, kupní síla úplně jiná, takže jsme v obchodech a často i tom Tuzexu měli to, co jsme měli. Často to, co se neprodalo někde jinde a co PZ-ka někde "výhodně" koupila.
orhore

#293 Příspěvek od orhore »

Sinclair dovolím si s tebou nesouhlasit. Při nahrávání je předmagnetiční proud jen malým zlomkem toho mazacího. Do záznamové hlavy je přiváděn spolu s nizkofrekvenčním užitečným signálem, který na rozdíl od předmagnetice promoduluje záznamovou vrstvu do větší hloubky s daleko větší úrovní. Při mazání je proto zapotřebí podstatně větší mazací proud, aby střídavé magnetické pole z hlavy dokázalo takovou úroveň nízkofrekvenčního záznamu úspěšně smazat. Bavíme se o kazetách s velmi vysokou koercivitou, ne o normálkách. Takže záleží i na celkové konstrukci hlavy. A tvrdím z vlastní zkušenosti, že ty menší v dual capstanech nemusí být u některých speciálních typů kazet vždy úspěšné.
konosuke

#294 Příspěvek od konosuke »

Tesla A3 byla charakterem spíš jednoduchý report pro novináře (koženkové pouzdro, nosný řemen) k záznamu řeči
v exteriéru kde obstála na známku velmi dobrou (až na chronickou nedostupnost baterek R20 - to je jiná historka)
k tomu mazání chromu - dual capstan, může být příčinou, stejně jak 3 hlava (mazací byla pak vycházela geometricky
velmi malá) Aiwa AD-F660 (Tuzex, bazar) a novější AD-F910 (vlastní dovoz) to potvrzuje.
sinclair

#295 Příspěvek od sinclair »

orhore, tak moc díky za školení.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#296 Příspěvek od Hubert_79 »

Až budeš kono v Praze, tak si přijeď poslechnout tříhlavu s dual capstan Sony TC-K 750 ES (1990)...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Crifodo

#297 Příspěvek od Crifodo »

sinclair píše:Nejsem si úplně jist, zda ten kazeťák, už v tom r. 1977, neměl mezi měřáky umístěné dvě LED
...
měl na sobě taky nějaká světýlka, co silně připomínaly LED, které jsme my tady poznali až o mnoho let později..
.
Buď v roce 1977 nebo 78 jsem blbnul s červenou LED, kterou jsem dostal jen s údaji "50 mA" a "ruská", jako náhradou žárovky do světelnýho telefonu, byl jsem nadšen jak se dá promodulovat (oproti žárovce pochopitelné) a že se zlomkem výkonu se dá komunikovat na podstatně větší vzdálenost.
Tesla LED mohly přijít ještě o rok, dva potom, to je možný.
Mysteri

#298 Příspěvek od Mysteri »

Chalani z učňáku z Tesla Nižná u nás na intráku kšeftovali s červenými LQ100 už keď som bol prvák, t.j. 78/79. Cena od nich bola cca 40Kčs/kus (?).
konosuke

#299 Příspěvek od konosuke »

Hubert_79 píše:Až budeš kono v Praze, tak si přijeď poslechnout tříhlavu s dual capstan Sony TC-K 750 ES (1990)...

soňák má velmi vysokou předmagnetizaci, tuším 210 kHz což jinde není zvykem, možná proto. K750 byl prvním kandidátem, po sametu. no, pár mařen (DM) mi v krámu pochybělo tak skončil u Aiwa F910 - mám dodnes. (1991-92)
Naposledy upravil(a) konosuke dne 24 pro 2020, 17:29, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#300 Příspěvek od sinclair »

Tak to asi byly LED, neboť Japončíci byli přece jen nějakých pár let před námi :D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“