TV ORION 32DDR, zdroj

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tonyab

#61 Příspěvek od tonyab »

Pokud bych žárovku chtěl dát až za CP14, tak bych musel přeškrabávat dost široký plošňák, takhle ji mám před vyhlazením...
Ten odpor musím někde sehnat, takže až zítra...
Jinak na http://members.forumgratis.com/index.ph ... f=3&t=8662 je taky probírána podobná závada, ale je to taliánsky... Trochu mě zaráží ta moje zkratlá dioda DL7 na sekundáru VN trafa 200V, že by více poruch na telce?
Díky za trpělivé rady, zdarec T
tonyab

#62 Příspěvek od tonyab »

Odpojil jsem sekundáry (pojistky FP1,3,4 a tlumivku LP5, LL5), na CL15 jsem připojil odpor 5K/40W, regulace připojena...
Žárovka krátce blikne, napájení drží 300V. Na zatěžovacím 5K je 135V, na DP10 asi 22V. Na TDA je pin: 6=2.5V 7=3V 9=1.5V 10,11=2.5V 15,16=11V
Teď bych měl asi připojovat postupně sekundáry?
Zdarec a dík T
Návštěvník

#63 Příspěvek od Návštěvník »

Ano , připoj zpět sekundáry. Přežilo ?
Změř napětí na 140 V.
Je zhruba stejné ?
Jestli ano , pak připoj zpátky CP25 (odstraň ser. diodu)
Změř napětí na 140 V.
Zdravím Ivan

P.S. Kde "bydlí" CL15 ? Pokud je to filtr hor. napětí , ber to za bezpředmětné . Ivan
tonyab

#64 Příspěvek od tonyab »

Připojil jsem zpět sekundáry, kromě 140V, tam jsem nechal 5K, a všechny konektory, žárovka blikla a opět do st-by...
Tak jsem odpojoval konektory až jsem se dosta k vychylovačkám, a vše OK...
Napětí na sekundárech drží, zdroj jede, na 5K je 135V, žárovka slabě svítí...
Pokud tedy mám VN trafo odpojené, tak bude pravděpodobně chyba ve vertikálu... Zítra se na to ještě mrknu...
Díky moc, zdarec T
Návštěvník

#65 Příspěvek od Návštěvník »

Teď odpoj žárovku od primáru a zapoj ho (primár) do původního zapojení . Funguje ?
Pokud ano , pak připoj žárovku do zátěže místo horizontálu .
Zdravím Ivan
tonyab

#66 Příspěvek od tonyab »

Primár jsem zapojil zpět jako původně (odpojena žárovka a dioda v sérii s CP25), zdroj nejede, ale snaží se naběhnout, na TEA opět pulzuje napětí (VN trafo odpojeno od 140V, zátěž 140V odpor 5K jsem ponechal, konektor vychylovaček odpojen).
Zapojení diody v sérii s CP25 má asi velký vliv, minule jsem udělal chybu, po připojení sekundárů, a zjištění, že zdroj nejede, jsem nejprve odpojil vychylovačky, pak zdroj naběhl, myslel jsem, že je z desetiny vyhráno...
Takže se musím vrátit o tři kroky zpět, omlouvám se a dík T
Návštěvník

#67 Příspěvek od Návštěvník »

Vychylovačky nikdy neodpojuj ! Odděláš s největší pravděpodobností konec , nebo diody v modulátoru .
CP25 s diodou by Ti měl požalovat , že je vadná tlumivka LP10 3mH .
Ta má mezizávit. zkrat a konec je napájen z 300V , přes CP25 a paralerně i trafo . Tím nedá trafo dostatečný výkon a proud. ochrana to vyhodnotí jako Ic max .
Prostě blbá chyba .
Zdravím Ivan
tonyab

#68 Příspěvek od tonyab »

Neodpojoval jsem je pod napětím, doufám, že konec vydržel...
V servisní dokumentaci se píše něco jako "Obvod CP24/CP25/LP10/DP6, ovládací prvky vyšší harmonické proudu k
síťovému napájení a mohou být přítomné, v závislosti na platných předpisech"... Snad tam ani nemusí být...?
Díky moc za rady, na tu tlumivku se zkusím podívat, snad půjde opravit, přemotat...
Zdarec, T
Návštěvník

#69 Příspěvek od Návštěvník »

Dle mého názoru , by se to mělo chovat , jako rekuperace , protože co nedá do sekundáru , tak vrátí do napájení .
Jinak se domnívám , že na zkoušku by bylo možné tam zapojit i lin. tl. z horizontálu .
Zdravím Ivan
tonyab

#70 Příspěvek od tonyab »

Zdroj jede!!!
Díky Ivane (kam mám poslat aspoň půllitra...?).
Tlumivku jsem přemotal (4x70z, už mám v tom cvik..., na vinutí nebylo nic poznat, ale už odpor byl podezřelý 0.02Ω) a nastavil 130V.
TV má světle zelený obraz, jsou vidět zpětné běhy, po vypnutí bílá koule uprostřed obrazovky. Na desce obrazovky jsou nějaké tranzistory pro zhášení obrazovky, podívám se na ně. Mám podezření i na TDA6108, je napájen 200V, a tam byla zkratlá ta dioda (pravděpodobně původní závada...).
Na katodě B je 30V, na zbylých 180V, snad ne zkrat na katodě...?
Zdarec, T
Naposledy upravil(a) tonyab dne 06 pro 2007, 14:21, celkem upraveno 1 x.
tonyab

#71 Příspěvek od tonyab »

Vypadá to bledě, TV asi opravdu jen na součástky...
Na katodách se náhodně mění hodnota napětí, obraz taky mění barvy, Zkoušel jsem i katody prohodit, beze změny...
Je to závislé na jemném poklepu tužkou po hrdle obrazovky (ne patice), pravděpodobně zkrat na G1 nebo žhavení...?
Existuje nějaká rozumná pomoc, regenerace nebo přižhavení na odpálení zkratu? Nebo je to už na SD?
Díky a zdarec T
Návštěvník

#72 Příspěvek od Návštěvník »

Obrazovka dostává nejspíš zkrat žhavení/katoda , tak Ti nezbyde nic jiného , než namotat cca 4z na vn trafo a odpojit stávající žhav. u obrazovky a doladit odporem na 22.5V šš .
Jinak gratulace k opravě .
Zdravím Ivan
tonyab

#73 Příspěvek od tonyab »

Namotal jsem 4z na VN trafo, 2x15Ω, cca 24Všš - Obraz jako víno!!!
Jen po vypnutí je stále bílá koule uprostřed, tranzistory pro zhášení jsem staticky měřil, jsou OK.
Objednávám dálkové...
Díky moc, zdarec T
Návštěvník

#74 Příspěvek od Návštěvník »

24Všš je moc , půjde Ti do kelu rychle obrazovka . Zkus jen 3 závity a menší odpor . Taky se laboruje s cívkou , jako u Oravana . 22.5V a dost přesně .
Ivan
tonyab

#75 Příspěvek od tonyab »

Zkoušel jsem i 3z a menší odpory, ale TV někdy nechtěla vůbec naběhnout, při téhle kombinaci nabíhá vždy...
Ještě se s tím pohraju, 30Ω dost žhaví.
Zdarec a dík, T
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“