VEF 206 - FM

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

VEF 206 - FM

#1 Příspěvek od kutilmil »

Zdravím. Sused chce aby som mu do jeho VEF 206 dorobil FM. Je mi jasné že to je blbosť, ale som mu dlžník......... Napadlo vložiť do rádia FM tuner s audiovýstupom a rádio použiť ako zosilňovač. Otázka je kam rozumne pripojiť audiovýstup a ako upraviť karuselový prepínač aby pri SW6 rádio reprodukovalo hudbu z vlaženého FM tunera? Určitú predstavu mám, ale dosť ludí tu má väčšie skúsenosti ako ja, tak si nechám rád poradiť. Ďkaujem.
Přílohy
vef 206 -2.JPG
vef 206 -2.JPG
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Audio výstup zapojíš do audio vstupu (pro magnetofon). Přepínat není nic potřeba, stačí posunout ladění mimo stanici.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#3 Příspěvek od kutilmil »

No ono to audio vstup podla mna nemá. Asi myslíš X5 pin 1 čo je podla mňa audio výstup ale hrať by to mohlo. Mal by som ale tým karuselom vypínať aspoň napájanie do toho vloženého FM tunera.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Nikdy jsem neviděl vefa bez pětikolíku pro magneťák.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#5 Příspěvek od kutilmil »

No to ani já, ale žiju v domnienke že prípojka je audiovýstup a slúži na nahávanie audiovýstupu z rádia na pásku.
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Ona je tak po sovětsky zapojená mimo normu, takže je to vstup i výstup. Ta AM část docela šumí. Asi bych zkusil vyměnit poťák tónové clony, dát tam nějaký s vypínačem a tím to vyřešit. Plus nějaký pomocný tranzistor.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#7 Příspěvek od kutilmil »

Ten rozsah SW 6 je ticho - má len minimálny šum. To sa pri prehrávaní audiosignálu stratí. Ja skorej maturujem nad tým, ako to urobiť, aby pri SW6 dostal vložený tuner napájanie.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

xsc píše:Ona je tak po sovětsky zapojená mimo normu, takže je to vstup i výstup. Ta AM část docela šumí. Asi bych zkusil vyměnit poťák tónové clony, dát tam nějaký s vypínačem a tím to vyřešit. Plus nějaký pomocný tranzistor.

Když k tomu připojíš zdroj signálu s malým vnitřním odporem, tak ten šum z AM detektoru zkratuješ.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Jak budeš ten vložený FM tuner ladit?
..to bude jen ňákej odpůrek
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#10 Příspěvek od kutilmil »

Napätím. do ladiaceho lanka namiesto niektorej kladky vložím 10-otáčkový potenciometer a ladím. Funguje to spolahlivo. Mám to odskúšané.
xsc

#11 Příspěvek od xsc »

kutilmil píše:Ten rozsah SW 6 je ticho - má len minimálny šum. To sa pri prehrávaní audiosignálu stratí. Ja skorej maturujem nad tým, ako to urobiť, aby pri SW6 dostal vložený tuner napájanie.
Podle schématu je na tom karuselu pin13 a je na všech rozsazích nevyužitý. Tak ho na SW6 doosaď, přidej snímací kontakt a vygeneruj si s ním spínací napětí. A můžeš zapínat jak modul, tak něčím (diody, 4066) přepínat výstupy.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#12 Příspěvek od kutilmil »

To je dobrý nápad. Ten snímací kontakt 13 tam je aj podla fotky. Otázka ale je čo naňho pripojiť? Ak je ten karusel ukostrený tak by sa z toho kontaktu 13 dala snímať kostra čiže + pól.
xsc

#13 Příspěvek od xsc »

Přesně tak. Snímat proti kostře. Dostaneš řídící napětí a s ním už můžeš ovládat cokoliv. Zapnutí modulu, zatlumení výstupu AM části nebo přepnutí vstupů AM/FM.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#14 Příspěvek od kutilmil »

Mám ten audiovýstup zapojiť napriamo alebo cez oddelovací transformátor? Na výstupe fm tunera je kondenzátor.
ok1hga

#15 Příspěvek od ok1hga »

klidně přes ten kondík co tam je
ale vůbec bych ten fm přijímač nedával dovnitř . . .
. . . když můžou být u TV STB, tak proč by nemohl být u AM rádia externí FM . . .
Přílohy
VEF206_schemat.gif
. . . trochu lepší schema
(126.89 KiB) Staženo 119 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“