Dahlander s reverzom

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dudo02

Dahlander s reverzom

#1 Příspěvek od dudo02 »

Zdravím,

Ešte dávnejšie som za šrotovnú cenu kúpil stĺpovú vŕtačku. Teraz som ju celú rozobral, vyčistil, obrúsil, znova nastriekal a poskladal. Jedná sa o rumunský stroj cca 50 rokov starý. Pri skúmaní motora som zistil, že sa jedna o zapojenie cievok typu Dahlander, čiže dvojotáčkový motor - viď štítok a nálepku na kryte svorkovnice v prílohe.

Tak som si po konzultácii s predajcom objednal tento prepínač https://www.amazon.de/-/en/Heschen-Universal-HZ5B-10-Positions-Terminals/dp/B07LDYVDKS .
Detaily prepínača som neriešil - predajca ma uistil, že to je presne to čo potrebujem.
No a teraz by som si to rád zapojil a neviem či ja som blbý, alebo predajca len zavádzal.

Otázka je teda jednoduchá - dá sa zapojiť dahlander s reverzáciou pomocou toho prepínača ?

V prílohe je tabuľka ako vypínač funguje:
x - Kontakt v zapnutom stave
Farebné body - Prepoje medzi jednotlivými svorkami prepínača (medene plechy).
Přílohy
Dahlander dvojita hviezda.jpg
Dahlander dvojita hviezda.jpg
Vypinac.jpg
Vypinac.jpg
Zapojenie cievok kryt svorkovnice.jpg
Zapojenie cievok kryt svorkovnice.jpg
Stitok motora.jpg
Stitok motora.jpg
Milan_F

#2 Příspěvek od Milan_F »

Porovnej s tímto.
Přílohy
img041a.JPG
img041a.JPG
dudo02

#3 Příspěvek od dudo02 »

To je presne to, čo som potreboval. Môj vypínač má oproti tvojej schéme prehodené vzájomne dva kontakty, ale jedná sa v podstate o identický vypínač.
Tak predávajúci mal pravdu a ja som blbec - dosť som nad tým dumal, ale neprišiel som na to...
Potom sa mi podarilo vygoogliť tú istú schému akú si pridal Ty, len v lepšej kvalite a s označeniami svoriek podľa novej normy - tak to prikladám, keď som to už pracne našiel.
Ďakujem pekne za pomoc.
Přílohy
Dahlander s reverzaciou.png
Dahlander s reverzaciou.png
dudo02

#4 Příspěvek od dudo02 »

Po namontovaní som zistil, že prepínač pri prepínaní občas vyhodí istič - myslím že dôjde ku skratu, nakoľko vyhodí aj hlavný domový b32. Asi to bude vlastnosť samotného vypínača - proste čína.

Čiže prepínanie smeru a rýchlosti otáčania je možné len pri vypnutom stroji, čo mne až tak nevadí.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“