VEF 206 - FM

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#16 Příspěvek od kutilmil »

Ten co tam je tam je. Ja to pripájam vlastne na pin 1 DIN konektora. Ide to len cez kondík 220 mikro, čo je na výstupe FM modulu.
xsc

#17 Příspěvek od xsc »

Mně na tom fascinuje to opačné zapojení potenciometru hlasitosti. To je chyba, která se táhne všemi schématy?
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

kutilmil píše:Ten co tam je tam je. Ja to pripájam vlastne na pin 1 DIN konektora. Ide to len cez kondík 220 mikro, čo je na výstupe FM modulu.
Z hlediska připojení modulu FM to stačí. Ale čekal bych, že nízký vnitřní odpor toho modulu ti zas zatlumí AM. Takže bych dal do série odpor 2k2-10k podle toho, jak ti vyjde regulace hlasitosti. Ideálně bych ty výstupy přepínal.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#19 Příspěvek od kutilmil »

Jasne já ich prepínam. Mal som len taký nápad, že či by malo nejaký zmysel vloženie toho oddelovacieho trafa.
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

xsc píše:Mně na tom fascinuje to opačné zapojení potenciometru hlasitosti. To je chyba, která se táhne všemi schématy?

To není chyba, skutečně se signál přivádí do běžce. Jestli to bylo proto, aby se průběh více přiblížil logaritmickému, nebo proto, že takto zapojený potenciometr nezačne tak brzy chrastit, nevím, a už to dnes zkoumat nebudu.

K tomu, aby nebylo třeba vypínat AM díl, by bylo nutné, aby výstup FM modulu měl pokud možno nulovou výstupní impedanci. To si ale protiřečí s malým vstupním odporem potenciometru staženého na nejmenší hlasitost.
Takže do běžce oba výstupy přes odpor a napájení AM mezifrekvence vypínat.
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Takže když stáhnu hlasitost, chcípne při tom zapojení signál pro magneťák? Já mám VEF odložený na chatě a tohle jsem nikdy neřešil, jen mě to zaujalo.
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Ano, při výstupní impednci detektoru kolem 6 kΩ sice dojde k pozorovatelnému poklesu úrovně na výstupu pro magneťák až skutečně u zemního konce dráhy, ale dojde k němu. Od čtvrtiny vytočení už se ta úroveň nijak významně nemění.
xsc

#23 Příspěvek od xsc »

Sovětská technika vždy překvapí :-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“