Kondenzátorový/ bateriový pomocný obvod

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TFSi

Kondenzátorový/ bateriový pomocný obvod

#1 Příspěvek od TFSi »

Ahoj vespolek,
zbastlil jsem si takový bazmek založený na RPi a spoustě dalších kravin. Běžně to bere cca 5-20W, ale občas (start,...) si to na pár vteřin vezme cca 100W - roztáčí motory. Momentálně to napájím AC/DC adaptérem 12V@60W - vím, že nejlepší by bylo dát 100W adaptér, ale:
Neexistuje nějaká stavebnice; případně hotový obvod, který by byl schopný v době nízkého odběru energii akumulovat buď do kondenzátorů nebo baterií a potom na těch pár vteřin podpořit napájecí zdroj?
Sám si na něco takového netroufám.

Díky za odpovědi :)

T.
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Není tak složité, použít tohle a připojit k tomu 6 článků serioparaleleně (zase mi to nejde zkrátit) .......
https://www.wish.com/c/5aab69bf5e2ae168 ... gIBTvD_BwE

A tady https://elektro.bazos.cz/inzerat/132251 ... stroju.php by ti možná baterii sestavili z článků s bodovynými vývody. Nebo budou mít články s vývody a sestavíš si ji sám.

měl jsem nápad s notebookem ale ten jsem zavrhnul jako komplikovaný.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 14 bře 2021, 14:16, celkem upraveno 4 x.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Baterie su drahy a nespolahlivy nezmysel, najlepsie je pouzit silnejsi zdroj.

Notebook je nezmysel totalny.
samec

#4 Příspěvek od samec »

Prečo mám pocit, že ide o nejakú zbytočnosť, ktorá len žerie elektrinu?
TFSi

#5 Příspěvek od TFSi »

jardafiala: díky za link.
Jenom se zeptám jako blbec - když tak na to koukám, tak mám pocit, že tohle je jenom "nabíječ" baterek. Výstup z toho určitě nebude stabilizovaný a "volty" to bude dávat dle stavu nabití baterek, nebo se pletu?
Baterky (18650) bych tady nějaké našel.
Pokud to připojím paralelně ke zdroji, tak to baterky nabije na 12V, při zvýšené zátěži to potom dokáže "posílit" původní zdroj na pár vteřin tak, aby se udrželo napětí 12V a zdroj nevypnul na přetížení?

samec: díky za konstruktivní připomínku... :roll:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ono stačí zálohovat napájení tomu RPI, pokles napětí pro motory se dá přežít (pokud zdroj nevypne). Pokud vypne, je slabej a vyměnit.

Na to RPI stačí malá stand-by gelovka.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
hajeklubos

#7 Příspěvek od hajeklubos »

Jsi trochu tajemný co je to za bazmek. Nevím jaké jsou tvé znalosti o Li ion acumulátorech.
Opravdu se chceš starat o články, balancery a ostatní hejblta nutné k jejich provozu. Jak máš třeba vyřešeno aby se články nevytřískaly do 0. To je okamžitě odrovná a 1000Kč je v
vvv . Impulzák 12V/10A seženeš do 500Kč. Stojí ten orloj za to?
Luboš
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kdysi jsme testovali step-up měnič, co u dieselu při startu při výpadku sítě zvedal napětí aku, aby pro změnu nepadalo PLC. Ale že by to byl nějakej zázrak, to se říct nedá. Ovšem to byl taky jinej režim, tam nehrozil výpadek natvrdo. A pokud ano, tak to bylo stejně na servis.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Vymyslis blbosti, nejlevnejsi a nejspolehlivejsi reseni je koupit si patricne dimenzovany zdroj. Baterie a jsou drahe, maji nizkou zivotnost a spolehlivost, odchazeji postupne, musis resit ochrany proti vybiti, prebiti, balancovani, diagnostiku jejich stavu, teploty, vymenitelnost apod, proste vsechno co nechces. Navic stavajici zdroj pri pretezovani pujde brzy do kopru. Nenapada mne horsi a hloupejsi reseni tveho problemu nez si navrhl.
samec

#10 Příspěvek od samec »

TFSi píše:samec: díky za konstruktivní připomínku... :roll:
Len som dal na stručnú otázku stručnú odpoveď. Ale môžem to aj trochu rozviesť.
Naozaj je nutné napájať motory z toho istého zdroja ako RPi? Naozaj je nutné používať/pripájať motory na nízke napätie? Naozaj je nutné 5-20W RPI?
TFSi

#11 Příspěvek od TFSi »

No, trapně jsem si myslel, že když 99% času je spotřeba kolem 10W, tak by stačilo sesmolit nějaké to "šidítko", které by zdroji čas od času pomohlo. Ale bohužel to asi nejde...
Takže půjdu cestou silnějšího zdroje.
samec

#12 Příspěvek od samec »

Ide to jednoducho, ak použiješ olovený akumulátor vhodnej kapacity. Nič viac netreba. Snáď žiarovku na obmedzenie nabíjacieho prúdu, ak by bol akumulátor z nejakého dôvodu príliš vybytý. Akurát budeš musieť každé 4 roky kúpiť nový akumulátor.

Ale napríklad 100W komutátorový motor sa dá napájať aj z 230V cez triakový obmedzovač prúdu.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

A cim bude nabijat ten akumulator?
hajeklubos

#14 Příspěvek od hajeklubos »

Pro TFSi
Podle mě jsi se rozhodl správně. Bohužel dnes je situace taková, když chceš spolehlivost na delší dobu, musíš použít pro požadovaných 5A zdroj pro 10A. On zas o tolik dražší nebude. Před zanesením síťového napětí 230V s jakoukoliv regulací bych tě chtěl varovat. Zařízení na to patrně nebylo stavěno a může tě to pěkně vykostit nebo ti to nafackovat. NÉ.
Luboš
TFSi

#15 Příspěvek od TFSi »

Podělím se o trochu informací (ale vážně jenom o trochu ;)). Jde otakový můj malý patlalský projekt all-in-one. Jendno RPi (respektive NanoPI - jiná verze RPi) slouží k několika účelům, mimo jiné pomocí dvou servo motorů řídí průtok vody (el mag ventily se neosvědčily, proto zkouším toto). Zatím je osazený jeden, do budoucna přibude druhý. Zatím je to v takovém praso-stavu, že to radši nikde moc neprezentuji :oops: a stydím se i když jdu kolem toho :D
Jak jsem psal: 99% času, když to jenom tak monitoruje spoustu vstupů a rozhoduje se, jestli bude něco dělat nebo ne, tak to bere pár Wattů (cca 7 - 20W). Ale když se rozběhne motor, tak odběr na < 5s vyskočí na 55W, odhaduju že s druhým motorem půjde skokový odběr někam k 80W+. Proto tam zatím mám ten zdroj 12V 60W, který to zatím utáhne v pohodě. Napájecí shield této desky má psáno, že na vstupu vyžaduje 12V, proto se snažím striktně držet těch 12V, nevím, co by to udělalo, kdyby to jelo z baterie pár voltů sem, pár voltů tam. Motory taktéž.

Vím, že v práci v některých mašinách máme něco takového:
https://www.ebay.de/itm/MEAN-WELL-DBUF4 ... 4278894101
jenom od jiného výrobce. Pokud jsem se svými základními znalostmi pochopil funkci správně, tak v mašině je 10A zdroj, který 99% času stačí a nabíjí tuhle věc, ale v případě krátké špičky, kdy by odběr překročil těch jeho 10A, tak tohle ho podpoří aby se napětí udrželo a zdroj nespadl do chyby.

Proto jsem si naivně myslel, že by se dalo sehnat/zbastlit něco podobného, ale menšího, jednoduššího a levnějšího s podobnou funkcí, ale ten silnější zdroj asi bude rozumnější řešení. Zatím to vidím na něco s 12V 10A...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“