Měřič izolačního odporu kabelů VO

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtk

Měřič izolačního odporu kabelů VO

#1 Příspěvek od mtk »

potřeboval by jsem poradit jaký pořídit měřič izolačního odporu.
Jsem nově zaměstnán jako elektrikář veřejného osvětlení. můj předchůdce nyní důchodce který zde pracoval 39 let, mi to předal se slovy "všechno svítí, jen občas tam nebo tam vypadne jistič, tak ho nahoď pojede to". na otázku jaké má měřáky kromě vadasky odpověděl "na co? když to jede".
následně při výpadku jističe jsem se podíval pod kryt a zjistil že z původního třífázového vedení je celá větev zapojena na jednu fázi, a ve sloupech daná klema mezi fáze. předchůdce podokl "Jo vlastně, ale to už je dávno, už ani nevím co tam bylo za problém...
Ředitel řekl že to mám vytrasovat, že si mám říct co potřebuji že mi to koupí...
Kleštový multimetr je základ, ale jaký měřič na izolační odpor? cenově mezi 10 až 20 tis. Kč Myslím si že nepotřebuji lokalizovat místo, to už by jsme cenou jinde.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#2 Příspěvek od kutilmil »

Na orientažné zistenie izolačného stavu kábla ti stačí akýkoľvek merák izolačného odporu s meracím napätím do 1000V. Ja som so sebou nosil DT5505. Fungoval dobre. Na trasovanie a vytyčovanie poruchy sa používa niečo úplne iné. Ja používam Radeton RD8000 ale to je uplne inakšia cena a to sa firme neoplatí kupovať.
mtk

#3 Příspěvek od mtk »

díky za typ, nevím jaký je poměr výrobce/kvalita/přesnost/cena... jestli fluke, megger, uni-t
Vůbec nevím co mě tam může čekat proto nevím co na tuhle práci kromě pevných nervů budu potřebovat...
RadekB

#4 Příspěvek od RadekB »

Trochu přitlač a kup Eurotest. Do budoucna se vyplatí
mtk

#5 Příspěvek od mtk »

Díval jsem se na Metrel MI 3100 SE a s drátama pro zemní odpory uz je to víc peněz ale pokud by stačil navrhnu a uvidíme
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#6 Příspěvek od kutilmil »

Na opravu verejného osvetlenia je to zbytočné. Ale keď niekto pustí perie tak prečo nie.
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

Můžu doporučit MI 315. Máme ho v práci a je to terénu jak dělaný. Napájení šesti velkými monočlánky. Používáme aku.
Přílohy
MI 315.jpg
MI 315.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
mtk

#8 Příspěvek od mtk »

takže metrel 3100 je drahý, Mi 315 se už neprodává, a dt5505 je za rozumnou cenu...
jaké by tedy měl mít parametry? případně funkce?
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

Blbý no, ZPA Brno je od roku 2019 v likvidaci. https://rejstrik-firem.kurzy.cz/4791544 ... likvidaci/ Covid-19 za to nemůže.
http://zpabrno.cz/index.html
Z venku už byla budova nějakou dobu celkem hnusná. https://www.google.com/maps/place/Zpa+E ... 16.5904383
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 23 led 2021, 19:34, celkem upraveno 1 x.
MiraSt

#10 Příspěvek od MiraSt »

Tak to se omlouvám. Netušil jsem, že se už neprodává. Možná zdeby se to dalo sehnat když tam mají cenu. Ale jinak je fakt pohodlný a i uživatelský přijatelný protože má ručičku. A v té bílé sondě je žárovka pro osvětlení měřeného místa a pro orientační měření odporu do 4. Ω.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
MiraSt

#11 Příspěvek od MiraSt »

Tak než jsem to odeslal, Hydrawerk mě předehnal s odpovědí. Tak bohužel.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Nyní přinesl něco vedoucí do práce . Je to jeho soukr . Chce to koupit i do práce . Nastavíš si zkušební střídavé až do 3kV a na měřáku vidíš , v kolika případně došlo k průrazu . Typ dodám , až se ho zeptám .
Hydrawerk

#13 Příspěvek od Hydrawerk »

Trochu OT, ale tohleto je údajně fotka ze ZPA Brno z poloviny roku 2020, kdy už byla firma v likvidaci...
Přílohy
ZPA Brno 2020.jpg
ZPA Brno 2020.jpg
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

mtk píše:takže metrel 3100 je drahý, Mi 315 se už neprodává, a dt5505 je za rozumnou cenu...
jaké by tedy měl mít parametry? případně funkce?

Tohle jsem měl jednou v ruce, není to za ty prachy úplně špatný.
https://www.hadex.cz/r248a-meric-izolacniho-odporu-peakmeter-pm5205-ms5205---2500v/?gclid=EAIaIQobChMIyZLK2YW17gIVQwCiAx38AwlGEAQYBSABEgLrmvD_BwE
Ale bacha, měřáky, pokud jsou kontrolní na bezpečnost by měly jednou za čas (asi 3 roky) na přecejchování. Dělala to Metra Blansko, jak je to teď jsem už dlouho nezjišťoval. Otázka je, jestli pokud bude cejchování potřeba zda na ten Hadex někoho seženeš.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“