Myčka Siemens SF25261 nepřepíná proud vody

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Myčka Siemens SF25261 nepřepíná proud vody

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ahoj, naše 20 let stará myčka přestala přepínat mezi horním a spodním ramenem, pořád jede jen horní (které se netočí kvůli ztvrdlému těsnění na vozíku, většina vody teče kolem příruby na zadní stěně, ale to teď nepotřebuju řešit). Na eletrotanyi jsem přímo k tomuto modelu nic nenašel, ale jsou tam obecné informace o všech myčkách tohoto výrobce. Přepínání směru vody má zajišťovat mechanika se synchronním motorkem a koncáky. Nenašel jsem přesné zapojení pinů řídicí jednotky. Má sedm signálových pinů, tři jsou aqua sensor, dva termistor a zbývající dva by tedy mohly být od toho koncáku a od snímače soli (edit: je to čistě jen pro snímač soli). Mezi sebou i proti ostatním pinům mají nekonečno. Jednotka má v silové části tři piny, které nejsou v dokumentaci popsány, všechny jsou spínány triakem k 230 V, připojené součástky mají proti druhému pólu sítě obvod, takže motorek asi přerušený nebude. Jinak má jen dva další vstupy pro snímání 230 V, měl by to být hladinový spínač a síťový vypínač.

Co je divné, tak když ještě vše fungovalo, myčka při změně směru vody na pár vteřin zastavila čerpadlo (edit: není pravda, viz níže). Teď běží čerpadlo už od začátku programu trvale, jako by se o změnu směru ani nepokoušela. Nevím, jestli to třeba není důsledek nespínajícího koncáku. Taky při vypnutí během programu a opětovném zapnutí na displeji naskočil původní čas. Teď jede čas od začátku, ale program pokračuje tam, kde skončil.

Dle manuálu některé modely umožňují uživatelské sepnutí mytí jen horním ramenem, ale tento model tím vybaven není nebo to aspoň není v manuálu uvedeno (možná tam ta funkce je skrytá a někomu se ji povedlo vyvolat, to už nezjistím).

Napadá vás něco nebo je to potrava pro asekol?
Naposledy upravil(a) Lukas-Peca dne 21 úno 2021, 15:37, celkem upraveno 2 x.
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

ten rozdělovač často odchází, začne sáknout okolo gufera hřídelky té kruhové klapky a nateče bohužel do motoru. Zničí se kromě motoru i triak, který ho spíná a často i procesor. Tak že pokud proseror žije tak už bych myčku nepouštěl dokud nedojde k opravě jinak je to dost peněz.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Všechny triaky jsou v pořádku. V této myčce jsem nedávno řešil zateklý aktuátor dvířek násypky, taky se rozprskl triak i odpor do jeho gate, procesor kupodivu přežil 8O
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

to jsi klikař :D
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak jsem to proměřil, vrátil zpět řídicí jednotku, zapnul a funguje to... Při chodu myčky je slyšet cvakání koncáku na "mode kolu" toho rozdělovače jako dřív. Během poruchy to necvakalo.

Řídicí jednotka má tři vývody spínané triakem, jejichž funkci se mi nepovedlo v dostupné dokumentaci najít. Dva z nich mají proti fázovému přívodu odpor 2200 ohm, což odpovídá voskovému aktuátoru (jeden bude regenerace ionexu a druhý nevím). Třetí má odpor asi 9 k, což by mohl být synchronní motorek, navíc tento vývod řídicí jednotky má blokovací kondík, což ostatní vývody připojené na aktuátory nemají. Kam by měl být zapojený ten koncák, to jsem neodhalil. Může být třeba v sérii s termistorem.

Zvláštní je, že i po dojetí programu to ten rozdělovač občas hned nevypne. Vadným triakem to ale není, když nastavím odklad spuštění programu, tak to rozdělovač krátce protočí a pak vypne.

Jinak jak jsem v prvním příspěvku psal, že při změně toku vody to vypíná čerpadlo, tak to není pravda. Jen to tak zní.
PbSn

#6 Příspěvek od PbSn »

To může dělat mikrospínač prostě, na tom mechanickém kodéru divertoru. Někdy sepne a pak zase nesepne. Jsou to obecně poměrně velké dreky, preventivně bych ho přeletoval za nový.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jenže abych se k tomu dostal, musel bych zřejmě celý dvacet let starý aparát rozebrat včetně demontáže vany atd.. Jestliže to doteď neteklo, tak potom to bude téct stoprocentně.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“