Špatný příjem DVB-T2 - přímá viditelnost na 3 vysílače
Moderátor: Moderátoři
Na této teorii netrvám, máte-li někdo lepší, sem s ní, ale problém to neřeší.
Jestli je signál zarušený jen při internetové komunikaci mobilem, pak jde nejspíš o LTE, a filtr před anténním zesilovačem by to spravil. A, protože máš za zády i vysílače FM, šel bych do propusti jen pro TV kanály.
Jako příklad jsem tu už kdysi uvedl případ Lázně Bělohrad, kde v Dolní Nové Vsi není výhled na žádný vysílač, všude něco překáží, a to tak, že moc. Plzeňské síto namířené směrem, ze kterého by teoreticky příjem neměl být, je úspěšné, přestože z toho směru nejméně ±30° na obě strany nic nevysílá, přesto to v DVB-T odstranilo všechny problémy. Po přechodu na DVB-T2 nebylo třeba nic měnit.
Uspořádání síto se symetrizačním členem, 7 m kabelu, aktivní rozbočovač ke dvěma televizím.
Míro, asi ti opravdu nezbude, než zase vyrazit s anténou kolem chalupy a najít místo a směr, kde se ti sejde spolehlivější příjem. Pozvat si někoho s měřákem do tak odlehlého místa asi nevypadá, jako dobrá volba, nota bene, když ani tak nemáš záruku, že najde a navrhne individuální řešení, ale za pokus by to stálo.
Nejbližšího máš ve Světlé Hořem možná i v Bruntále. Jak jsou dobří, to by měl vědět Kybl (Romane, jsi tu?)
Zarážející je, že problém je jen s multiplexem české televize. Ostatní MUXy v perfektní kvalitě včetně pl a sk. Vysvětluji si to tím, že jsou v přímé viditelnosti tři silné vysílače z téměř shodného směru, všechny na stejném kanálu a navíc odrazy od Pradědu za kopcem. Za zády žádné FM vysílače asi nemám (jen Praděd za kopcem), ostatně FM rozhlas je tady neskutečně slabý.
Proč si to nezkontroluješ na
https://digi.ctu.cz/dtv/
Ten Praděd v tom bude dělat bordel stále, to by bylo třeba napsat panu Kozákovi
Pro tu lokalitu, sousední chalupa 55 vypadá takto, ok1hga správně radil s Pradědem.
Plechová střecha = anténa ven
MUX21
Jeseník-Praděd 100kW
azimut 343°
vzdálenost 11km
Ostrava-Hošťálkovice 100kW
azimut 100°
vzdálenost 69km
Frýdek-Lysá Hora 25kW
azimut 120°
vzdálenost 98km
Zlín-Tlustá Hora 100kW
azimut 161°
vzdálenost 91km
Brno-Kojál 100kW
azimut 204°
vzdálenost 77km
Pardubice-Krásné 100kW
azimut 259°
vzdálenost 112km
Podle je anténní zesilovač na mezi křížové modulace signálem z Pradědu, ať už tím zbytkem, co se plazí po povrchu a mění se s počasím, nebo odrazem od velkých překážek, a těch tam je, a podléhají vlivu počasí taky.
Jestli tomu bude dál kolísat kvalita, bez změření toho, co ti leze z antény, to bude jen laborování metodou pokus/omyl. Ne, že by to nevedlo k úspěchu, dost často se to povede, ale stojí to víc času a někdy i víc peněz.
Alr co: jsme na Bastlírně.
Ad ty profily, návod na použití aplikace
https://digi.ctu.cz/dtv/navod
jjilek píše:Právě jsem zesilovač přemístil. Do antény jsem dal jen symetrizační člen a cca 15 roků starý TEROZ zesilovač je na kabelu asi 5-8m od antény. Čekám, co to udělá. Anténa je na 060° (Hošťálkovice?)
To není Ostrava ...
rayx píše:Bacha na rozdíl mezi číslem popisným a evidenčnímPodle odkazu co tu umístil autor je to dohledané a ověřené pro přímého souseda s číslem popisným 55. Ostatní je na autorovi, Praděd tam musí jet jen na kus drátu, pokud ne, může zajet na Praděd za panem Kozákem ...
Ad ty profily, návod na použití aplikace
https://digi.ctu.cz/dtv/navodjjilek píše:Právě jsem zesilovač přemístil. Do antény jsem dal jen symetrizační člen a cca 15 roků starý TEROZ zesilovač je na kabelu asi 5-8m od antény. Čekám, co to udělá. Anténa je na 060° (Hošťálkovice?)
To není Ostrava ...
Správně je 58E. (Kolegové jste příležitostně vítáni.)
Hošťálkovice = Ostrava!
Ledaže by mi pan Kozák nahrával TV program na flešku?
Na kus drátu nic nejede
Tak to jsem kecal, umí i eč ... ale to nic nemění, info je stejné jak pro tu vedlejší 55.
Jestli v téhle lokalitě nehraje Praděd na kus drátu, tak je někde problém
Víc neporadím, jen lépe nasměrovat anténu, azimut 60° není nic přímého, tu Ostravu=Hošťálkovice máš na 100° ...
Budu ještě zkoušet přímo Praděd a Kojál, zatím jsem se k tomu technicky nedostal. nyní jsem si pořídil jinou anténu, kterou mohu přenášet. Mám tím směrem okna.
Do žádných nákladných měření se ale nechci pouštět, vzhledem k proměnlivým podmínkám by asi byly výsledky nejisté, leda by se měřilo několikrát s časovým odstupem podle počasí, mlhy, deště, sněhové pokrývky a pod. A to mi TV za ty náklady nestojí. Navíc na střechu se nic dávat nedá, leda by tam lezli hasiči.
--
Zatím co jsem psal tyhle řádky, se venku setmělo a tím příjem ČTV multiplexu zmizel.