Vkládání zajímavých obrázků II.
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
EKKAR píše:Dyť i tu televizi vynalezl v Rusku mužik jménem Tělevizor Tělevizorovič Tělevizorov už v 18. století a dokonce už tenkrát i barevnou, když přenášel obraz svýho otce z kuchyně do pokoje ... a samozřejmě i s rámem ...
Nojo, Ekkare, jenže ono to je pravda. Snímací elektronku ikonoskop vynalezl rusák Vladimir Kozmič Zvorykin, když bezdrátově přenášel obraz ikony z jedný místnosti do druhý. Bylo to ovšem po jeho emigraci u fy RCA v roce 1931. Patent na elektronickou televizi vlastnil už od roku 1925.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Celeron píše:EKKAR píše:Dyť i tu televizi vynalezl v Rusku mužik jménem Tělevizor Tělevizorovič Tělevizorov
Nojo, Ekkare, jenže ono to je pravda. Snímací elektronku ikonoskop vynalezl rusák Vladimir Kozmič Zvorykin
Ten byl ovšem žákem Borise Lvoviče Rozinga, případně jeho kolegy Borise Grabovského, když už se hrabeme v historii.
Nipkow je tzv. Němec, ale původem údajně jakýsi kašubský Polák z Pomořanského vojvodství. Je v tom guláš.
Nipkow sice navrhnul rozklad obrazu na řádky a body, ale funkční zařízení realizoval až John Logie Baird . . .
takže bych řekl, že se někdo jen upsal, ale v originálu je toho více
pokud má někdo zájem, doporučuji knihu "Televize dílo generací".
bohužel jsem ji nikde v elektronické formě nenašel, ale mám doma tištěnou z 80tých let . . . velmi zajímavé čtení.
Bohužel tohle dnešním generacím už nic neříká . . .