Multimetr MY68 pomoc s cejchováním
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Multimetr MY68 pomoc s cejchováním
prosím o pomoc s cejchováním tohoto multimetru. Na rozsahu ohm při propojení měřících svorek ukazuje 0.3. Propojeno 30cm 2.5mm2 lankem, banánky pájené, čisté,pruží.
Našel jsem sice schema ale nějak se v něm nedokážu orientovat. Nechci točit s něčím naslepo. Tak se ptám, jestli to někdo z vás už neřešil. Tlačil jsem to dolů z 0.5Mb, snad to bude čitelné.
dík Luboš
- Přílohy
-
MY 68.pdf- (116.94 KiB) Staženo 258 x
Stolní přístroje to řeší funkcí "nulování" při zkratovaných šňůrách. Tvůj přístroj tuto funkci nemá, tak musíš "0,3" odečíst od výsledku měření.
Na tomto rozsahu záleží na všem možném - na pootočení voliče funkcí, na průměru a pružnosti svorek, na síle stisku a přechodovém odporu krokodýlků, na délce a průřezu šňůr,...
-AC V
-DC V
-Frekvencia
-Kapacita
Zistiť ktorý je na čo dobrý ide rýchlo, reagujú len na to svoje
Napaťové rozsahy som nastavoval z 1.9V DC a pri AC to isté na 50,100,200Hz a 1KHz, celkom to bolo vyrovnané.
Frekvenciu 1kHz, 2V RMS
Kapacitu som dotiahol fóliákom 470nF.
Výsledok OK.
Seřídit přesnost napěťových a proudových rozsahů je mnohem jednodušší, máš-li doma s čím přesnějším porovnávat. Což nebývá zase tak běžné.
Ale i tak si potom musíš vybrat jen jeden rozsah, který seřídíš.Ostatní rozsahy budou mít přesnost odvozenou od přesnosti normálových odporů.
Podle cenové kategorie se do přístrojů dávají různě přesné a různě stabilní odpory.
U tvého měřáku budou číslice na posledním místě spíš jen ukazovat trend, ale nedá se jim věřit absolutně.
Mám nějaký starý "jenom" 3 a půl místný METEX 3600 a ten je přesný +-1digit. Na údaj displeje je spolehnutí. Pak jsem měl Metexy 4 a půl místné a údaje na posledním místě byly naprosto nezaručené.
- hajeklubos
Takto se na to vykašlu a při měření R s tím budu počítat.
Jinak dík, za rady.
Luboš
- petula
- Kontaktovat uživatele:
hajeklubos píše:Zdravím všechny,
prosím o pomoc s cejchováním tohoto multimetru. Na rozsahu ohm při propojení měřících svorek ukazuje 0.3. Propojeno 30cm 2.5mm2 lankem, banánky pájené, čisté,pruží.
...
dík Luboš
0.3 Ohm je odpor měřících šňůr. Váš měřák má pouze 2-vodičové měření odporů - viz schema, které jste sem dal. Pokud by jste chtěl, aby na displeji byla 0.000 Ohm, musel jste eliminovat odpor přívodních šňůr a to se řeší 4-vodičovým měřením. Váš měřák 4-vodičové připojení neumí. Takže, jak Vám napsali shora, musíte vždy hodnotu měřících šňůr odečíst od naměřené hodnoty odporu.
Pokud by jste chtěl přístroj zkalibrovat, pošlete mi zprávu. Mohu Vám udělat kalibrační protokoly pro DC i AC měření a porovnat měření odporů pomocí odporových normálů, případně Vám nějaké přesné odpory s nízkým TK a nízkou tolerancí poskytnout.
- hajeklubos
Luboš
A kutilmile - nelituju tě
- hajeklubos
Luboš