Vaříme při bastlení II

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#256 Příspěvek od Hubert_79 »

ZdenekHQ píše:Celým tím receptem EKKAR sleduje jen to, aby se mu EB složila na mlýnek na pepř. Dobrej stojí asi pětistovku. :D

Když pozve přispívající na ochutnávku, tak proč ne :)
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#257 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mimochodem, když jsem udělal poctivou pepřovou omáčku z demi-glace a nakládanýho zelenýho pepře k jejich grilovačce hovězího masa, tak se mě ženská zeptala, proč tam ty kuličky dávám, že to musí vyplivovat.

Ona je to někdy práce...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#258 Příspěvek od EKKAR »

ZdenekHQ píše:Celým tím receptem EKKAR sleduje jen to, aby se mu EB složila na mlýnek na pepř. Dobrej stojí asi pětistovku. :D

Mletej pepř v pytlíku do kuchyně nepatří. Sám ani nevím, kdy jsem ho naposledy koupil. Leda otevřít a naráz vysypat.
Nemám klasickou pepřenku, mám zabroušenou skleničku, takže "prach z mrtvol" mi nevyčichne tak rychle. A že si chci koupit aspoň trochu slušnej mlejnek na pepř, to je asi telepatie - k tomu rozhodnutí mě dohnalo remcání mojí rodiny, když jsem hňácal štedrovečerní erteplovej salát a obsah škopku, v kterým to běžně míchám, jsem "lehce poprášil" asi tak půlkou polívkový lžíce. Že prej to bude strašně přepepřený a kdesi cosi ... Nakonec nebylo, protože v tom množství (asi 6kg erteplí plus přiměřený množství dalších ingrediencí) se to dokonale rozmělnilo, ale ty kecy mají rok co rok ... Takže jsem je poslal do Paďous a prohlásil jsem, že při nejbližší příležitosti na pepř koupím mlejnek a každej si bude pepřit podle svýho, aby jim náhodou nevadilo moje vnímání chuti ... :evil: :evil: :evil: :evil:
Hubert_79 píše:
ZdenekHQ píše:....

Když pozve přispívající na ochutnávku, tak proč ne :)
To víš, ještě kvůli tobě budu muset na nákup do SAPY ...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 09 led 2021, 21:57, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#259 Příspěvek od ZdenekHQ »

To je právě nebezpečí, když se to míchá až v "salátu". Já tu zeleninu svařím extra "na chuť", včetně strouhanýho jabka, cibule a koření a nechám to přes noc rozležet. Ale to už jsem tady asi psal.

Za ty léta jsem se už poučil. Mimochodem, ten mlýnek by Tě v tomto případě nezachránil, spíš naopak. On je ten pepř pak ostřejší.

Ale já třeba používám mlýnek na sůl. Mám pak lehčí ruku...
]
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#260 Příspěvek od Hubert_79 »

EKKAR píše:To víš, ještě kvůli tobě budu muset na nákup do SAPY ...

Beztak jsi tam jak doma :ponder: :mrgreen:
EKKAR

#261 Příspěvek od EKKAR »

Jasně že čerstvě mletej bude výraznější. Ale budou si pepřit sami a mně budou volný 25 čísel u krku. A do ERTEPLOVÝHO salátu krom cibule a maximálně sterilovaný okurky žádná jiná zelenina nepatří - to už pak je pařížák, loupežník, Rumcajs a já nevím jakej ještě. Úplně "nejčistší" erteplovej salát dělají Bavoři - jen na kostičky pokrájený erteple, posekaná cibulka (nejlíp červená) a sterilovaný okurky, sůl, pepř, trochu olivovýho oleje a možná i trošku okurkovýho láku. Žádnej gothaj ani jinej salám, žádný sterilovaný papriky, vařená mrkev, celer a podobný nechutnosti, žádná hořčice nebo patlavá majonéza. Jenže v Česku se to "nenosí" a každej se jen předhání, co všecko je schopnej do takovýho salátu "namlátit", aby byl zajímavej ...
Hubert_79 píše:
EKKAR píše:To víš, ještě kvůli tobě budu muset na nákup do SAPY ...
Beztak jsi tam jak doma :ponder: :mrgreen:
To tak - to radši pojedu nakoupit do Medzylesie nebo Bystrzyce Klodzkej na "rynek targówy". Rozhodně tam nakoupím kvalitnější žrádlo než třeba v Kaufu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#262 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ale já vím, že děláš ten "německej", moje prabába ho dělala taky. Jen nevím, kde "Bavoři" vzali olivovej olej.

Salám nikdy. A do salátu ke kaprovi dvakrát nikdy. Ovšem, to se zase cyklíme, všechno tady už bylo.
]
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#263 Příspěvek od Hubert_79 »

EKKAR píše:To tak - to radši pojedu nakoupit do Medzylesie nebo Bystrzyce Klodzkej na "rynek targówy". Rozhodně tam nakoupím kvalitnější žrádlo než třeba v Kaufu.

Však jo; když jsem u známých v Kyšperku, tak tam taky jedu. Jinak to mám krapet z ruky :| Dobrý uzeniny a sejry mají v Lidlu - hodně toho je od pšonků.
Cust

#264 Příspěvek od Cust »

zítra bude zelňačka dle knihy Soupe aux choux (stejnojmený film s Louis de Funes a mimozemšťanem Hmotou)

Trošku prózy:
Odjakživa vídal Glód svou babičku, matku, ženu připravovat zelňačku. Takřka od narození věděl, jak se připravuje, a dělal to, aniž na to myslel. Omyl hlávkové zelí, odstranil žebra listů, srdíčko rozřízl na čtyři díly, hodil na pět minut do vroucí vody a během té chvilky zametl v domě. Pokud se má Hmota vrátit, je třeba ho uvítat s poctami, náležícími pilotu talíře jeho formátu, a tak, aby nemohl mít námitky například proti čistotě podlahy. My umíme leda tak řídit kolo, pravda, ale to neznamená, že nemáme svou hrdost.
Vznešeným gestem vyhodil smetí ven. Slepice si tam ještě najdou nějaký drobek. Vrátil se zpátky k baště, dal zelí do hrnce, přidal k němu čtyři oloupané brambory, cibuli, dvě mrkve a bohatě zalil vroucí vodou. Přidal trošku soli, snítku tymiánu, tři zrnka pepře, a jelikož česnek vyhání červy a na světě není nic horšího než červi, vyjma nastuzení, stroužek česneku. Lidi z města, kteří jsou jeden jak druhý kancelářské myši a mluví spolu s nosem u nosu, by ho tam nedali. Ale lidi z města kvůli všem těm cavykům nemají žádné zdraví, padají jako mouchy na těch svých ulicích a bulvárech. Glód radši páchl česnekem než chytit cholesterol, arteriosklerózu a podobné záludné nemoce, kterých jsou plná metra a autobusy.
Hrnec zakryl pokličkou a zanechal ho na věrném sporáku z černé litiny. Až se to bude vařit tři čtvrtě hodiny na středním plameni, polévku odtáhne, předtím ji však ochutná. O kousky slaniny se postará na poslední chvíli, až bude Hmota sedět tady na té židli.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dodatek: EKKARe, měl bys ubrat.

Vídeňská verze salátu je mimochodem založená na dobrým hovězím vývaru. Chudá verze se bez něj obejde, to ale neznamená, že neznali kořenovou zeleninu.
]
EKKAR

#266 Příspěvek od EKKAR »

Sám víš, že něco jinýho je erteplovej salát a něco jinýho do octa a benzoanu sodnýho sterilovaný směsky typu "kunovjanka", "moravanka" nebo "halali", ještě ke všemu hustokrutě vymáchaný ve směsi octa a oleje nadopovaný lecitinem nebo jiným emulgátorem. A co konkrétně Bavoři dávají do salátu za mastnotu, jestli řepák, olivák nebo jinou, to si netroufnu tvrdit úplně přesně - ale odhaduju to na olivák.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ale s tím jsi přišel Ty.

Já jen napsal, že si tu zeleninu svařím s kořením a nechám přes noc rozležet. Je to mimochodem jedna z mála věcí, která dokáže zachránit mizernej salát míchanej od oka až chvíli před večeří s jedním promile v krvi a ve stresu.

Ty recepty jsou starý stovky let, salát se dělal z toho, co místní babky měly po ruce, říká se tomu lokální suroviny. A ty jednoduchý verze, který jsou mimochodem fakt dobrý, vznikly vlastně z chudoby.

Je to stejná věc, jako bramborovej guláš. To je guláš z brambor. Ale spousta lidí si myslí, že bez uzeniny není komplet. No jasně, že je.
]
hafca

#268 Příspěvek od hafca »

EKKAR píše:...A co konkrétně Bavoři dávají do salátu za mastnotu, jestli řepák, olivák nebo jinou, to si netroufnu tvrdit úplně přesně - ale odhaduju to na olivák.

Ani já si to neroufám odhadnout, ale u nás se jako olej odjakživa používá ten, ve kterém se smažily řízky. :D Olivák si s jeho specifickou chutí neumím k tomule představit.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#269 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak jsem se s konečnou platností dožral a snad po 10 letech jsem reinkarnoval papiňák. Kvalita dnešních krav je příšerná. Já vím, že ty řezaný žebra jsou na vývar, ten je OK, ale já bych si rád obral to maso bez rizika, že přijdu o zuby.

Takže to "táhnu" dvě tři hodinky otevřený klasickým způsobem, načež to na půl hodiny zavřu a "zmasakruju". Ono to kupodivu někdy i funguje. :D

Zkoušel jsem to "táhnout" i přes noc a nic. Chce to tlak. Být to vepř, je z toho kaše. Teda až na jednoho výrobce z Písku, ten taky prodává vepřový leda na silentbloky.

To je prostě hrozný...
]
Crifodo

#270 Příspěvek od Crifodo »

https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... u-40347767

krysy a netopýři budou následovat?
SAPA má budoucnost.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“