Zdravím pánové,mám trošičku problém:jde o to že mám zdroj a ten má 36,9volt na výstupu a já jej potřebuji použít na stabilizátor MA7815 od TESLY.Jenže ten pracuje korektně pouze z napětím do 35volt,bohužel na zdroji bylo psáno že má udajně jen 30voltu a po změření vyšlo najevo že dáva při malé zatěži až 36.9 voltu což se nelíbí stabilizátoru.Proto mě napadlo co takhle SRAZIT NAPETÍ 4 DIODAMA??? LZE TO TAKTO UDĚLAT?????NEBO NÉ.Je to pro mne totiž nejjednodušší možnost.Předem díky za odpovědi.
Lze, kolik z toho budes tahat? Na stabilizatoru budes mit velky ubytek, budes ho muset taky chladit, zalezi na zatezi. Diody budes muset nadimenzovat, aby vydrzely nejaky ten watt.
Naposledy upravil(a) stepa dne 14 pro 2007, 13:49, celkem upraveno 1 x.
tak jste mě potěšily že to lze,neměl jsem jistotu tak jsem se raděj zeptal,jinak budu dávat diody Ky131 od TESLY mely by vydržet maximálně 700MA a chci s tím napájet zesilovač 2krat 4 watty tak by to mohlo stačit né???
To bude super, 8W zesilovač a 8W ztráta na stabilizátoru. Pokud fakticky nemáš možnost výměny trafa, dej tam aspoň jako předstabilizátor tranzistor, ať se ten ztrátový výkon rozloží a zároveň ti sníží vstupní napětí pro tu 7815 a ještě bude fungovat jako filtr.
A místo Zenerky fláknout TL431 s partřičným děličem, bude to přesnější a stabilnější, než samotná zenerka. Posílit Darlingtonem, klidně i diskrétním, na výstup nějakých 470uF - 1mF kondík a jdi do toho...!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!