Nastavení routeru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dvorak

Nastavení routeru

#1 Příspěvek od dvorak »

Zakoupil jsem nový router, ale nemohu se připojit k Internetu.
Znám ale jeho IP a Mac adresu mého poskytovatele. Dřív, než jej zavolám, mohl bych se o to pokusit ? Pro úplnost ještě musím dodat, že siť je nakonfigurována tak, že prosté připojení síťového kabelu do PC nefunguje, musí to být přes ten starý router, přes který to bylo konfigurováno. Díky.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Dost by pomohlo vědět jaký je to router, připojení (VDSL?), LEDky svítí jak mají?, a OS (W10?). Předpokládám, že k poskytovateli nepotřebuješ heslo.
Podívej se nejdřív do nastavení sítě v PC, zda je automatické.
IP adresa je asi 194.168.0.1 až 10 (na konci). Tím se dostaneš prohlížečem do nastavení routeru. IP adresa a implicitní jméno a heslo je v návodu a měl bys ho změnit, ale to až později.
Pokud máš pocit, že je ve starém routeru nějaká spec. konfigurace, tak se do něj podívej a odečti to.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
dvorak

#3 Příspěvek od dvorak »

Je to router LB-link BL-WR1100. Dostat se do nastavení routeru není problém, ale tím to pro mne končí. Já si právě myslím, že je třeba "vniknout" do sítě provozovatele a tam do nastavit, což já asi nemohu.
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

To myslíš mylně. Od poskytovatele můžeš mít max. přihlašovací údaje, ale to není obvyklé. Obvykle nepotřebuješ vůbec nic.
Naposledy upravil(a) serviceman dne 23 bře 2021, 16:35, celkem upraveno 2 x.
dvorak

#5 Příspěvek od dvorak »

Když mi to minule konfiguroval, tak se mne ptal, zda to má nastavit na router nebo na PC. Předtím s tím nebyl problém, stačilo připojit síť do routeru nebo PC a šlo to. Nyní , jak jsem uvedl, musím jet jedině přes ten router, napřímo to nejde.
serviceman

#6 Příspěvek od serviceman »

KAM se s tím routerem připojuješ? Co to je za síť? Nějaké lokální WiFi a router připojuješ do přijímače?
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Napríklad UPC má internet viazaný na jeden PC, teda na jednu MAC adresu. Všetko ostaté má na automatike. Nakoľko pri zmene routeru sa mi nechcelo meniť registráciu u UPC na inú MAC adresu, stačí v novom routri nastaviť jeho MAC adresu podľa tej starej, takže UPC vidí rovnakú MAC a funguje ďalej. Takto mám už tretí router a MAC adresa je stále prvá registrovaná, čo patrí k starej sieťovej karte 3COM.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
dvorak

#8 Příspěvek od dvorak »

Je to místní provozovatel Internetu,který má po městě svoji síť, většinou kabelem, něco také vzduchem, router připojím normálně kabelem, jiná možnost ani není. Cesta je zřejmě přes tu MAC adresu.
misocko

#9 Příspěvek od misocko »

samozrejme ze cez MAC adresu , ten novy musi emulovat taku istu adresu vonku ako ten stary. Pozri do stareho , opis MAC a zadaj ju do noveho.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Buď máš to připojení dynamické a potom to půjde asmo, ale musíš mít naklonovanou MAC adresu nbo je to statické a potom musíš nastavit přesně adresu dodanou poskytovatelem internetu. I při té statické to může vyžadovat správnou (původní) MAC adresu, takže není jediný problém, proč ji nenastavit. Pokud je to v ní, tak je to ten levný poskytovatel bez pevné IP.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

misocko píše:samozrejme ze cez MAC adresu , ten novy musi emulovat taku istu adresu vonku ako ten stary.
Ne, u normálního poskytovatele vůbec nemusí. Ten tě má jako uživatele na jedné statické IP a MAC ho v tom případě nezajímá. To jen ti "levní" nemají dost IP adres pro své klienty, tak to přiřazují dynamicky a kontrolují MAC adresu, protože by tam měli plno cizích.
PotPalo

#12 Příspěvek od PotPalo »

UPC má dynamickú IP, a pritom kontroluje MAC.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
misocko

#13 Příspěvek od misocko »

ja tomu nerozumiem , iba viem ze ked menim router , musim dat klonovanu adresu vzdy tu povodnu , alebo zavolat poskytovatelovi ze som vymenil PC / router a on to nastavi
takze myslim ze aj dvorak to musi takto spravit
p32

#14 Příspěvek od p32 »

PotPalo píše:UPC má dynamickú IP, a pritom kontroluje MAC.
Ano, UPC je jeden z těch "levných" poskytovatelů.
dvorak

#15 Příspěvek od dvorak »

Problém ale je, že do nastavení starého (funkčního) routeru se nedostanu, protože je zaheslován.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“