Dozimetr AS-67
Moderátor: Moderátoři
Dozimetr AS-67
Už jsem zkoušel obvolat kolem deseti armyshopů, ale nikde jsem nepochodil, jelikož to není moc běžný typ. Nevíte někdo, kde by šla sehnat, nebo nemáte prosím schéma tohoto zařízení vč. sondy (jestli je teda reálné ji vyrobit).
Díky moc.
"Konstrukce sondy a přístroje využívá moderních polovodičových prvků, tranzistorů a integrovaných obvodů, které jsou umístěny na desce tištěných spojů. Sonda je pevně spojena s přívodním kabelem. Obsahuje dva GM počítače a předzesilovače, které upravují signál (informaci o úrovni radiace) pro přenos kabelem do přístroje."
Z toho mi vyplývá, že to bude trochu komplikovanější než u těch polních příručních dozimetrů.
Nebráním se ani vlastní stavbě, ale když neexistuje ani schéma, je to dost složité. Asi by nebyl problém to nějak vymyslet po svém, ale nechápu, proč tam jsou dvě GM trubice.
V případě, že by tento dozimetr měl někdo doma, šlo by zapojení okopírovat, ale na nikoho kdo ho má jsem zatím nenarazil.
Maš tam vôbec žiarič? Možno sa henten signalizátor používal len na výučbu s tým simulátorom, bez skutočnej trubice.
Na druhou stranu tento AS-67 měří až do 300R/H...
Tých 12.5R/H je nejako moc, nemá to byť náhodou 12.5mR/H?
nie, v dávnych časoch sa používali bežne silné žiariče. Zo stránky csla.cz z tu priloženého linku:
2. Indikační přístroj by měl ukazovat výchylku kolem 20 R.h-1. (20R/h)
Takže tých 12,5R/h je dosť reálnych vzhľadom na vek a čiastočný rozpad žiariča.
potom ideme ďalej:
Totéž se provede s kotoučem č. 2 na podrozsahu č. 4. Výchylka ty měla ukazovat 0,2 R.h-1. (0,2R/h = 200mR/h = 20uSv/h)
Môj typ odhadom. Používali sa tam 2 rôzne GM trubice podľa požadovaného rozsahu. Podľa rozsahov by to mohli byť trubice napríklad:
STS-5 / SBM-20 pre nízky rozsah
SI3BG - pre rozsah do 300R/h
Preto aj silný žiarič, pre kontrolu 300R/h rozsahu. Zrejme to bude niečo na meranie hotspotov.. lebo merať na tomto rozsahu zamorený priestor a vidieť, ako veľmi som mŕtvy by som asi nechcel
Otázka zostáva, ako to tam bolo zapojené a čo bolo ešte okolo tých trubiek a aký signál to chce na vstup dnu.
čiže hej reálnejšie by bolo tých +- 12,5mR/h a zvyšok platí aj tie GM trubice by mohli byť reálne. Predpokladám, že v danej sonde už bola elektronika na úpravu impulzov pre vstup do zariadenia. Otázka už je len aké impulzy.. hlavne výška napätia a čas pulzu by sa dal od oka odhadnúť.
Určitě bych se vykašlal na výrobu pro ty vysoké rozsahy, které stejně nikdy nepoužiju, stačil by klidně tak jeden rentgen. tzn. pouze jedna GM trubice.
Uvnitř sondy IT-65 to vypadá takto:
Potom zvyšok je zosilnenie a úprava impulzov z GM trubice a to privedieš späť už upravený priebeh do meraku.... na niektorý pin, znova to chce vedieť, ktorý.
https://www.vn-experimenty.eu/radioakti ... citac.html