Automatický záznam tel.hovorů
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Automatický záznam tel.hovorů
Mám už dávno postavenou tuhle stavebnici z amatérského radia 1/2000 str.15 ale nedaří se mi ji rozchodit ,zejména není mi jasné jaké tam na těch označených místech má být napětí máte někdo s tímto zapojením zkušenosti?
předem díky
- Přílohy
-
telefon.jpg- (9.37 KiB) Staženo 221 x
-
PavelFF
...Na výstupu OZ má být úplně stejné napětí, jako na běžci potenciometru, který je připojen ke vstupu +.
Problém je v tom, že běžec potenciometru je připojen na invertující vstup(pin č.2). Je tak navržený i tišťák.
Pokud má zapojení fungovat tak, že při výskytu napětí na svorkách K1 se má sepnout optočlen a rozsvítit ledky, tak je to blbě navržené včetně tišťáku.
Mně připadá, že by bylo dobré prohodit vstupy vstupy OZ č.3 a č.2.
Z té mizerné fotky se to nedá vypátrat, musel jsem si najít původní článek.
-
PavelFF
Aby se dostal výstup OZ do stavu "H" (vysoká úroveň), musí být na invertujícím vstupu č.2 menší napětí , než na neinvertujícím vstupu č.3. Což je docela potíž, pokud je na výstupu OZ nula. Ona tam ve skutečnosti úplná nula nebude a jedině tak si vysvětluji, že by to snad mohlo fungovat.Napětí na svorce k1 je pořad asi 60V v okamžiku zvednutí sluchátka poklesne na svorce k1 pod 10V a to by mělo podle mě způsobit otevření optočlenu a tým zapnout funkci záznamu.
Ke tvé původní otázce:
Na výstupu č.6 může být pouze napájecí napětí (trochu snížené o několik desetin V ) nebo skoro nula (trochu zvýšená). Jiná možnost není, v zapojení je silná kladná vazba.
Jak se ti to chová?
Překlápí to?
Jak velké je napětí na výstupu č.6, když to svítí a nesvítí?
-
PavelFF
Měřit napětí musíš, jak jinak bys to chtěl oživit.
Kromě toho, že zapojení je zvláštní, taky ses mohl dopustit chyby při osazování.
Je to dost jednoduché zapojení a pokud změříš napětí na pinech 2,3 a 6 OZ při svitu i zhasnutých LED , tak se dá něco vymyslet.
Jak se to chová? Svítí ti to nebo nesvítí?
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
-
PavelFF
Vliv určitě mají, ale ve tvém případě zcela zanedbatelný.co jsou to zač tyhle piny OFFSET N1,OFFSET N2,BIAS SELECT nemají na funkci nějaký vliv?
Měření napětí v jednom bodě by ti nezabralo ani půl minuty, to bys mohl obětovat.na pinu 6 jsem zatím neskoušel měřit, trochu mě tlačí čas ale změřím to
Zkusím to jinak. Když vytočíš jezdec potenciometru na doraz k zemi, rozsvítí se to?
-
PavelFF
-
PavelFF
Doda LD1 bude signalizovat zapnutý stav(napájení) a LD2 nahrávání.
Ten návod stojí za prd, vůbec tam nevysvětlují funkci obvodu, ani význam obou LED. Mají údajně zhasínat/svítit obě naráz, ale v tom případě nechápu, proč tam jsou dvě různé barvy. Museli mít hodně upito.
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
-
PavelFF
Pokud ano, je to klasický komparátor a musí reagovat na pohyb jezdce trimru. Na vstupu č.3 musí být konstantní napětí asi 3,2V.
Točením trimru se na vstupu č.2 musí měnit napětí a pokud bude procházet úrovní shodnou se vstupem č.3 (tj. kolem 3,2V) , musí se skokem měnit stav výstupu č.6 , tj svítí/nesvítí červená LED.
Pokud ani tohle nechodí, jsou tam další chyby.