Tester součástek TC1 - demontované elyty s 0 OHM ESR ?!
Moderátor: Moderátoři
- wishmasterX
Tester součástek TC1 - demontované elyty s 0 OHM ESR ?!
nevím jestli to píšu do vhodného vlákna, ale chtěl jsem se podělit a poptat na následující ....
Dostal jsem na opravu receiver Technics SA-AX710, který nepravidelně "vypínal" s hláškou na displejí OVERLOAD, dle zjištěných informací je to způsobeno ne zrovna ideálním obvodem tepla, tenký plošný spoj a tím vznik studených spojů na výkonových Darlington modulech ...
Uvnitř bylo prachu, jako by tam někdo nasypal sáček z vysavače, takže vyfoukáno kompresorem, propájeny koncové moduly, zatím vše funguje v pohodě ...
Napadlo mě odpájet elyty, co jsou přímo u modulu pro přední repro, jsou tam kapacity 10,22 a 33uF ... ( Panasonic SU serie )
Tester u všech ukazuje přibližně kapacitu, jaká je na nich uvedena, ale 0.00 Ohm ESR ?! Myslel jsem, že je vada v testeru, ale zkusil jsem několik nepoužitých elytů z šuplíku a u všech se hodna ESR zobrazí ...
Zkusil jsem je všechny vybít rezistorem, ale pořád 0 ESR ...
Je něco špatně s tím testerem, nebo ty ELYTY jsou všechn vadné ?
- wishmasterX
(A taky vyzkoušej, jak přesně měří rezistory malých hodnot.)
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Je to způsobeno offsetem měřáku a rozlišením (počtu bitů A/D převodníku) . Počáteční malé hodnoty neměří.
Podobně se chovají jednoduché panelové 3 a 4 místné měřáčky z ebay.
něco málo bude na stránkách projektu. Já to vlastně nikdy pořádně nezkoumal, anžto jsem si koupil stavebnici měřáku jen proto, abych mohl testovat kondenzátory s kapacitou nad 20µF.
Aparát u kondíků pod 100nF ukazuje jen kapacitu (logicky - elektrolyty začínají až na 100nF a převažují až od 1µF).
U součástek R, C, a L ukáže jen hodnotu veličiny, žádné další spešl paramery. Slušně testuje unipolární tran. (tam si klasický multimetr taky neškrtne).
Kde se vlastně pojem ESR vzal? Jako student jsem o něm nikdy neslyšel. S rozšířením spínaných zdrojů? S masovým nástupem PeCe? Ale vždyť ani na deskách P1 nebyla kvanta elektrolytů (taky tehdy víceméně nebyla ještě C-ová kurrvítka). Navíc pokud měřák ukáže hodnotu parametru poněkud nepřijatelnou, kapacitu má zpravidla téžžž mimo. Takže si o důležitosti ESR myslím své.
Já jsem maturant <Big November minus 1> a na všechna ta náhradní schémata a fázorové diagramy apod. vzpomínám velice nerad a při pohledu do minulosti se šklebím, jako kdybych měl kvůli sázce vypít čaj se solí.Jako student jsi určitě viděl náhradní schéma kondenzátoru...
No každopádně v dobách romantického mládí byl pro mě kondenzátor součástkou nad jejíž spolehlivostí a životností nebylo třeba polemizovat. Ne jako dnes.