Barevná hudba s GC521
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Podle použitého typu je to přehozeno. Takhle ten první tranzistor s hloupě udělaným předpětím bude fungovat jako emitorový sledovačPavelFF píše:Akorát ten první tranzistor má prohozené vývody E a C a taky typ vodivosti. Začátečník s tím může mít problém.
sinclair píše:Kremik:
Zkoušels někdy postavit to, co je v AR9/73?
No když chtěl autor původně stavět s třemi tranzistory, tak asi těžko už stavěl tento orloj. Já jsem si stavěl vždy s tyristorama na výstupu. Na vojně když jsme měli skupinu, dělal jsem osvětlovače a různé světelné efekty (ze střelného prachu atd.). Nebylo z čeho vyrábět, vzal jsem startér ze zářivky, napojil na něj dvě žárovky a třetí proti nim (inverzně) a bubeník měl hned blikací efekt. Krapet to rušilo, ale když se spustil kravál, bylo to v pohodě.
Mne osobně odradil od jakejchkoliv reflexů ...Crifodo píše:Šrait?
Nikdy jsem nevěděl jestli takový návody neměly za cíl naopak mládežníky odradit od bastlení. Jestli se dal reflex z Algeny ukrotit po odpoledni proklínání ve 40 s nějakýma zkušenostma, tak malej školák skoro neměl šanci.
A kutilmile - nelituju tě
sinclair píše:Kremik:
Zkoušels někdy postavit to, co je v AR9/73? S doplňkem z ARA 2/78?
Nevím co v nich je. Jako první jsem postavil nějakou jednoduchou, už přesně nevím jakou, něco ve stylu co je tady ve vlákně. Pak jsem to různě upravoval a převrtával, ale k ničemu to nevedlo. Myslel jsem že ty filtry jsou málo selektivní, ale ukázalo se, že ve zvuku je zastoupeno tolik frekvencí, že to prostě všechno bliká skoro stejně.
Měl jsem pak i továrně dělanou, cosi ruského, a blikala blbě úplně stejně.
Tak jsem se pak poustil do vlastní konstrukce. Za filtry byly detektory, za těmi komparátory s hysterezí. Bylo to lepší, ale pořád to nebylo ono. Pak mě začaly napadat šílené konstrukce, ale ty už jsem nerealizoval.
tak ale dokud jsi nepostavil něco fakt lepšího z toho "frekvenčního" druhu BH, tak přece nemůžeš takhle kategoricky tvrdit, že je frekvenční princip nahovno. Taky jsem začínal těmi jednoduššími, ještě s KT505 za 88,-Kč/ks.
Ta konstrukce z AR9/73 chodí fakt excelentně a po Drexlerově doplňku z ARA 2/78 ještě o moc líp.
Trochu tehdy odrazovala tou složitostí, ale když se podíváš pozorně, hovno na tom je.
Skvělý nápad je ten princip, se kterým žádná jiná BH nepracovala dřív, ani později.
Postavil jsem celkem tři, dvě bambusový a poslední už byla komplet křemíková. Už s 10A grecem přímo na síti, s tyristory KT714 a hafo 40W síťových žárovek, na kterých se tehdejší étercelulózový laky na žárovky C2001 ještě nepálily.
Bomba, fakt. Rychlost reakce jde naprosto přesně přizpůsobit momentální náladě i muzice, pásma jsou slušně selektivní.
Járo, najdi si ty amára a fakt si to pročti, jak to pracuje a jaký to má možnosti.