Za dva roky jsem si zvykl tomu důvěřovat, nebyl důvod k opaku (při pár přeměření jiným tlakoměrem). Zajímavé je, jak se tlaky mění vlivem jízdy, venkovní teploty apod. V létě vím, že např. před dovolenou, kdy se přemisťujeme dlouhou jízdou, tak nemusím tolik dohušťovat, protože po půl hodině na dálnici tam je tlak o 30 kPa vyšší. A při nižších teplotách, které za chvíli nastanou, už před vyjetím z garáže vidím, že to chce 20-30 kPa dohustit.
Ventilky TPMS
Moderátor: Moderátoři
Za dva roky jsem si zvykl tomu důvěřovat, nebyl důvod k opaku (při pár přeměření jiným tlakoměrem). Zajímavé je, jak se tlaky mění vlivem jízdy, venkovní teploty apod. V létě vím, že např. před dovolenou, kdy se přemisťujeme dlouhou jízdou, tak nemusím tolik dohušťovat, protože po půl hodině na dálnici tam je tlak o 30 kPa vyšší. A při nižších teplotách, které za chvíli nastanou, už před vyjetím z garáže vidím, že to chce 20-30 kPa dohustit.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Ještě pochopím vyhodnocení z ABS čidel, která tam dnes stejně už být asi musí.. Ale měnit baterky ve ventilcích?
Tím, že je to nalepeny na disku, nerve se to odstředivou silou?
Taky mám sen, že budu svému autu rozumět do puntíku
- Přílohy
-
car dream.jpg- (38.33 KiB) Staženo 159 x
Ale zase je to všechno pěkně pod kontrolou
Mám nápad, co takhle zavést i v autě "živák" - tlačítko bdělosti. Pokud po zaznění houkačky řidič nestiskne tlačítko, auto samočinně zastaví
- Přílohy
-
751_stanoviste.jpg- (29.79 KiB) Staženo 167 x
Ty lepší kousky posílají i teplotu a třeba při jízdě na dálnici, kdy teplota v pneu vyleze vysoko a zároveň je v pneu vyšší tlak, tak to upozorňuje, že se má zpomalit.
Ventil nevysílá aktivně celou dobu. Ale většinou jen za jízdy, tj. spouští se otáčení kola asi od rychlosti 20km/h. Po 20 minutách klidu se přepíná do režimu spánku. Další možností spouštění vysílání je prudký pokles tlaku v pneu.
Takže hodit ventily do rezervy nebo někde jinde, to není řešení. Je to vidět i když se vymění kolo za rezervu, tak po 20 minutách mi ukáže, že ventil přestal vysílat.
Nové ventily nezačnou vysílat samy od sebe po namontování a třeba rozjetí na 20km/h. Je potřeba je aktivovat budičem. Ty jsou postaveny na frekvenci 125kHz. Záleží ale na kódování a obsahu zprávy. Existuje několik standardů.
Ventil komunikuje s autem na frekvenci 433MHz, stejně jako třeba dálkové zamykání. Opět existuje několik standardů.
- tomasjedno
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
To by se tam někudy musel přivádět tlak vnější strany.tomasjedno píše:A jsi si jist, že to měří absolutní tlak, ne tlakový rozdíl mezi vnitřní a vnější stranou?
A jediné takové místo je skrz ventilek.
Takové změny lze docílit i pomocí pumpičky.robo píše:až nastane změna tlaku v pneu
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Ale teď jsem na rozpacích. Jestli to potřebuje údaj o otáčení, co by to dělalo když by tam ty data nebyla.