porovnanie gramofónov Tesla

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#31 Příspěvek od Hill »

To plošňákové raménko prý mělo lepší vlastnosti, než to trubkové. To nemám ověřené, někde jsem to tehdy četl.
Ale dodávalo se hlavně na export. Trubkové raménko pro náš trh se osazovalo údajně z rozhodnutí někoho moudrého, že s plochým raménkem by o to neměl československý zákazník zájem.
Nestálo by za to zjistit, jak to tehdy doopravdy bylo?
Co o tom kdo víte?
Sendyx

#32 Příspěvek od Sendyx »

Óda na ploché ramínko byla v T magazinu, tuším... ale jediná hodnověrná možnost je zavolat do SEVu, poptat se po vývojářích a optat se.
SIDTIM

#33 Příspěvek od SIDTIM »

Ploché raménko z cuprexitu používal také TG 120 a když jsme se o něm bavili s p. ing. J. Jandou, pochopil jsem, že hlavní gró byla jeho primitivní cena, ne až tak parametry. Také jsem četl ódy na "plošák" a tehdá jsem tomu i věřil, ale nyní pracuji ve výrobě a vím, že cena je až na prvním místě. Pak se parametry musí okecat zákazníkovi slušným psychologicko-technickým slovníkem, pak dlouho nic........ a pak se kouká i na parametry. U nás to tak není, možná bohužel, proto nás válcuje China :( :( :(
konosuke

#34 Příspěvek od konosuke »

NAD-5120 byl údajně skvělý gramofon ve své třídě, u nás však obtížně prodejný. A to proto že průměrný zákazník preferoval značku a dal na vzhled !
NAD ležel měsíce v doprodeji v bazaru a vedle stříbrňáků od JVC, SONY a Technics vypadal jak chudý příbuzný...navíc, nebyl vybaven přenoskou, musela se dokoupit např. Shure M75 nebo Ortofon OM B-5...půlpalcová, nabídka dnes široká.
Taky měl pohonný motorek na 60 Hz, byl to vývozní typ. Jak to hraje u nás doma na 50 Hz ? Já bych se rozhodl pro Litovel NC-450, to je český mercedes mezi tesláky.
Naposledy upravil(a) konosuke dne 02 pro 2007, 10:43, celkem upraveno 1 x.
SIDTIM

#35 Příspěvek od SIDTIM »

NC 450 mám také, již prošla "menším"tuningem, na strobo svítějí LEdky, trafo je mimo přístroj, motor je 2x odpružený..atd,atd. Naštěstí se mi ještě nezbořil talíř, čímž již byli postiženi jiní majitelé. Souhlasím s názorem, že proti stříbrným, nízkým, plastovým pozlátkům je 450ka SKUTEČNÝ gramofon, subtilní konstrukce, vzbuzující důvěru. Stačí použít kvalitní vložku a spokojenost se (snad-záleží na individualitě discomanna) dostaví.
feketek

#36 Příspěvek od feketek »

Já mám dokonce dvě NC450,ten jeden taky upravený(pozlacené cinche a konektor pro uzemnění),ale chtěl jsem říct něco jiného,na tom druhém gramci je talíř deformovaný a je to trochu jiný talíř než na tom prvním gramofonu,má tři díry,ten co je v pořádku má jen dvě,už jsem se setkal s více lidmi co mají talíř se dvěma dírama a je v pořádku a kdo měl se třemi dírami,tak že je deformovaný,je to jiným litím,nebo proč to tak je,nevíte někdo?
vombat
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od vombat »

Pokuď je dobře navržená forma, použita správná slitina Zn a dodrženy teplotní a časové podmínky lisování jsou odlitky ze zinku stabilní. To jak degradují talíře u těchto gramofonů, nebyly u některých sérií dodrženy hlavně teplotní a časové podmínky lití a odlitky vykazují velké vnitřní pnutí. Pomohlo by vyžíhání, ale je velmi pravděpodobné, že by došlo k deformaci talíře. Rovněž při nedodržení těchto podmínek vede k nárůstu krystalizace slitiny a tím až k rozpadu odlitku, u Zn nic neobvyklého. Krystalická struktura je pozorovatelná pouhým okem.
Sendyx

#38 Příspěvek od Sendyx »

To není zinek, ale zinkal nebo něco takového. Rozpadá se stářím i u Thorensů, Grundigů nebo koster relé. Berme to jako otázku času.
feketek

#39 Příspěvek od feketek »

V tom případě by to chtělo zorganizovat velkou zakázku(myslím,že je dost lidí,kteří by měli zájem) na vyrobení těchto talířů z něčeho jiného,protože nechat si je pak dělat po jednom soukromě by se asi nevyplatilo a bylo by škoda tolika gramofonů...
Sendyx

#40 Příspěvek od Sendyx »

Ptal jsem se na možnosti výroby v Litovli, i s vyvážením vycházel těžký talíř na cca 800-1000Kč bez DPH při sérii tuším nad 50ks.
Někdo z okolí Kladna nabízel možnost odlití do písku + obrobení asi za 500Kč, ale nemá možnost to vyvážit, což je prý velmi podstatné.
feketek

#41 Příspěvek od feketek »

A se stroboskopem taky?
Sendyx

#42 Příspěvek od Sendyx »

Tohle bylo myslím míněno jako hladký talíř, bez jakýchkoliv značek s tím, že je možnost strobo udělat třeba sítotiskem. Možná by stálo za to optat se na cenu současných talířů pro novou výrobu, jestli je vůbec samostatně prodají.
Radix

#43 Příspěvek od Radix »

Ten stroboskop jde zkopírovat na kopírce z původního talíře a na spodek talíře nalepit.
Dělal jsem celý talíř nový a takhle jsem to udělal, tak vím, o co jde.
Vybrat vhodné lepidlo nebylo snadné.
feketek

#44 Příspěvek od feketek »

Sendyxi,to není špatný nápad,rád jim napíšu a poptám se,jen si teď nevzpomenu na jejich adresu a nedaří se mi je najít...
standafor

#45 Příspěvek od standafor »

Sendyx píše:Já mám v dosahu několik mrtvol MC600Q, bohužel se chovají prapodivně a z časových důvodů nad tím byla zlomena hool. Marně jsem sháněl pořádný popis toho řídicího obvodu, který je zapojen trochu neobvykle, bohužel tuhle historii nikdo v katalogu neměl, a stránka z katalogu Tesly je k ničemu.

...a neměl bys na prodej nějakou tu mrtvolu? Jde mi hlavně o plexikryt a vrchní díl přístrojový skříně. Potřebuju ten svůj stroj trochu zkulturnit. Díky
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“