Špatný příjem DVB-T2 - přímá viditelnost na 3 vysílače

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od jjilek »

Podle této Tvé úvahy napadá LTE jen vysílače veřejnoprávní České televize.
EKKAR

#62 Příspěvek od EKKAR »

Což může vzhledem k jednotný synchronizaci signálů programů ČT bejt úplně klidně pravda.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#63 Příspěvek od xsc »

Což je pěkná pitomost... Synchronizované musí být všechny vysílače, které jedou v SFN
Hill
Administrátor

#64 Příspěvek od Hill »

Podle mne je zpracování nepoměrně vyššího datovým toku užívaného jdním každým HD programem (3,8 - 5,3 Mbps) proti datovému toku pro SD programy, například v MUX24 je to 1,6 - 1,84 Mbps pro každý program, jakkoli je dostupná kapacita multiplexů stejná, podstatně náročnější. Rady i nároky na kvalitně přijatý signál příslušně narůstají-
Na této teorii netrvám, máte-li někdo lepší, sem s ní, ale problém to neřeší.
Jestli je signál zarušený jen při internetové komunikaci mobilem, pak jde nejspíš o LTE, a filtr před anténním zesilovačem by to spravil. A, protože máš za zády i vysílače FM, šel bych do propusti jen pro TV kanály.
Jako příklad jsem tu už kdysi uvedl případ Lázně Bělohrad, kde v Dolní Nové Vsi není výhled na žádný vysílač, všude něco překáží, a to tak, že moc. Plzeňské síto namířené směrem, ze kterého by teoreticky příjem neměl být, je úspěšné, přestože z toho směru nejméně ±30° na obě strany nic nevysílá, přesto to v DVB-T odstranilo všechny problémy. Po přechodu na DVB-T2 nebylo třeba nic měnit.
Uspořádání síto se symetrizačním členem, 7 m kabelu, aktivní rozbočovač ke dvěma televizím.

Míro, asi ti opravdu nezbude, než zase vyrazit s anténou kolem chalupy a najít místo a směr, kde se ti sejde spolehlivější příjem. Pozvat si někoho s měřákem do tak odlehlého místa asi nevypadá, jako dobrá volba, nota bene, když ani tak nemáš záruku, že najde a navrhne individuální řešení, ale za pokus by to stálo.
Nejbližšího máš ve Světlé Hořem možná i v Bruntále. Jak jsou dobří, to by měl vědět Kybl (Romane, jsi tu?)
kybl

#65 Příspěvek od kybl »

Jardo, přesně tak jak píšeš.Martina znám osobně, chodí mi tu na panelák.Je velice ochotný a vstřícný. Mohu jen doporučit.
Roman
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od jjilek »

Na rušení mobilním signálem bych moc nedal. Je tu jen od O2 a Vodafonu, většinou jedna čárka, někdy ani to. Ještě, že je tady vzduchem přivedený internet, i když bídně. Ale na VOIP a přerušovanou televizi přes www.ceskatelevize.cz to stačí.
Zarážející je, že problém je jen s multiplexem české televize. Ostatní MUXy v perfektní kvalitě včetně pl a sk. Vysvětluji si to tím, že jsou v přímé viditelnosti tři silné vysílače z téměř shodného směru, všechny na stejném kanálu a navíc odrazy od Pradědu za kopcem. Za zády žádné FM vysílače asi nemám (jen Praděd za kopcem), ostatně FM rozhlas je tady neskutečně slabý.
rayx

#67 Příspěvek od rayx »

S tím stejným směrem na tři silné vysílače, azimuty znáš?
Proč si to nezkontroluješ na
https://digi.ctu.cz/dtv/

Ten Praděd v tom bude dělat bordel stále, to by bylo třeba napsat panu Kozákovi :D Jinak krásný místo pro SFN k26 ...

Pro tu lokalitu, sousední chalupa 55 vypadá takto, ok1hga správně radil s Pradědem.
Plechová střecha = anténa ven :wink:

MUX21

Jeseník-Praděd 100kW
azimut 343°
vzdálenost 11km

Ostrava-Hošťálkovice 100kW
azimut 100°
vzdálenost 69km

Frýdek-Lysá Hora 25kW
azimut 120°
vzdálenost 98km

Zlín-Tlustá Hora 100kW
azimut 161°
vzdálenost 91km

Brno-Kojál 100kW
azimut 204°
vzdálenost 77km

Pardubice-Krásné 100kW
azimut 259°
vzdálenost 112km
Přílohy
Jeseník-Praděd.jpg
Jeseník-Praděd.jpg
Ostrava-Hošťálkovice.jpg
Ostrava-Hošťálkovice.jpg
Frýdek-Lysá Hora.jpg
Frýdek-Lysá Hora.jpg
Zlín-Tlustá Hora.jpg
Zlín-Tlustá Hora.jpg
Brno-Kojál.jpg
Brno-Kojál.jpg
Hill
Administrátor

#68 Příspěvek od Hill »

Jenže to místo příjmu máš jinde. Od Míry je bez terénních překážek jen Lysá hora, tam je přímá viditelnost. Na ostatní vysílače viditelnost není.
Podle je anténní zesilovač na mezi křížové modulace signálem z Pradědu, ať už tím zbytkem, co se plazí po povrchu a mění se s počasím, nebo odrazem od velkých překážek, a těch tam je, a podléhají vlivu počasí taky.
Jestli tomu bude dál kolísat kvalita, bez změření toho, co ti leze z antény, to bude jen laborování metodou pokus/omyl. Ne, že by to nevedlo k úspěchu, dost často se to povede, ale stojí to víc času a někdy i víc peněz.
Alr co: jsme na Bastlírně.
rayx

#69 Příspěvek od rayx »

Bacha na rozdíl mezi číslem popisným a evidenčním :wink: Podle odkazu co tu umístil autor je to dohledané a ověřené pro přímého souseda s číslem popisným 55. Ostatní je na autorovi, Praděd tam musí jet jen na kus drátu, pokud ne, může zajet na Praděd za panem Kozákem ... :D

Ad ty profily, návod na použití aplikace
https://digi.ctu.cz/dtv/navod

jjilek píše:Právě jsem zesilovač přemístil. Do antény jsem dal jen symetrizační člen a cca 15 roků starý TEROZ zesilovač je na kabelu asi 5-8m od antény. Čekám, co to udělá. Anténa je na 060° (Hošťálkovice?)

To není Ostrava ...
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od jjilek »

rayx píše:Bacha na rozdíl mezi číslem popisným a evidenčním :wink: Podle odkazu co tu umístil autor je to dohledané a ověřené pro přímého souseda s číslem popisným 55. Ostatní je na autorovi, Praděd tam musí jet jen na kus drátu, pokud ne, může zajet na Praděd za panem Kozákem ... :D

Ad ty profily, návod na použití aplikace
https://digi.ctu.cz/dtv/navod

jjilek píše:Právě jsem zesilovač přemístil. Do antény jsem dal jen symetrizační člen a cca 15 roků starý TEROZ zesilovač je na kabelu asi 5-8m od antény. Čekám, co to udělá. Anténa je na 060° (Hošťálkovice?)

To není Ostrava ...

Správně je 58E. (Kolegové jste příležitostně vítáni.)
Hošťálkovice = Ostrava!
Ledaže by mi pan Kozák nahrával TV program na flešku? :D
Na kus drátu nic nejede :(
rayx

#71 Příspěvek od rayx »

Ta aplikace ČTU neumí vyhledat místo podle eč, proto je tam třeba zadat tu sousední čp 55 8-) těch "5" metrů snad problém není ...
Tak to jsem kecal, umí i eč ... ale to nic nemění, info je stejné jak pro tu vedlejší 55.

Jestli v téhle lokalitě nehraje Praděd na kus drátu, tak je někde problém :wink:
Víc neporadím, jen lépe nasměrovat anténu, azimut 60° není nic přímého, tu Ostravu=Hošťálkovice máš na 100° ...
Přílohy
58.jpg
58.jpg
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od jjilek »

Praděd je bohužel těsně za kopcem, kolem jsou nějaké stromy, samotná stavba má kamenné zdi 60cm. To bude asi tím. Můžeš se podívat na http://www.jaroji.sweb.cz/chalupa.html , je tam i letecký pohled na chalupu a její okolí. Že jsou Hošťálkovice stranou je záměr, těch 40-50° asi ještě anténa zabere. Přímo to kupodivu většinou nejde. Takhle je trochu bokem Tlustá i Lysá Hora, což má asi příznivý vliv.
Budu ještě zkoušet přímo Praděd a Kojál, zatím jsem se k tomu technicky nedostal. nyní jsem si pořídil jinou anténu, kterou mohu přenášet. Mám tím směrem okna.
Do žádných nákladných měření se ale nechci pouštět, vzhledem k proměnlivým podmínkám by asi byly výsledky nejisté, leda by se měřilo několikrát s časovým odstupem podle počasí, mlhy, deště, sněhové pokrývky a pod. A to mi TV za ty náklady nestojí. Navíc na střechu se nic dávat nedá, leda by tam lezli hasiči.
--
Zatím co jsem psal tyhle řádky, se venku setmělo a tím příjem ČTV multiplexu zmizel. :(
p32

#73 Příspěvek od p32 »

Pokud se ti po ČT1 apod. stýská a máš tam internet, tak zkus sledovanitv.cz
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od jjilek »

Ani moc ne. Obzvlášť, když se to každou chvíli na dlouhou chvíli zastaví. Inu to tady není město, ale zapadlý kraj daleko od civilizace (někdy je to docela příjemné).
p32

#75 Příspěvek od p32 »

Tam budete zavřeni na 3 týdny? :lol:
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“